mięso - 63110 przepisów (strona:69/4208)

Steki wołowe tradycyjne 153

próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej strony mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony, mięso średnio(...)wysmażone – 2 minuty z każdej strony, mięso mocno wysmażone – 3-4 minuty z każdej strony. Zanim zaczniecie smażyć trzeba mocno rozgrzać patelnię grillową. Przykładając dłoń ponad patelnią musicie poczuć ciepło bijące od patelni. Oznacza to że patelnia już jest gotowa na nasze mięso. Mięso powinno być wyjęte z lodówki przynajmniej 30 minut przed smażeniem. Za pomocą specjalnych szczypiec położyć mięso

Kuchnia Pokoleń
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 238

Wycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab. Od kebabu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowy kebab z kurczaka 248

warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie mięsa) Poziom(...)patenty. Dobry ma m.in. Food Emperor , ale niestety bardzo czasochłonny. W końcu stworzyliśmy własny – powstały ze zmiksowania kilku receptur. Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu. Kebaby wychodzą genialnie. Mięso możecie włożyć do kupionych w sklepie pitt, ale gorąco zachęcamy Was do upieczenia własnych chlebków – przepis jest mega łatwy, podobnie jak wykonanie. To naprawdę dużą frajda zjeść kebaba

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 111

zdrowy, pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie(...)mięsa) Poziom trudności: łatwe Doner kebab to jedna z najbardziej znanych szybkich przekąsek streetfoodowych na świecie. W Polsce przede wszystkim obowiązkowy punkt na trasie każdego imprezowicza, jako szybki podkład jeszcze przed imprezą, albo nad ranem, jako lekarstwo na kaca przed powrotem do domu, w którym nie ma nic na śniadanie ;-). Polacy kochają kebaby, ale te z budek. My proponujemy zdrowy

Niedzielny kucharz
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 148

Soczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka(...)przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę:  2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka majeranku Wykonanie: Umyte i osuszone mięso nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pociąć na plastry, jednak nie rozcinając do końca. Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem również w  nacięciach. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso

Smak mojej kuchni
Kulki ryżowe arancini z mięsem i oliwkami 152

Prawdziwe arancini to wielkie kule lub stożki z ryżu, które we Włoszech nadziewa się mięsem, ale też szpinakiem czy bakłażanem. Nazwa oznacza tyle, co pomarańczki, bo kulki przypominają je koloremi wielkością. To kolejny przepis z cyklu niemarnowanie żywności, bo najlepiej zrobić takie kulki z ryżu albo risotto, które zostało nam z poprzedniego dnia. Musi to być jednak ryż kleisty(...)jest smaczniej i mniej pracochłonnie. Najlepsze włoskie arancini jadłam w sklepie mięsnym z garmażerką w Bova Marina – malutkiej miejscowości w Kalabrii. Sklep był mięsny, więc nadzieniem było oczywiście mięso. Dlatego dziś będzie coś podobnego, tylko z orzechami i oliwkami. A orginalna włoska wersja wygląda tak: Składniki na ok 10 sztuk arancini: szklanka kleistego ryżu (takiego jak do risotto albo

Ugotowane pozamiatane
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 199

czasie, a całą pracę ani tak wykonuje za nas piekarnik. Gęś jest  tłusta - i to jej ogromna zaleta, bo nie ma ryzyka, że wyschnie na wiór. Proponuję wcześniej mięso namoczyć w solance, bo to dodatkowy gwarant, że mięso będzie kruche i soczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna(...)jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać z przyprawami, bo zabiją naturalny, przyjemny smak gęsiego mięsa. Najsmaczniejsze i najmniej tłuste są młode 10-12 tygodniowe ptaki, gdy osiągną wagę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 148

Pulpety z mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem chciałam Was zaprosić pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać  z kaszą gryczaną(...)ryżem lub puree z ziemniaków. Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól 2 czerwone cebule 200 g małych pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietany natka pietruszki olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia

Kulinarne przygody Gatity
FRANKFURTERKI DOMOWE, WĘDZONE + FILMIK 193

można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne. SKŁADNIKI : 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dkg boczku świeżego 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego ) 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 100 ml wody cienkie jelita około 10 metrów ( najlepsze baranie(...)PRZYGOTOWANIE : Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać. Po upływie tego czasu mielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pyzy z mięsem 604

Dzisiaj polecam pyzy z mięsem. Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie (nie ukrywam też mi się zdarza), ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu. Pyzy z mięsem Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 30 dag ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki krupczatki Sól Pyzy z mięsem Farsz 50 dag mięsa wieprzowego 1 duża(...)cebula 1 łyżka oleju majeranek 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz Dodatkowo boczek do wytopienia Wykonanie: Mięso ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wsypać bułkę wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę, dodać cebulę, wymieszać, doprawić roztartym majerankiem, pieprzem i solą, wyrobić farsz. Ziemniaki

Pomysłowa kuchnia
Kiełbasa słoikowa 666

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo lubimy swojskie wędliny. Kiedy przygotowywałam tradycyjną kiełbasę białą czy swojską w jelitach, do parzenia wkładałam też część mięsa do słoików.  Mieliśmy przy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry.  Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki(...)mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla jeśli lubicie bardziej tłustą wędlinę) 5g majeranku 3g ziaren pieprzu czarnego 1g ziaren kolendry 1g ziaren ziela angielskiego 18g soli peklowej wtedy mięso jest bardziej różowe ale można też użyć zwykłej soli 1-2 ząbki miażdżonego czosnku 100ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso pokroić i zmielić na sitku o dużych oczkach( nr.3

W garach u Gosi
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 151

ususzyć, bądź posiekać i zamrozić w woreczku. Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości zasadzenia lubczyku, wystarczy suszony, dostępny w sklepach jak każda przyprawa. Dodawaj go do zup, sosów, mięs… Do wszystkiego, do czego dodajesz maggi  Lubczyk – właściwości Dlaczego jeszcze warto stosować lubczyk w kuchni? Dodawany do potraw usprawnia pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie . Oprócz tego zapobiega wzdęciom i niestrawności(...)środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty

Pani domowa
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 191

Dziczyzna należy do tradycyjnej kuchni polskiej. Ceni się jej walory smakowe i odżywcze. Mięso zwierzyny łownej charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, mocnym ukrwieniem, niezwykle aromatycznym i wyrazistym smakiem oraz ostrym zapachem. Stanowi bogate źródło białka i witamin z grupy B. Jako, że jest mięsem dość chudym polecam dodać znaczną ilość tłuszczu – smalcu, prawdziwego masła, żeby mięso było bardziej aksamitne(...)aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki

Ola la LCHF
Roladki z kurczaka z orzechami w cieście 150

wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam! Roladki(...)francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki, jednak nie rozcinamy ich do końca), Po rozłożeniu powstanie nam jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, uważając

Smak mojej kuchni
Czosnkowy kurczak grillowany 178

Mięso w aromatycznym zestawie przypraw, zabalsamowane sosem czosnkowym FOLWARK Choć z natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny(...)wymagania spełnił z nawiązką kurczak grillowany ! Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej w wonnym zestawie przypraw: sól, pieprz ziołowy i suszony czosnek niedźwiedzi . Aby czosnkowej dobroci było tu jeszcze więcej, mięso wysmarowałam dodatkowo kremowym w konsystencji sosem czosnkowym od FOLWARK . Następnego dnia, solidnie przesiąknięty czosnkiem kurczak, trafił wprost na patelnię grillową . Zapach podczas smażenia był obłędny! A moje kubki smakowe podczas jedzenia

Grunt to przepis!