się już tradycyjne obiady i zupy. Chciałam zrobić coś nowego, coś innego, bardziej wyrazistego w smaku. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, żeby zrobić zupę z mięsem mielonym w stylu meksykańskim. Tak też uczyniłam. Nie jest to prawdziwa zupa meksykańska, bo nigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat(...)sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na jakąś uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2-3 ząbki czosnku 1 większa cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
Waniliowe Improwizacjenaturalne przyprawy), nie mamy cukru, glutenu, itp. Nie dodaję też soli peklowej, kiełbasa jest bardziej szara (ma dużo majeranku), ale zdrowsza, a i bez niej jest pyszna. Rodzaje mięs oczywiście dowolne, ja podaję takie jakich użyłam tym razem. Ilości i rodzaje, to rzecz zmienna, bywa, że dodaję podgardle (wówczas daję mniej boczku), tym razem nie dostałam, więc był sam boczek(...)Ważne, by była łopatka- ona ładnie wiąże, a reszta dowolna. Z poniższych składników otrzymałam 10 słoików mielonki Składniki: - 2,5 kg mieszanych mięs wieprzowych, u mnie: * 930g łopatki * 840g świeżego boczku * 480g karkówki * 250g golonki (bez skóry i bez kości) - 1 i 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu (nie kopiaste, bardziej płaskie) - 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 3 łyżki
Smaczne Zdrowekiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości. 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii 2 kg wołowiny gulaszowej 2 kg podgardla wieprzowego 2 główki czosnku 12 g cukru 12 g pieprzu(...)suszonego majeranku 120 g soli 600 ml bardzo zimnej wody naturalne jelita wieprzowe Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość
Krylowa KuchniaPieczeń rzymska to prosta do zrobienia pieczeń z mielonego mięsa. Jest na tyle uniwersalna, że może posłużyć nam jako wędlina na kanapkę. Z dodatkiem dowolnego sosu, pieczeń rzymska będzie robiła za danie obiadowe. U mnie w domu, taką pieczeń nazywało się klopsem, ale mama nie robiła jej za często. Ja raz czy dwa, próbowałam ją zrobić, ale jakoś szału(...)było. Moi rodzice jak mi się wydaje, mięso wyrabiali z dodatkiem namoczonej bułki pszennej, tak jak na mielone. Tutaj w przepisie tego nie ma. Ten przepis pochodzi od przypadkiem poznanej Polki, mieszkającej na stałe w Niemczech. Podchodziłam do niego „z taką pewną nieśmiałością” A na serio, to pomyślałam : „w sumie czemu nie”. Mało roboty, a jest
Mieszam w GarnkuILOŚĆ PODANA JEST ORIENTACYJNIE. DOPRAWIAMY DO SMAKU, A PODANE PRZYPRAWY ZASTĄPIĆ MOŻNA SWOIMI ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI. 2 ŁYŻKI MUSZTARDY 3 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO 4 ŁYŻKI OLEJU ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO UMYĆ I OSUSZYĆ. UŁOŻYĆ JE NA DESCE DO KROJENIA, STRONA Z TŁUSZCZEM DO DOŁU. NASTĘPNIE, OSTRYM NOŻEM NACIĄĆ MIĘSO W JEDNO LUB DWU CENTYMETROWE PLASTRY, ALE NIE DOCINAJĄC MIĘSA(...)PRZYGOTOWAĆ MARYNATĘ. CZOSNEK OBRAĆ I PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ. DO MISECZKI WRZUCIĆ MUSZTARDĘ, CZOSNEK, OLEJ, SOS SOJOWY, WSZYSTKIE PRZYPRAWY I ZIOŁA, I BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANA MARYNATA, DOBRZE WYSMAROWAĆ MIĘSO. TAK PRZYGOTOWANE MIĘSO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN, A NAJLEPIEJ NA NOC. TUZ PRZED WYJĘCIEM MIĘSA Z LODÓWKI, SER, POMIDORY I OGÓRKI POKROIĆ
Pani M - kuchnia smakowitachcemy zrobić jakieś wędliny dojrzewające np. schab suszony wieprzowy , albo schab z pończochy , czy schab suszony w piekarniku to dużo wcześniej. W piątkowy wieczór zabieramy się za marynowanie mięsa, które będą tworzyć tzw. zimną płytę. Niektóre mięsa muszą się marynować nawet dużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było(...)potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy go z dodatkiem grzybów w occie , można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięefekt jest nie do przecenienia! Lista zakupów Około 1 kg ładnego boczku 6 ząbków czosnku 1 pełna łyżka stołowa soli do peklowania (może być też zwykła, ale wtedy mięso zszarzeje po zaparzeniu) ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki majeranku Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, a następnie wszystko ze sobą mieszamy – sok z czosnku(...)pozwoli uzyskać właściwą konsystencję marynaty. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kostek i innych fragmentów, których nie chcemy mieć w gotowej wędlinie, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solidnie marynujemy boczek z obu stron. Dokładnie, ściśle rolujemy boczek… …wpychamy go do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby przyprawy porządnie przeszły przez
Proste-przepisy.plprzepis znalazłam kiedyś w internecie i przygotowywałam tak wiele razy, że na ten moment więcej jest w nim zmodyfikowanego przeze mnie niż oryginalnego. Któregoś razu, mając już mięso w piekarniku, musiałam pilnie wyjść z domu. Zmniejszyłam więc znacznie temperaturę i zostawiłam włączony piekarnik. Nie miałam pewności, w jakim stanie zastanę mięso, ale nie miałam też innego wyboru. Po powrocie okazało(...)się, że mięso pieczone ok. 1-2 godz. dłużej jest... przepyszne! Od tamtej pory, gdy tylko mam wystarczająco dużo czasu, piekę polędwiczki znacznie dłużej niż "przepisowe" 45 minut :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 opakowanie przyprawy gyros 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wody olej do smażenia woda z kranu Przygotowanie: 1. Mięso oczyszczamy
Prosto z KotłaZdziwiło nas to, że w jednej z sieci handlowych będzie dostępna dziczyzna, a konkretnie mięso z dzika. Mając tak szlachetne i rzadkie mięso, postanowiliśmy przygotować je jedynie z dodatkiem suszonych borowików i śliwek, redukowanego czerwonego wina i kilku kuleczek jałowca oraz ziela angielskiego. Gulasz z dzika z grzybami długo się dusił, ale efekt końcowy wart był czekania, na powierzchni naturalnego(...)sosu unosiły się złociste oczka tłuszczu, a grzyby doskonale komponowały się z tym wyrazistym w smaku mięsem. Udostępnij Składniki na gulasz z dzika z grzybami 600 g mięsa z dzika na gulasz 20 g suszonych grzybów 5-6 suszonych śliwek 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 6 ziarenek pieprzu sól
niecodziennikparyOstatnio na niedzielny obiad zrobiliśmy tagliatelle z mięsem kraba . Wykorzystaliśmy do tego kupione po okazyjnej cenie gotowane kraby. Ponieważ w skorupiakach jest mało mięsa, zdecydowaliśmy się na połączenie go z sycącym makaronem tagliatelle i niewielką ilością dodatków. Przygotowanie dania z krabami zajęło trochę czasu, a najbardziej żmudnym i czasochłonnym okazało się wydłubywanie mięsa ze skorupy i odnóży. Wzorując się(...)filmach z youtuba, wiedzieliśmy, jak otworzyć kraba, aby zachować jego skorupę, którą następnie wykorzystaliśmy do zrobienia zdjęć tagliatelle z mięsem kraba . Udostępnij Składniki na tagliatelle z mięsem kraba 200 g makaronu tagliatelle 2 ugotowane kraby 10 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy skórka starta z 1 / 2 limonki świeża bazylia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyZupa gulaszowa to taki „rozwodniony” gulasz i tak jak w gulaszu mięso musi być podsmażone i potem duszone, a nie po prostu wrzucone do wody, jak w „zwykłej” zupie. Żupę gulaszową można przygotować z różnych rodzajów mięs, najlepiej z dwóch. Proponuję zupę gulaszową z mięsem wołowym i wieprzowym. 300 g mięsa wołowego bez kości (łopatka), 300 g mięsa wieprzowego(...)pomidorów krojonych, 2 l bulionu (najlepiej wołowy), tłuszcz do smażenia (smalec, olej), papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, papryka mielona wędzona, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny, Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2 cm. Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak aby mięso przykryć
królestwo garówprzyjaciół. Jej aromatyczny smak zachwyci z pewnością każdego. Przygotowanie kaczki pieczonej w całości nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny czasu. Idealna będzie z chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem. Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania. Pamiętajcie(...)każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Jeżeli chcesz, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, to przez ostatnie 10-15 minut piecz ją bez przykrycia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na kaczk ę. Składniki : 1 kaczka (o wadze 2 kg) 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 małe jabłka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejest lepsza od tej hiszpańskiej. Ale to już jest temat na zupełnie osobną dyskusję, W każdym razie to właśnie dzięki wędzonej papryce w mojej kuchni powstała węgierska marynata do mięs, która idealnie nadaje się do przygotowania np. drobiu i wieprzowiny. Kiedy mięso przez kilka godzin poleży w takiej marynacie, staje się znacznie bardziej aromatyczne i delikatniejsze. Później wystarczy je jedynie(...)usmażyć lub upiec na grillu albo w piekarniku. I tak oto w magiczny sposób przenosicie się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki: 150 ml oleju 100 ml wody Sok z połowy cytryny 3-4 duże ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka wędzonej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cząbru pół łyżeczki lubczyku pół łyżeczki
okolicepalnika.plzrazy: Jak zrobić zrazy – oto kilka porad, aby były idealne i łatwiej je przygotować. Zrazy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej. Jest to potrawa z kawałków mięsa, podsmażanego i duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Obecnie wykonuje się je z różnych gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy cielęciny. Najpopularniejsze dodatki, z których robi się zrazy(...)pewnością stanie się coraz łatwiejsze. Z czasem nie będzie to dla nas nic trudnego. Jak zrobić zrazy – porady: Pamiętajmy, że o sukcesie przy przygotowaniu zrazów ważnymi czynnikami są mięso oraz sposób zawijania. Należy wybrać tylko najlepszej jakości mięso od sprawdzonych dostawców. Ważne jest również zwinięcie mięsa. Trzeba zrobić to w taki sposób, aby nie rozwaliło się podczas gotowania. Najlepiej zwinięte
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewłaśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa dania jest myląca, ponieważ pieczeń oznacza z reguły pieczone mięso, a w tej pieczeni mięso stanowi zaledwie jeden ze składników dania. Do tego pieczeń pod ciastem drożdżowym w całości można przygotować na gazie lub na płycie pieca, dusząc(...)wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym, nadającym się do duszenia i/lub pieczenia, dusi się pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i surowe mięso, a kiedy już zmiękną, na wierzchu układa się surowe ciasto drożdżowe. Garnek przykryty pokrywką wstawia się do piekarnika, albo całość dusi się na niewielkim ogniu. Sposób przyrządzania wpływa na efekt
Trzeci talerz