Kociołek myśliwego, to sycący i rozgrzewający gulasz, w skład którego poza mięsem wchodzą grzyby leśne, pieczarki, papryki, cebule i ziemniaki. Taka potrawa jest wprost idealna na zimne dni. Podana porcja jest duża, ale można ilość składników zmniejszyć lub zrobić od razu na dwa dni. Taki kociołek świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, bo odgrzewany nic nie traci(...)smaku, więc można go przygotować z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 1 garść (15 g) suszonych grzybów leśnych 3 duże cebule 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 czerwona papryczka peperoni oliwa 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna typ 500 np. Wrocławska sól, świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifewłoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo wolno duszonego. Mnie na wolne gotowanie namawiać nie trzeba – wiem, że długie działanie odpowiednio dobranej temperatury uwydatnia całe bogactwo smaków. Kaczka to pyszne i wartościowe ciemne mięso, a w takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość(...)ogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy na stronę mięsa i smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku, wsypujemy płatki chili
Karo in the Kitchenmoże jest to możliwe, mając gdzieś na zapleczu piłę łańcuchową. Chcąc mieć nadal 10 palców na obu rękach poszłam na łatwiznę i kupiłam gicz już pokrojoną. Przygotowane plastry mięsa obsmażyłam, dodałam warzywa, podlałam winem i... zapomniałam o nim na 8 godzin. Jedynie wydobywający się spod pokrywki zapach wywoływał nieco zwiększony ślinotok i głośniejsze burczenie w brzuchu. Mięso wyszło mięciutkie, rozpadające(...)ossobuco czy jednak mam uczynić tradycji zadość i przygotować gęś?;) Składniki (na 4 porcje): 4 plastry giczy cielęcej (o grubości ok 2,5cm, w sumie ok 1kg mięsa)* sól pieprz czarny świeżo mielony mąka do obtoczenia olej do smażenia 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200g pomidorów koktajlowych kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz ziołowy kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek
Obiad gotowySoczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak. Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone? Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy ładny kawałek np. karkówki i poprośmy(...)stoisku mięsnym nam je zmielono lub zmielmy je sami w domu. Bardzo często w folii znajduje się mom (mięso oddzielone mechanicznie), które zawiera wszystko, ale niewartościowe mięso i na pewno smaczne kotlety z tego nie wyjdą. Mięso nie może być zbyt chude, gdyż kotlety po usmażeniu będą zbyt suche. Moim sposobem na soczyste kotlety jest dodanie śmietany i namoczonej
Kuchcik gotujedomu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości i oryginalnego smaku. Mięso wyszło kruche i mięciutkie, a sos rewelacyjny w smaku - mój mąż stwierdził, że nigdy w życiu tak dobrego sosu nie jadł! Dodatkowo, na koniec do sosu wrzuciłam trochę świeżej żurawiny(...)wiecie uwielbiam łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone
Kuchnia MagdaLenyBardzo rzadko ostatnimi czasy gości u mnie mięso na talerzu. Ale ten pomysł sprawił, że poczęstowani nim moi goście byli zachwyceni smakiem. A jest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży(...)polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką papryką. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjmujemy mięso
Raj dla PodniebieniaTENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka lat nasze(...)sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie) kilka kaparów, ziaren zielonego pieprzu woda MIĘSO: 500 g (+/-) polędwiczki wieprzowej 80 g hummusu 65 g (8 plasterków) chorizo 65 g (8 plasterków) cheddara świeża bazylia sól, pieprz INGRIDIENTS (4 portions): SALAD: 200 g barley 2 handful
Martyna Cookslodówki. Na zrobienie poszczególnych posiłków potrzeba od 5 do 20 minut. Tortilla po meksykańsku Czas wykonania: 20 min Składniki: 1 placek tortilla 150 g mięsa mielonego ½ łyżeczki ulubionych przypraw 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić(...)mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe. Tortilla z z łososiem i sosem pistacjowym Czas wykonania: 10 min Składniki: 1 placek tortilla 75 g łososia wędzonego w plastrach garść mix sałat Sos: 30 g pistacji (po obraniu) 2 łyżeczki oliwy
KuchniaWeDwoje.plPrzepyszne gołąbki czyli mięso mielone owinięte w liście kapusty włoskiej, tym razem zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym. Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie w ten sposób przygotowywać gołąbki(...)Składniki: * 1 duża główka włoskiej kapusty * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu) * sól * pieprz * przyprawa do mięsa mielonego (użyłam Skworcu) * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować
Zrób to smacznieprzyprawy do wieprzowiny * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki tymianku * pół łyżeczki estragonu * szczypta ostrej mielonej papryki * woreczek do pieczenia Wykonanie: Olej wymieszać z przyprawami i ziołami. Nasmarować tym mięso i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Następnie mięso przełożyć do woreczka do pieczenia, woreczek lekko nakłuwać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso w woreczki położyć na blachę, wstawić(...)nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po około 50 minutach pieczenia, woreczek otworzyć i piec tak jeszcze około 10-15 minut. Mięso po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut, dopiero potem rozkroić. Dzięki temu wszystkie soki z mięsa pozostaną w mięsie a nie wypłyną podczas krojenia. Generalnie trzymam się zasady: 1 kg mięsa= 1 godzina
Zrób to smacznieZapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko(...)namoczenia bułki 4 ząbki czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego sól pieprz czarny świeżo mielony Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami. Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa. Wyrobić
https:KKuchniaMniamjest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka(...)jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera naciowego (opcjonalnie) 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie) 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren pieprzu
PatiGotujeskrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia. Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa. Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też, a ja niezmiennie lubię ten moment, kiedy Paweł pyta: " a może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad? " Tęskniłam za tym podczas pobytu(...)Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 2,5 kg karkówki wieprzowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej(...)pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło
O kuchni z uczuciemsłodką i ostrą papryką oraz odrobiną czosnku- zamiast mom, konserwantów, wypełniaczy, glutaminianu i innych 'cudów' 😉 Do jej przygotowania użyłam szynkowaru, choć i bez niego można sobie świetnie poradzić- wystarczy mięso w folii zwinąć w zgrabny rulon i parzyć tak samo jak w wersji z szynkowarem 🙂Pracy i wysiłku podczas przygotowania takiej wędliny jest niewiele, jednak swoje trzeba odczekać, aby później(...)łyżeczki * sól- 1 łyżeczka z lekką górką * majeranek Galeo- 1 łyżeczka * papryka ostra Galeo- 1/2 łyżeczki * czosnek granulowany Galeo- 1/2 łyżeczki * pieprz czarny mielony Galeo- 1/2 łyżeczki Przygotować mięso: 400 g zmielić, a pozostałe 200 g pokroić w kostkę. Do mięsa wlać wodę, wsypać żelatynę oraz dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią), aż mięso wchłonie całą wodę
Kraina Miodem Płynąca