mięso - 63110 przepisów (strona:70/4208)

Roladki wołowe 126

dalszą część klasycznego śląskiego obiadu, a właściwie łobiodu Z roladą śląską jest jak z rosołem lub bigosem. Co dom to inna receptura. Ta klasyczna przygotowywana jest z wołowego mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z wieprzowiny. Ta wersja będzie łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Co do zawartości to jest wiele możliwości. Jednak są 3 rzeczy które(...)średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie) pieprz sól 2 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w 3/4 szklanki wody Ogórka kroimy na ćwiartki, a pieczarkę na połowę. Mięso rozklepujemy (jak na schabowe), doprawiamy pieprzem

PatiGotuje
Wołowina dojrzewająca 156

Wołowinę przygotowuje się dokładnie tak samo jak popularny „ schab z pończochy” (czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą!). Niektórzy najpierw zasypują mięso cukrem, a dopiero potem solą. Ja uważam, że lepiej jest mięso zasypać mieszanką soli i cukru. Po prostu uważam, że tak przygotowane mięso jest lepsze. 1 kg krzyżowej ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli(...)przyprawy – do wyboru: jałowiec, tymianek... Mięso oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i obsypać dokładnie przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, opłukać i włożyć do zimnej wody na około godzinę

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 487

prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zapiekanki/zapiekanka-z-ziemniakow Zapiekanka ziemniaczana z mięsem W chłodne dni, zwłaszcza jesienne i zimowe, dobrze sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, z dodatkiem pomidorów, cebuli albo papryki. Do mięsa mielonego najlepiej będą pasować ziemniaki w formie(...)oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety, ale także mięso obrane z udek. Zapiekanka ziemniaczana z rybami Ryba i ziemniaki to także często

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa ziemniaczana z kaszą jęczmienną i jarmużem. Energia odNova - co o niej wiesz? 154

Kiedy zaczęłam ograniczać mięso, to raczej nie doszukiwałam się w tym żadnej ideologii. Po prostu zauważyłam, że jedząc więcej produktów roślinnych czuję się lepiej. Widocznie mój organizm nie potrzebuje mięsa czy wędlin, bo doskonale bez nich sobie radzę. Kiedyś nie wyobrażałam sobie bezmięsnych obiadów, bo przecież albo zupa, albo drugie danie musiało być z mięsem. Zupa nie na mięsie?? Nigdy(...)Teraz podchodzę do tego zupełnie inaczej. Zupą bez mięsa też można się najeść, a dodatkowo człowiek czuje się lżej. Jest jeszcze jeden aspekt mojego prawie-wegetarianizmu: środowisko naturalne. Na razie jednak zapraszam Was do stołu. Składniki: około 700 g ziemniaków 1 średnia cebula 4-5 większych ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 100 g świeżego jarmużu

Codzienna kuchnia niecodzienna
JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU 160

ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha jak dla mnie ,pozwalam sobie doradzić , aby użyć bardziej tlustszego mięsa jak karkówka lub drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie(...)jelicie to odrobinę na końcu łyżeczki saletry Folia spożywcza lub jelito cieńkie *********************************************  Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.Przyprawy jak ziele angielskie , pieprz ziarnisty i jałowiec utluc tłuczkiem lub zmielić.Mięso dobrze umyć , osuszyć , zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą.Do zmielonego mięsa wlać żelatynę rozpuszczoną , dodać przyprawy,wyrobić dobrze.Mięso zostawić w temp.pokojowej przez

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet drobiowy z żurawiną 121

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy(...)jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir     Wykonanie: Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie

Smak mojej kuchni
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 181

Schab z pończochy ... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte w jakiś „plastik” (rajstopy robione z tworzyw sztucznych …). Tym razem przygotowałam karkówkę z mangalicy. Sposób przygotowania taki sam, jak zwykłego schabu czy karkówki, jednak smak zupełnie inny. Mangalica to rasa świń, która powstała(...)również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki

królestwo garów
Pyszny schab pieczony w mleku 122

tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej można kupić coraz lepszej jakości wędliny, to jednak nie ma to jak wykonać je samemu. Oczywiście warunkiem jest zakupienie dobrej jakości mięsa, ale o to też, mam wrażenie, jest coraz łatwiej. Potrzebne składniki to: 1 kg schabu Do zamarynowania mięsa: duża cebula 5 ząbków czosnku dwie łyżeczki soli 3 łyżeczki majeranku łyżeczka cząbru(...)papryki wędzonej łyżeczka ostrej papryki szklanka oleju Do mlecznej zalewy do pieczenia: 500 ml mleka łyżka majonezu dwie łyżeczki majeranku 5 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka soli Mięso myjemy, suszymy. Cebulę kroimy w pióra, obrany czosnek też lekko rozdrabniamy. Dokładamy do mięsa natartego mieszanką przypraw i olejem. Odstawiamy na około 12 h w chłodne miejsce, by dobrze się

Pichceniomania
Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku. 144

Indyk jest bardzo chudym mięsem. Zawiera niski poziom tłuszczu przez co po upieczeniu może być suchy. Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby temu zapobiec możemy: wstawić mięso do solanki dzień wcześniej (łyżka soli na litr wody) piec w 200 º C 70 minut na każdy kilogram (czyli jak mamy jedną(...)zwiększamy czasu do 6 godzin tylko pieczemy cały czas 3 (piersi są ułożone kolo siebie) Naciągnąć skórę na indyczej piersi i przymocować ją do mięsa za pomocą wykałaczek. Skóra zapobiegnie wysychaniu mięsa. Natrzeć indyka przed pieczeniem przyprawami np. Ostrą papryką i pieprzem lub czosnkiem i cytryną lub inną dowolną marynatą. Składniki: pierś z indyka ze skórą 2x2,5kg 2 cytryny

wysmienity
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 234

Cubanos, ale samo, jako pieczeń na obiad, sprawdza się równie dobrze. Nie ma tu żadnych wyszukanych składników, a prostota wykonania powala. Wszystko, co musicie zrobić to znaleźć ładny kawałek mięsa i zamarynować go przez noc, żeby wszystkie smaki zainfuzowały mięso, a na drugi dzień upiec wieprzową pieczeń – miękką i soczystą. Najszybszy sposób dla mnie to zrobienie marynaty w malakserze – wlewam(...)Wrzucam listki mięty, kolendry i pietruszki. Dodaję suszone oregano, starty na pył kumin i pół łyżeczki soli. Całość miksuję na gładko. Wszystko wlewam do zamykanej torebki z grubej folii. Mięso oczyszczamy z odstających fragmentów i zawiązujemy grubym bawełnianym sznurkiem tak, żeby miało mniej więcej jednakową grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy

Karo in the Kitchen
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 204

Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz, z w punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? I jak prawidłowo grillować ryby? To wszystko znajdziecie(...)skarmelizowały. U mnie ten czas trwał niecałe 40 minut, temperatura pieczenia to 170 stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać

SMYKWKUCHNI
Mielonka drobiowa własnej roboty. 147

tego święte prawo. Jednak warto czasem się zabawić i zrobić swój wyrób, który ani nie wymaga wymyślnego sprzętu, ani też specjalnych umiejętności. 3,5 kg obranego mięsa z udek łyżka majeranku 2 płaskie łyżki soli 1,5 łyżki czarnego pieprzu łyżeczka cukru 6 - 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody 13 słoików 330- 340 mil Taką ilość gotowego mięsa, uzyskałam(...)udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę skór mielimy razem z mięsem na dość grubych oczkach.  Trochę tłuszczu jest potrzebne, wszak to nośnik smaku to raz,  a dwa jak się wygotuje i  ulokuje  na wierzchu,  to będzie dodatkowo zabezpieczać mięso

Dieta moja pasja
Mielone Tadzika 148

przygotowywałby kotlety, a dokładnie kotlety mielone w tak smaczny sposób. Mało tego, przygotowywał je z ogromną chęcią i zaangażowaniem! I chyba to najbardziej mnie urzeka. Delikatne i baaardzo soczyste mięso rozpływa się w ustach. Przyprawy? Klasyka, sól i pieprz. Najdelikatniej, najbezpieczniej, każdemu zasmakuje. Nie trzeba cudować z przyprawami (lecz lubię czasem i to w mielonych ale... tu naprawdę nie potrzeba(...)uzyskać dodatkowy smak mięsa i aromat całej potrawy. Moja Babcia przygotowywała wspaniałe delikatne mięso na kotlety mielone, tak jak Tadzik, bez dodatkowych przypraw. Jedyne co ich różni to wykonanie: Tadek ściera cebulę na tarce nie przesmażając jej na oleju. Efekt? No pyszne pyszne, inne! Jak w domu. Dla mnie to nie lada wyzwanie przyprawiać mięso jedynie solą

Zasmakuj Kuchni
Karkówka gotowana w mleku 255

Dziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki  1,5 kg karkówki  2 cebule  2 ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 łyżki pieprzu(...)łyżki warzywka  10 ziaren pieprzu kolorowego  listek laurowy  1 łyżeczka imbiru suszonego  1 litr mleka  4 łyżki oleju  Wykonanie   W mięso bardzo dokładnie wklepuje nasze wszystkie przyprawy  , następnie przekładam do garnka , cebulę , oraz czosnek obieram i kroję w plastry i dodaję do naszego mięsa i odstawiam do lodówki na kilka godzin

Mój Smak
Bigos staropolski 365

przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, w tym celu najlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu(...)łyżeczki soli 1i 1/2  łyżeczki kminku 4 liście laurowe 1-2 łyżek miód  ok 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę 2. Borowiki zalewamy zimną wodą, odsączamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy  3. Śliwki przekrawamy na pół i zalewamy 1 szklanką wina, odstawiamy

Słodki Kompromis