Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny.Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!Gwarantuję!Włącznie(...)łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej
Ostra na SłodkoDziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów : Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek(...)papryka czerwona 1 szt - papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt - oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt - lubczyk 1 łyżeczkę - musztarda ostra 1 łyżkę - oliwa ok 100 ml Sposób wykonania: - mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu - obrałam czosnek, starłam na tarce - mięso posoliłam z obu stron doprawiłam resztą przypraw i porządnie wymasowałam(mięso dostało porządne lanie:) - tak przygotowany kawałek mięsa wcisnęłam
Basia w kuchnidaje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę(...)olej 2 łyżki do posmażenia Skład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać sobie więcej danego składnika. SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę ) - doprawiamy naszymi przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia
Basia w kuchniDziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron
My Culinary ArtChrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu(...)może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania. Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 0,5 kg mięsa (gotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego) 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól
Blog z Apetytemsmażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach, które pomogą Ci przygotować wyjątkowe dania rybne. Przed(...)przystąpieniem do smażenia ważne jest, aby wybrać świeżego mintaja. Oto kilka wskazówek: Świeżość : Upewnij się, że mięso mintaja jest jasne, a oczy są klarowne. Nie powinno mieć zatęchłego zapachu. Skóra : Skóra powinna być połyskująca i sprężysta. Unikaj ryb o matowej i suchej skórze. Mięso : Mięso mintaja powinno być sprężyste i nieco przezroczyste. Unikaj mięsa matowego lub pożółkłego. Techniki Smażenia Mintaja
Podstawy Gotowaniaaromatu tradycyjny rosół. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do rosołu i jego znaczenie w kuchni Rosół jest bez wątpienia jednym z najważniejszych klasyków polskiej kuchni. To aromatyczny bulion otrzymywany z gotowania mięsa, kości, warzyw i przypraw. Jego bogaty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że stanowi on doskonałą bazę dla wielu pysznych zup i dań. Ale rosoł to nie tylko wyśmienite danie(...)przeziębienia i grypę. Jego składniki mają bowiem działanie wzmacniające i wspomagające odporność. Wybór odpowiednich składników do rosołu by przyrządzić wyjątkowy rosoł, niezbędne jest odpowiednie dobranie składników. Kluczowe są tu mięso i kości. Najpopularniejsze wybory to mięso drobiowe (kurczak, indyk), mięso wołowe lub wieprzowe. Wybierając mięso, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest wybrać miękkie kawałki z niewielką ilością tłuszczu
Podstawy GotowaniaWiększość z nas, przynajmniej raz w życiu odwiedziła popularne restauracje, w których serwowane są kanapki z mięsem wołowym. Wielu z nas je uwielbia i mogłoby je jeść bez końca. Warto zatem, samemu stworzyć takie kanapki, które nie dość że będą zdrowsze, to i my będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić coś pysznego. Taka kanapka może zarówno nadawać się(...)pewno świetnie się sprawdzą, kiedy zaserwujemy je naszym gościom. Przygotowanie wołowiny kluczem do pysznej kanapki Skoro wołowina ma być najważniejszą częścią naszego dania, musi być idealnie przyrządzona. Wybierając mięso na nasze kanapki, najlepiej sięgnąć po polędwicę wołową, rostbef lub antrykot. Wybrane mięso, po przygotowaniu musi być delikatne i soczyste, dlatego bardzo ważny jest czas pieczenia naszego mięsa. Wołowinę należy ogrzać
Kuchennyviral.plczeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej czy kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawienia. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają go więcej niż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Flaki z mięsem drobiowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie bulionu. Włóż do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimną wodą. Dodaj włoszczyznę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki. Gotuj około godziny (do miękkości mięsa) Wyjmij z wywaru mięso (zostaw włoszczyznę). Mięso pokrój lub poszarp na drobne kawałki. Dodaj mięso drobiowe do rosołu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po zeszkleniu dodaj
ProstePesto.plPrzepyszny kruchy i soczysty schab w delikatnym sosie. Na taką pieczeń wybierać najlepiej mięso przerośnięte tłuszczem, tzw. marmurkowe, pozyskane ze sztuk o wadze około 100 kg, hodowanych na mięso, a nie w celu pozyskania słoniny. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)duży lub dwa mniejsze korzenie pietruszki Opłukany zimną wodą schab dokładnie osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Ponakłuwać za pomocą noża gęsto do głębokości połowy mięsa. W co drugą dziurkę włożyć małe kawałki słoniny, a w pozostałe, przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku. Na dno rondla położyć warstwę pokrojonej w plasterki jednej cebuli z liśćmi
Kulinarne przemysleniadzięki nim danie jest tak pyszne. Do sosu dodajcie tyle miodu i soku z cytryny, by całość była wyraźnie słodka i lekko kwaśna. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie doprawić mięso odrobiną ostrej papryki. Jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zastąpić je suszonymi śliwkami albo morelami, w ostateczności można tez zupełnie pominąć dodatek suszonych owoców - wtedy warto dodać więcej miodu. Tagine(...)ryżem i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórkiem. Bardzo polecam, smacznego :) Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z oliwkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka przyprawy do mięsa: ok. 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili cebula, 2 duże
Lekcje w kuchninawet niezbędnik w kuchni! Kto raz spróbuje działania – ten bez wątpienia potwierdzi mój zachwyt! A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu! Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie(...)cebula biała – 3 szt * czosnek – 4 ząbki * cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziarnisty, chili, jałowiec, majeranek – do smaku * olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz solą, pieprzem mielonym, paprykami oraz chili – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy. Szybkowar uruchamiamy
Ostra na Słodkolekko się roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym później gotujemy jeszcze chwilę klopsiki, dopełnia pysznej całości. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Mięso z indyka – zdrowy wybór Krąży wiele mitów na temat mięsa drobiowego. Indyk to jednak naprawdę dobry wybór, jeśli chodzi o jasne mięso. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu(...)zawiera sporo białka – dzięki temu posiłki przygotowywane z jego dodatkiem są lekkostrawne i jednocześnie sycące. Mięso z piersi indyka jest też bogate w związki mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim m.in. cynk, fosfor, niacynę, selen i witaminy z grupy B. Dietetycy bardzo często zalecają spożywanie mięsa z indyka osobom na diecie, kobietom w ciąży, dzieciom czy rekonwalescentom. SPRAWDŹ TEŻ
Na-talerzu.pl