stołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników. Dzisiaj to flagowa potrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą(...)Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki
Karo in the Kitchenmają możliwości wędzenia. Przygotowana w ten sposób szynka smakuje i wygląda zupełnie jak wędzona. Brak jej tylko zapachu dymu. Wszystko to można osiągnąć dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Mięso jest różowe, soczyste i delikatne. Doskonale się kroi. Bez trudu można ją pokroić na cienkie plasterki przy użyciu zwykłego noża z ząbkami. Szynka musi być jednak wcześniej zapeklowana, a następnie(...)dokładnie obsmażona ze wszystkich stron. Użyłam do obsmażania sklarowanego masła, które bez problemu można już kupić w sklepie, a dzięki któremu mięso jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Odkryłam tę metodę dzięki książce „Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” Dr Oetkera całkiem niedawno. Z początku podeszłam do niej dość sceptycznie zwłaszcza jak przeczytałam, że pieczenie mięsa może trwać od 30 minut
Wiem co jemKolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą Kiełbasą , która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już(...)Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje
Marder&Marder Manufacturezachodu. Na początek zrobiłam tylko pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam schab! 0,5kg ładnego kawałka schabu bez kości (nie może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku(...)łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka pieprzu czarnego 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka tymianku Pierwszego dnia mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy na talerzu (unikamy metalowych naczyń) i zasypujemy je szklanką cukru pudru dokładnie, grubo z każdej strony. Tak pozostawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaśliwkową można zamienić na żurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem smakuje obłędnie! Możecie wykorzystać do jego zrobienia mięso oraz warzywa z rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak(...)łyżki gałki muszkatołowej pieprz czarny sól 4-5 łyżek bułki tartej Konfitura: 240 gramów konfitury śliwkowej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy mięso pozostałe z rosołu lub gotujemy wywar mięsno - warzywny (rosół). Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy
Garniec Magaliecebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie(...)kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy
Kulinarna Patilogiakontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu . Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury , ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego przepisu(...)pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego
Kulinarna Pokusainnych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym, ja zwykle stosuję jednak pierwszą metodę. W jednym i drugim przypadku skutkuje to dodaniem potrawie nuty(...)niewątpliwego wyrafinowania i jest to jeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy
Kulinarna Pokusaprzynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe, musiałam trochę zmienić wielkanocne menu(...)wyszedł super, a to najważniejsze. I pomimo iż wolimy pasztety grubomielone, to ten swym smakiem zauroczył nas wszystkich. I na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Ja swoje mięso piekłam (jakoś tak wolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa
Smaczne ZdroweDzień dobry, Być może zauważyliście, że od pewnego czasu na blogu pojawiają się wyłącznie przepisy na potrawy wegetariańskie i wegańskie. To dlatego, że postanowiliśmy z Mężem zrezygnować z jedzenia mięsa . Wszystko zaczęło się w styczniu, kiedy przystąpiliśmy do programu Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni!" . Do tej decyzji dojrzewaliśmy przez jakiś czas. Oboje jesteśmy miłośnikami psów(...)profile organizacji pro-zwierzęcych, coraz częściej zaczęliśmy zastanawiać się nad losem zwierząt gospodarskich oraz nad tym, co możemy dla nich zrobić. Z drugiej strony, oboje zostaliśmy wychowani na jedzeniu mięsa i nie zaprzeczam, choć ja osobiście nigdy nie jadłam go zbyt dużo, to miałam takie swoje ulubione produkty (np. kiełbasę chorizo) i nie byłam pewna, czy mogłabym z nich całkowicie
Chilli Czosnek i Oliwazrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do smażenia mięsa 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18% Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż(...)wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków. Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm. Każdy plater mięsa posypać i natrzeć dobrze
Świat Domowej Kuchnijeśli nie to zapraszam do lektury. Możecie też podzielić się swoimi doświadczeniami lub sposobami swoich babć w komentarzach:) Ważnym etapem w przygotowaniu rosołu mięsno-warzywnego jest dobór mięsa. Najlepiej nadaje się mięso świeże, ponieważ mrożone może sprawić, że rosół będzie mętny. Lekko przerośnięty tłuszczem szponder wołowy, mostek, łata, przednia goleń lub drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być(...)Nada to rosołowi złocisty kolor. Tutaj też przyda się umiar, opalamy cebulę w kilku miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła
CoolinarniePLRobiłam już kotlety schabowe , robiłam bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone(...)marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości trochę mąki do oprószenia mięsa zioła prowansalskie bazylia sól pieprz Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i bardzo mocno ubijamy - tak, żeby były niemal przezroczyste Ogórki kroimy wzdłuż na paski. Nie muszą być cienkie, niech będą bardziej wyczuwalne (jeden ogórek - jeden kotlet) Przyprawiamy solą, pieprzem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchluba gospodyni i rozkosz dla podniebiena. Przygotowując pieczeń, szczególnie się staram, aby wyszła idealna, a przede wszystkim aby nie była sucha. Dlatego przez 2/3 czasu pieczenia ( w piekarniku) mięso piekę pod przykryciem, np z folii aluminiowej. Kruchości pieczeni dodaje również odpowiednia marynata. Tym razem do marynaty wybrałam białe wino, a oprócz czosnku dodałam młodą cebulkę wraz z zieloną łodyżką(...)szklanki białego octu winnego 2 listki laurowe 4 goździki pokruszone kawałki kory cynamonu po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sos: 1 łyżka mąki 1/3 szklanki zimnej wody Mięso myjemy, osuszamy. Młodą cebulkę( wraz z zieloną cześcią), czosnek i cebulę siekamy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wino, dodajemy pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i kore cynamonu. Zagotowujemy
Mia Cucina Sofietawykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę. Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie wykorzystuje się również(...)Świeża ośmiornicę i mątwę poznamy po lśniącej skórze i jędrnym mięsie, oraz po miłym, morskim zapachu. Wsród skał żyją ośmiornice z dwoma rzędami przyssawek, właśnie te mają cenniejsze smakowo mięso, piaszczyste dno zamieszkują te z jednym rzędem, mięso tych drugich nie jest tak dobre. Kupujac osmiornice zwróćcie uwagę na ten fakt. Jeśli kupicie świeżą, nieoprawianą ośmionicę, należy pozbyć się
Mia Cucina Sofieta