Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce. Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka. Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące(...)czosnku 1,5 szklanki mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka mąka do panierowania olej pojemnik Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę
Krakowskie smaki AniPASTRAMI (pastrama, pastrome, pastrima) Kiedyś oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego(...)rzeźnię zamienił w restaurację, w której sprzedawał sandwicze z pastrami. To tyle z historii. Z ciekawostek napiszę, że: w legendarnym Katz`s Delicatessen klasyczna kanapka zawiera 45 dkg mięsa i ma wysokość 10 cm w licznych rankingach kanapka z pastrami uznawana jest za najlepszą , bądź jedną z najlepszych kanapek na świecie pastrami w Stanach Zjednoczonych jest również nazwą koloru najlepsze
Blondynka Gotujewyobrażam sobie żeby kupić taki pasztet w sklepie (co w nim siedzi lepiej nie wiedzieć), dlatego też postanowiłam zrobić ten rarytas. Nie powiem, że było łatwo- maszynka do mięsa nie chciała zemną współpracować, a kiedy przełożyłam mięso do drugiego zmielenia w blender MPM "Kasia" nie wytrzymał napięcia i po prostu się zapalił. Dymu było co nie miara ale najważniejsze jest(...)udał...uff całe szczęście. Skala smaku 10/10 pasztet można zrobić wcześniej i bez problemu wystudzony zamrozić. Do pasztetu można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych
Kubki smakumięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin Proporcje na 3 foremki keksowe Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku(...)angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso
Kulinarne przygody GatityWitam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne(...)papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 małe listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 1 litra wody Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=mWlmQrCtKTw Przygotowanie : Najpierw przygotuję składniki na gulasz : Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę . Obrane
Uwaga Babcia GotujeCiężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja na jesień i zimę, gdy rosół już się znudzi a my mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Mięso kurczaka oczyszczamy z kawałków kości, tłuszczyków i błonek. Z podudzi zdejmujemy całą skórkę i wyrzucamy(...)będziemy jej gotować. Zostawiamy samo mięso i kości. Do mięsa dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy je w garnku 2 litrami zimnej wody i stawiamy na małym ogniu, pod przykryciem. Gotujemy powoli, do miękkości mięsa. W międzyczasie warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą
Karo in the Kitchenmojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino(...)wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki
Kulinarne przygody Gatitytargowiskach - czereśnie, wiśnie, czernice - pachnące słońcem pomidory i cukinie. Jak dla mnie raj :-). Przepis na te szaszłyki dostałam od przyjaciółki której rodzina dostała go od rodowitych Ormian - mięso jest bardzo kruche jednak trzeba uważać aby po prostu się nie rozpuściło - sekret tkwi w kiwi. W tym przepisie trzeba dokładnie trzymać się proporcji i czasu. Jednak proszę się(...)uprzedzać do kiwi - jego smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi
sierotka maRysia w kuchnipiekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta(...)koniec! Domowa wędlinka! Schab był przygotowany wcześniej - zamoczony przez trzy dni w solance - a my zadbaliśmy o jego smak! Każdy wybrał przyprawy na jakie miał ochotę, a potem mięso nimi nacieraliśmy. Mięso na koniec trafiało do specjalnej siatki do mięs! Po przyjeździe do domu powiesiliśmy nasze schaby w przewiewnym i chłodnym miejscu - wiszą już tak półtora tygodnia i wiemy
Plate of Joyramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi(...)najprawdopodobniej z terenów obecnej Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca
Codzienne Gotowanieomawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu(...)północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować. Puryści uważają, że prawdziwe chili składa się jedynie z mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek
Codzienne Gotowanieniecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się na chwilę do świata wiedźmińskiej kuchni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko(...)garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA I GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min) Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy
Nerds Kitchenpiersi, postanowiłem wykombinować coś swojego, łącząc to wszystko czego się wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół(...)temperatura 150-120 stopni, przy funkcji termoobiegu. Możecie ziemniaki wsadzić do zimnego pieca. Czas na kaczkę, skórkę trzeba delikatnie ponacinać, nie róbcie tego zbyt mocno żeby nie naruszyć mięsa. Teraz oprószamy ją solą i pieprzem ale tylko skórkę. Tak przygotowane mięso kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, włączamy gaz, zaczynamy od małego płomienia, zwiększamy go stopniowo. Opiekamy
Kuba GotujeMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne mięso(...)skrócicie czas marynowania do 2-3 godzin, smaki i aromaty obejmą tak naprawdę tylko i wyłącznie skórkę. To zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili
Karo in the Kitchenktórych jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla trzody chlewnej. Powolna i długa obróbka cieplna była idealnym sposobem na nadanie miękkości i smaku tańszym i gorszym kawałkom mięsa- tym tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą(...)karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży kawałek- można go podzielić na dwie mniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka
Karo in the Kitchen