mięso - 63110 przepisów (strona:83/4208)

Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 184

Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego(...)Omijamy wieprzowinę. Dodajemy dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka

Bon Appetit Małgorzaty
Peklowanie golonki 211

Peklowanie – proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii.Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu(...)Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok 1 kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.składniki (na 5 kg mięsa)5 kg golonki wieprzowej 3 cebule2 główki czosnku300g  marchwi200 g pietruszki100 g selerasól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniukminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 165

Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem(...)będą tłuczone  lub kwaśne kartofle. Polecam!składniki1 kg mięsa wołowego ( u mnie łopatka)marynata1 łyżka posiekanej szałwii1 łyżka posiekanego rozmarynu1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)listki z 5 gałązek tymianku3- 4 ząbki czosnku1/4 szklanki oliwy2 łyżki sosu WorcestershireDodatkowo1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winagałązka tymianku, rozmarynu2 liście szałwii4 obrane ząbki czosnkułyżka masła1/3 szklanki śmietanyprzygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 184

miało być pyszne, marynowane  mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie.  Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni. Plaster odkroiłam,  aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków(...)Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko

Stare Gary
Domowy pasztet z królika 174

wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej(...)chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące;) Dzięki takiemu podsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 250

wędliny jeśli domowe wędliny można szybko i tanio zrobić samemu? Ja za grosz nie mam zaufania do tych ze sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto(...)słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam!Domowa wędlina ze słoikaSkładniki:1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek

UgotujmyTo.pl
Lasagne z mięsem / Lazania 260

Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!Gwarantuję!Włącznie(...)łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej

Ostra na Słodko
Karkówka pieczona na warzywach na kanapki 168

Dziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów : Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek(...)papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa ok 100 ml   Sposób wykonania: - mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu - obrałam czosnek, starłam na tarce - mięso posoliłam z obu stron doprawiłam resztą przypraw i porządnie wymasowałam(mięso dostało porządne lanie:) - tak przygotowany kawałek mięsa wcisnęłam

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 149

daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę(...)olej 2 łyżki do posmażenia  Skład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać sobie więcej danego składnika.   SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę ) -  doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia

Basia w kuchni
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 144

Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron

My Culinary Art
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 37

Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu(...)może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania.     Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego) 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól

Blog z Apetytem
Mintaj jak smażyć 40

smażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach, które pomogą Ci przygotować wyjątkowe dania rybne. Przed(...)przystąpieniem do smażenia ważne jest, aby wybrać świeżego mintaja. Oto kilka wskazówek: Świeżość : Upewnij się, że mięso mintaja jest jasne, a oczy są klarowne. Nie powinno mieć zatęchłego zapachu. Skóra : Skóra powinna być połyskująca i sprężysta. Unikaj ryb o matowej i suchej skórze. Mięso : Mięso mintaja powinno być sprężyste i nieco przezroczyste. Unikaj mięsa matowego lub pożółkłego. Techniki Smażenia Mintaja

Podstawy Gotowania
Rosół jak gotować? 38

aromatu tradycyjny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do rosołu i jego znaczenie w kuchni Rosół jest bez wątpienia jednym z najważniejszych klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego bogaty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że stanowi on doskonałą bazę dla wielu pysznych zup i dań. Ale rosoł to nie tylko wyśmienite danie(...)przeziębienia i grypę. Jego składniki mają bowiem działanie wzmacniające i wspomagające odporność. Wybór odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu

Podstawy Gotowania
Kanapki z wołowiną – uczta dla mięsożerców  41

Większość z nas, przynajmniej raz w życiu odwiedziła popularne restauracje, w których serwowane są kanapki z mięsem wołowym. Wielu z nas je uwielbia i mogłoby je jeść bez końca. Warto zatem, samemu stworzyć takie kanapki, które nie dość że będą zdrowsze, to i my będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić coś pysznego. Taka kanapka może zarówno nadawać się(...)pewno świetnie się sprawdzą, kiedy zaserwujemy je naszym gościom. Przygotowanie wołowiny kluczem do pysznej kanapki Skoro wołowina ma być najważniejszą częścią naszego dania, musi być idealnie przyrządzona. Wybierając mięso na nasze kanapki, najlepiej sięgnąć po polędwicę wołową, rostbef lub antrykot. Wybrane mięso, po przygotowaniu musi być delikatne i soczyste, dlatego bardzo ważny jest czas pieczenia naszego mięsa. Wołowinę należy ogrzać

Kuchennyviral.pl