Dzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali. Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół na pół wieprzowo- wołowe czy samo wołowe, czy też z dodatkiem jagnięciny. Cechą charakterystyczną dla chinkali jest fakt, że są one wypełnione nie tylko farszem mięsnym ale również bulionem. Jedliśmy też raz chinkali z nadzieniem z baraniny ale to raczej nie mój smak, krótko pisząc
SMYKWKUCHNIznudzenie tym daniem... a wiedzcie, że mania "mięska" w języku mojego Syna trwa już co najmniej 2 lata i na znudzenie jeszcze się nie zanosi. Tak upieczone mięso dietetyczne nie jest, ale pasuje do wszystkiego: ziemniaków, makaronu, frytek, klusków śląskich , kopytek.... Czy okażą się to Wasze smaki? Oto przepis do sprawdzenia: Składniki: ok 1,5 kg szynki bądź łopatki(...)łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku 1 spora cebula sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego (może być też grillowa) chili w płatkach - szczypta odrobina soku z cytryny ok 1/2 szklanki keczupu ok. 1/2 szklanki coli ok 1 szklanki wody Przygotowanie: Opłukane i pozbawione błon i dużych kawałków tłuszczu mięso kroimy na plastry grubości
Kuchnia po mojemuPrzepyszne pierogi z farszem z mięsa mielonego. Proste w przygotowaniu, wyśmienite z wilgotnym i soczystym farszem. Znikają w mig z talerza. Rodzina zgodnie stwierdziła że to najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory jedli :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól(...)pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka do okrasy 1 duża cebula. Smalec/olej Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze ok 1/3 ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe
Blog kulinarny S9.PLadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Bardzo smaczna zapiekanka w stylu włoskim z makaronem i mięsem, oraz dwoma pysznymi sosami a wszystko zapieczone z serem. Zapiekanka jest dosyć prosta w wykonaniu do tego bardzo smaczna i syta, smakiem podobna do lasagne. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: 350g makaronu penne, 500g mięsa mielonego z szynki(...)Pieprz 2 łyżki oleju ½ łyżeczki papryki ostrej Sos beszamelowy: 25g masła 1½ łyżki mąki 250ml mleka (1 szklanka) Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, które chwile smażymy aby czosnek
Księga-Smakupodacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele angielskie czy liść laurowy. Aby mięso w gulaszu było delikatne i miękkie, należy je gotować około(...)godziny na wolnym ogniu. Lepiej pogotować chwilę dłużej, niż zrazić się do tego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis. Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Schab duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki
Kuchnia Bazyliipapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette(...)sauce 1-2 cm ginger root few drops of hot sauce (eg. Tabasco) 1 teaspoon brown sugar 1 teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry
Martyna Cookszrobić z mięsa rosołowego? Z pewnością miewacie ten problem po ugotowaniu rosołu. Ja bardzo lubię przetwarzać mięso z rosołu, ponieważ można z niego stworzyć wiele niezwykłych potraw o niepowtarzalnym smaku. Tak było i tym razem, gdy mięso rosołowe postanowiłam przerobić na farsz do tortilli i zrobić tortille z mięsem rosołowym . Dzięki temu powstał prosty, tani (resztkowy), ale niezwykle smaczny(...)sycący obiad. Co więcej bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przyprawiając mięso na farsz możecie popuścić wodze fantazji kulinarnej i doprawić je według własnego uznania, na pewno będzie smacznie! Poniżej moja propozycja. Tortille z mięsem rosołowym Składniki: mięso rosołowe obrane z kości warzywa z rosołu pokrojone w drobną kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli
Codzienne Gotowaniektórych jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla trzody chlewnej. Powolna i długa obróbka cieplna była idealnym sposobem na nadanie miękkości i smaku tańszym i gorszym kawałkom mięsa- tym tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą(...)karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży kawałek- można go podzielić na dwie mniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka była
Kocham CzekoladęOczywiście, jeśli nie wyobrażacie sobie drobiowego kebabu bez frytek – śmiało możecie je dołożyć. Bo któż Wam zabroni Składniki: Do przygotowania drobiowego kebaba: około 1-1,2 kg mięsa drobiowego – same piersi z kurczaka lub np. 400 g piersi z kurczaka + 600 g mięsa z nóg z kurczaka 1,3 szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli(...)smaku Dodatkowo: 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba) 3-4 patyczki do szaszłyków kawałek folii aluminiowej Przygotowanie: Jak przygotować domowy kebab drobiowy? Olej mieszamy w miseczce z przyprawami. Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Wkładamy je do większej miski i polewamy mieszanką przypraw z olejem. Mieszamy ręką tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa
Słodkie okruszkiNieprawdopodobnie pyszne bitki szybki i pyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się kilka zwiędłych marchewek więc ona też poszła do tego pysznego sosu, zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które lekko już zwiędło i czas je zjeść w duchu zasady zero(...)nieprawdopodobnie pyszne bitki: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 2 marchewki sól pieprz mały pęczek koperku 2 łyżki mąki Jak zrobić Nieprawdopodobnie pyszne bitki: Najpierw mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa. Następnie rozbite plastry mięsa obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni. Potem do bitek na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy
Dorota SmakujeZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole Dziś zapraszam na naszą ulubioną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Jeśli posiadacie szatkownicę, przygotujecie ją naprawdę szybko. Cieniutkie plastry ziemniaków zapieka się tu w mieszance słodkiej śmietanki i sera(...)przepadacie za tym serem, możecie do swojej zapiekanki ziemniaczanej dorzucić inny ser pleśniowy lub kilka łyżek startego żółtego sera albo parmezanu. Zapiekankę możecie też przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięso mielone pieczarkami i warzywami. Zamiast mięsa mielonego w zapiekance ziemniaczanej dobrze sprawdzi się tez kurczak lub łosoś. Tak czy inaczej sezon na zapiekanki uważam za otwarty:) A jaką zapiekankę
Lekcje w kuchniwymaga pokrojenia i podsmażenia zaledwie kilku składników, które następnie gotują się we własnym sosie. U mnie w domu, a teraz także z Bartkiem, często robimy gulasze z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami, tym razem do przygotowania użyliśmy mięsa wołowego, które wymaga znacznie dłuższego gotowania. Nam to jednak odpowiadało, gdyż w tym czasie obejrzeliśmy dobry film, robiąc pauzy(...)potrawy. Następnego dnia mogliśmy zasiąść do stołu, nałożyć na makaron porcję węgierskiego gulaszu wołowego i przy takim posiłku opowiadać jak minął nam dzień. Składniki na gulasz wołowy 500 g mięsa wołowego na gulasz 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 3-4 suszone grzyby 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
niecodziennikparynaszej stronie, wśród przepisów z dziczyzny, nie może zabraknąć wskazówek, jak przyrządzić pasztet z jelenia . Zgodnie z poradami Marco Ghia mięso jelenia najpierw zamroziliśmy, następnie przez dobę odmrażaliśmy w lodówce i na kilka godzin przed gotowaniem pozostawiliśmy w kuchni. Aby zrealizować pomysł Bartka na pasztet z dziczyzny z żurawiną , poszliśmy na bazarek po świeżą leśną żurawinę, która swoim charakterystycznym smakiem(...)nadaje pasztetowi ciekawego wymiaru. Składniki na pasztet z jelenia 1 kg mięsa z jelenia 500 g podgardla 500 karkówki wieprzowej 300 g wątróbki drobiowej 2 duże marchewki 1 kawałek selera 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 25 ml brendy 3 kajzerki 150 g świeżej żurawiny 4 jajka wielkości L 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe
niecodziennikparyDomowa wędlina Jakość mięsa i przetworów mięsnych w dzisiejszych czasach Może zacznę niezbyt optymistyczną tezą, że jakość wszelkich przetworów mięsnych, w tym także wyrobów wędliniarskich dostępnych w dzisiejszych czasach w sprzedaży jest poniżej wszelkiej krytyki… Chyba nie ma osoby, która się nie zgodzi z tym twierdzeniem. Owszem, niektórzy nie zwracają na to większej uwagi. Jeśli jednak przyjrzeć się tematowi(...)priorytet nada się czystości składu, to gdzieniegdzie można dostać produkty mięsne pozbawione wyżej wymienionych substancji, jednak pochodzą one zazwyczaj z tzw. chowu przemysłowego pełnego okrucieństwa i dróg na skróty (mięso napakowane jest antybiotykami i hormonami). Deska domowych wędlin Wielkie odrodzenie domowego wędliniarstwa Obie sytuacje odbiegają więc znacznie od ideału. Skłoniło to moją rodzinę do drastycznych, acz koniecznych chyba w dzisiejszych
Modern Cave GirlZupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym. Nie ma to jak tradycyjna poniedziałkowa pomidorówka na niedzielnym rosole z ryżem lub makaronem. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na trochę inną zupę pomidorową według mojego pomysłu, w której ryż/ makaron zastąpiłam czerwoną soczewicą. Bardzo smaczna zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym z dodatkiem imbiru i czosnku, z warzywami, lekko pikantna(...)wymaga namaczania, ani długiego gotowania, dodaję ją na sam koniec, aby była zdatna do jedzenia wystarczy maksymalnie 10 minut. Polecam też Wam inny przepis na zupę pomidorową z mielonym mięsem , oraz wpis z 40 tradycyjnymi przepisami na ulubione zupy , wpis z 16 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut . Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię