mięso - 63110 przepisów (strona:82/4208)

Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 210

Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem zamiast szpikować, wół został skrupulatnie nią obłożony. Garnek rzymski sprawdza się przy pieczeniu mięs świetnie, mięsa są soczyste i miękkie, nie trzeba też pieczeni pilnować. Przy okazji bardzo polecam pakowaną , dojrzewającą wołowinę z Sokołowa. Dawno nie kupiłam tak ładnego kawałka mięsa!   składniki(...)krzyżowa Sokołów)  musztarda ok 200 g słoniny sól, pieprz 1/2 szklanki wina 4 ząbki czosnku cebula parę listków szałwii śmietana  1 łyżka mąki 2 łyżki masła przygotowanie Mięso umyć, osuszyć,oczyścić z ewentualnych błon, posmarować ze wszystkich stron musztardą.  Odstawić  na co najmniej 2 godziny do lodówki. Słoninę pokroić w cienkie pasy. Mięso wyjąć

Stare Gary
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 273

kęskami i sałatkowym mixem  tym razem miałam ochotę na coś innego. Z pomocą przyszedł Karol Okrasa i jego propozycja na pikantny kebab z sosem jogurtowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g ciecierzycy z puszki 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki(...)ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 218

Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego(...)Omijamy wieprzowinę. Dodajemy dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka

Bon Appetit Małgorzaty
Peklowanie golonki 247

Peklowanie – proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii.Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu(...)Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok 1 kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.składniki (na 5 kg mięsa)5 kg golonki wieprzowej 3 cebule2 główki czosnku300g  marchwi200 g pietruszki100 g selerasól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniukminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 199

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem(...)będą tłuczone  lub kwaśne kartofle. Polecam!składniki1 kg mięsa wołowego ( u mnie łopatka)marynata1 łyżka posiekanej szałwii1 łyżka posiekanego rozmarynu1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)listki z 5 gałązek tymianku3- 4 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy2 łyżki sosu WorcestershireDodatkowo1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winagałązka tymianku, rozmarynu2 liście szałwii4 obrane ząbki czosnkułyżka masła1/3 szklanki śmietanyprzygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 215

miało być pyszne, marynowane  mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie.  Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni. Plaster odkroiłam,  aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków(...)Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko

Stare Gary
Domowy pasztet z królika 200

wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej(...)chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące;) Dzięki takiemu podsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 289

wędliny jeśli domowe wędliny można szybko i tanio zrobić samemu? Ja za grosz nie mam zaufania do tych ze sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto(...)słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam!Domowa wędlina ze słoikaSkładniki:1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek

UgotujmyTo.pl
Lasagne z mięsem / Lazania 287

Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!Gwarantuję!Włącznie(...)łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej

Ostra na Słodko
Karkówka pieczona na warzywach na kanapki 195

Dziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów : Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek(...)papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa ok 100 ml   Sposób wykonania: - mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu - obrałam czosnek, starłam na tarce - mięso posoliłam z obu stron doprawiłam resztą przypraw i porządnie wymasowałam(mięso dostało porządne lanie:) - tak przygotowany kawałek mięsa wcisnęłam

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 170

daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę(...)olej 2 łyżki do posmażenia  Skład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać sobie więcej danego składnika.   SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę ) -  doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia

Basia w kuchni
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 169

Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron

My Culinary Art
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 70

Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu(...)może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.     Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego) 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól

Blog z Apetytem
Mintaj jak smażyć 82

smażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach, które pomogą Ci przygotować wyjątkowe dania rybne. Przed(...)przystąpieniem do smażenia ważne jest, aby wybrać świeżego mintaja. Oto kilka wskazówek: Świeżość : Upewnij się, że mięso mintaja jest jasne, a oczy są klarowne. Nie powinno mieć zatęchłego zapachu. Skóra : Skóra powinna być połyskująca i sprężysta. Unikaj ryb o matowej i suchej skórze. Mięso : Mięso mintaja powinno być sprężyste i nieco przezroczyste. Unikaj mięsa matowego lub pożółkłego. Techniki Smażenia Mintaja

Podstawy Gotowania