odmiany mielone inaczej z niespodzianą w środku w towarzystwie brokułów z tego przepisu . Wyszło super. W kolejnym dniu okazały się idealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii(...)dodajemy czosnek. Na sam koniec dolewamy wino i redukujemy na większym ogniu praktycznie do wyparowania całego wina. Odstawiamy do przestygnięcia. Jak cebulka z porem się chłodzi zabieramy się za mięso. Doprawiamy je wszystkimi sypkimi składnikami i dodajemy koncentrat, musztardę, jajko i dokładnie wyrabiamy mięso żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Na koniec dodajemy przestudzoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy (jak dla mnie
Piekielna Kuchnia Patipieprzu, ziela angielskiego i oleju przygotowujemy marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego naczynia, smarujemy dokładnie marynatą, aby całe mięso było nią pokryte i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować(...)pyszny domowy sos pieczeniowy . Czas pieczenia mięsa zależy od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, gdy wstawiamy blaszkę do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy karkówkę około 2,5 godzin, w połowie czasu karkówkę obracamy na drugą stronę, można ją też spryskać wodą, karkówka powinna być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami, że aż takie drogie mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie(...)drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra
Right Behind The KitchenWiększość z nas ma już zapewne wśród swoich znajomych chociaż jedną osobę, która nie spożywa mięsa, a nawet żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dookoła można zaobserwować rosnący trend nie tylko na smukłe ciało i zdrowie, ale i diety, które nawołują do humanitarnego traktowania zwierząt i ekologicznej odpowiedzialności za świat. Można sprzeczać się czy to tylko moda, chęć bycia alternatywnym i przynależność(...)zdaje się coraz bardziej promować cały Zachód, który jednak wciąż jest od nas o krok dalej w rozwoju. Co łączy Billa Gatesa i Beyonce? Oboje twierdzą, że życie bez mięsa to lepsze życie. Jedno z nich z ekonomicznego punktu widzenia, drugie – zdrowotnego. Coraz więcej osób publicznych nie tylko bierze czynny udział w promowaniu zdrowszego trybu życia i nie jedzenia fast
Moja smaczna kuchniaWreszcie na blogu Pyzy pojawia się przepis na pyzy z mięsem. Uwielbiamy je wszyscy z naszej rodziny. Najlepsze pyzy oczywiście przygotowuje babcia. Jeszcze mi sporo do niej brakuje ale i tak jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem Składniki na ciasto(...)ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól i pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki
Pyza i Surówkażeberek – mięsne i tzw. trójkąty. Trójkąty są też dużo tańsze, ale to nie jest to mięsko, którego szukamy Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę – mają na sobie niewiele mięsa. Nie ma co obgryzać. Ale już takie porządne żeberka… Zauważycie na nich i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie w co wbić kły. Przy bardzo mięsnych(...)żeberkach staramy się kroić je na mniejsze kawałki z jedną kostką w środku –kroimy mięso ostrym nożem pośrodku, pomiędzy widocznymi żeberkami. Szykujemy marynatę. Najwygodniej zrobić to zaczynając od gęstych składników i sypkich przypraw, dopiero na koniec wlewamy coca-colę i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy żeberka i staramy się, by w marynacie zostały całkowicie przykryte. Wstawiamy je do lodówki. Tłuste
Karo in the KitchenKolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu). Obsypać ulubionymi przyprawami i nalać tyle
Kto ugości moich gości?kotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych, rodzinnych dań. Robiło się je z różnego mięsa. I wieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych(...)przypraw, również pikantnych, nie bójcie się ich użyć w podanych ilościach; mięso przejdzie zapachami i aromatami i wspaniale połączy się w harmonijną, niezwykle smaczną całość. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się
Kuchnia PrezydentowejKolejny weekend z grillem. Podejście drugie. Przypomnę, że cykl ten rozpoczęliśmy tydzień temu. Rozpoczynając też jednocześnie współpracę z portalem Dobra Kiełbasa . A jeżeli jesteście miłośnikami mięsa to ten portal jest miejscem, w którym warto bywać. Coś trochę jak warszawski plac Zbawiciela dla hipsterów :) Nie będziesz prawdziwym hipsterem nie bywając na pl. Zbawiciela, tak samo jak nie będziesz znawcą mięsa(...)sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki
Marder&Marder Manufactureementalera cebula, olej 2 pomidory 150 ml keczupu Ilość składników dość spora, ale warto zainwestować w to danie np. na świąteczną okazję. I zaskoczyć nią gości :) Przygotowanie : Mięso umyć i osuszyć, naciąć od prawej do lewej strony wzdłuż szerszego boku od góry, tak aby karczek nie został rozcięty na grubość 1 cm ( nie przekroić ) Tak samo naciąć mięso(...)wysokości 1/3 od dołu od strony lewej do prawej. Mięso rozłożyć tak, aby powstał długi, płaski kawałek. Płat naciąć kilkakrotnie na ukos. Umyte strąki papryki pokroić na ćwiartki , włożyć do wrzącej wody i gotować około 8-10 min. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką Ułożyć
Proste PotrawyMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak(...)wołowej zwany tu „fillet mignon”. Ku mojemu zdziewniu przyniesiono mi na talerzu niewielki, może 6 centymetrów w średnicy, ale za to wysoki na minimum 5 centymetów kawałek mięsa. Zupełnie nie wiedziałam co mam o tym myśleć. Im dłużej mieszkałam w USA tym więcej wiedziałam na temat steków, ich rodzajów, sposobów ich przygotowywania i byłam coraz mniej zdziwiona. Jednak
Jem więc Jestemobiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy mięso jest(...)już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem
Kuchnia z widokiem na ogródDziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk. Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka(...)panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść laurowy mąka śmietana 18% Sposób wykonania: 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek
Kuchnia domowa AniPonieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem zamiast szpikować, wół został skrupulatnie nią obłożony. Garnek rzymski sprawdza się przy pieczeniu mięs świetnie, mięsa są soczyste i miękkie, nie trzeba też pieczeni pilnować. Przy okazji bardzo polecam pakowaną , dojrzewającą wołowinę z Sokołowa. Dawno nie kupiłam tak ładnego kawałka mięsa! składniki(...)krzyżowa Sokołów) musztarda ok 200 g słoniny sól, pieprz 1/2 szklanki wina 4 ząbki czosnku cebula parę listków szałwii śmietana 1 łyżka mąki 2 łyżki masła przygotowanie Mięso umyć, osuszyć,oczyścić z ewentualnych błon, posmarować ze wszystkich stron musztardą. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Słoninę pokroić w cienkie pasy. Mięso wyjąć
Stare Garykęskami i sałatkowym mixem tym razem miałam ochotę na coś innego. Z pomocą przyszedł Karol Okrasa i jego propozycja na pikantny kebab z sosem jogurtowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g ciecierzycy z puszki 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę 2 g słodkiej papryki(...)ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała