Czasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz(...)uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. Obieramy cebule, drobno kroimy i smażymy je na maśle do zrumienienia. Wysmażone cebule razem z masłem z patelni dodajemy do mięsa kurczaka i mieszamy. Taką mieszankę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa – dzięki masłu kurczak będzie miał poślizg, nie zatka maszynki. Mielimy mięso z cebulą na średniej wielkości sitku. Doprawiam mięso
Karo in the KitchenMój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc, że zje na obiad, a jak zostanie to jeszcze do pracy weźmie i się nie zmarnuje. Mięso akurat pasuje do nich idealnie, więc tym bardziej było mi to na rękę, by te dwie rzeczy(...)sztuk Pampuchy: Ok 4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 35g drożdży świeżych 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 300g gotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 małe jajko Dodatkowo: Słonina do omaszczenia Sposób przygotowania w Tefal Companion Farsz: Wszystkie składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem ultra
Kuchnia w czekoladzieodżywianiu, które to następnie wklejałam do specjalnego zeszytu. Wtedy komputery w domach były rzadkością, a o dostępie do internetu można było tylko pomarzyć. Czytałam o warzywach, o owocach, o mięsie, o kaszach – o wszystkim, co było związane ze zdrową dietą. Niestety rodzinki nie dało się przekonać do zmiany nawyków żywieniowych, więc na samym czytaniu się kończyło. Marzyłam wtedy(...)jest, i dzięki niej możemy wracać na odpowiednie tory. Nie jestem eko-freakiem, sceptycznie jestem nastawiona do wszelkich radykalnych diet typu: bez glutenu , bez cukru , bez laktozy , bez mięsa , itp., choć zazdroszczę tym, którzy takich diet potrafią się trzymać latami. Moje wieloletnie zainteresowanie zdrowym trybem życia pozwoliło mi na wysnucie wniosków, że wszystko w umiarze jest dla nas dobre. Dlatego
Moja Delicjatych dań, które smakuje wszystkim. Jest to świetny obiad dla dzieci, jak i dla dorosłych. Podstawą dobrego spaghetti jest dobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże(...)starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) WIĘCEJ 10. ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się
SMYKWKUCHNIJestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak, aby była bardziej dietetyczna użyjemy mięsa mielonego z indyka. Zapiekankę ziemniaczaną z pomidorami możecie wykorzystać jako danie na wspólny rodzinny obiad, świetnie się również sprawdzi jako obiad do pracy. Będzie równie dobrze smakowała także(...)danie. Zobaczcie jak szybko ją przygotować i pochwalcie się w komentarzach czy Wam smakowało. Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami – składniki 1 kg ziemniaków 1 kg pomidorów (8 sztuk) 700g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii oliwa z oliwek 40g startego sera żółtego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso dobrej jakości wymaga odpowiedniego potraktowania i czasu aż będzie doskonałe, tak więc pośpiech nie jest tu wskazany. Ligawa jest idealnym mięsem na tatar jak również na pieczeń. Przepis sprawdzony już wielokrotnie, mięso po upieczeniu powinno być lekko różowe i soczyste. Zupełnie zrezygnowałam z dodawania soli aby mięsa nie wysuszyć, mieszanka przypraw i ziół sprawia, że wszelkie inne dodatki(...)zbędne. Składniki: - 1.5 kg do 2 kg ligawy, na zdjęciu 1,8 kg mięsa - 2 kopiaste łyżeczki papryki wędzonej słodkiej w proszku - 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej w proszku - 3 łyżeczki suszonego majeranku - olej do smażenia Przyprawy i dodatki dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy ze sobą oba rodzaje papryk i majeranek, a następnie
Apetyczna babeczkanaszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1" , przedstawiłam dania z ryb i owoców morza, w tej części zaś, będzie trochę mięsa, z którym Japonia nie jest wcale kojarzona. Podróż mego Syna do Japonii i podzielenie się ze mną wrażeniami, sprawiła, że zaczęłam postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj(...)Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi. Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii
Kuchcik gotujedziałać na palnikach gazowych, a skończyłam w piekarniku, bez potrzeby zmiany naczynia, bo żeliwo nie ogranicza mnie pod kątem temperatury. A co na obiad? W sklepie kupiłam kilka kawałków mięsa z indyka, pisało "na gulasz". To, że tak pisało nie znaczy, że muszę gotować to co było napisane na etykiecie :) Nie chciało mi się bawić w roladki, w jakieś kombinowanie(...)prostu nadziałam mięso szpinakiem i owinęłam boczkiem, a jak to zrobiłam, już piszę. Oczywiście jak zawsze talerze różniły się dodatkami, ja postawiłam na moje ulubione frytki z marchewki, a Młody klasycznie, ziołowe ziemniaczki. Składniki: ok. 6 długich plastrów wędzonego boczku, ale super będzie jeśli użyjesz 12 plastrów, wtedy uda Ci się szczelnie pozawijać mięso 6 niewielkich kawałków mięsa z indyka
Blondynka GotujePogoda zachęca do grillowania, a na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki. Mięso z filetu kurczaka, przeplatane boczkiem, cukinią i cebulą. Brzmi dobrze, prawda ? Szaszłyki upiec możecie na grillu, kładąc je na aluminiowej tacy lub w piekarniku. Moje piekłam w piekarniku, a opcji grillowania/opiekania. Mięso do szaszłyków zamarynowałam w gotowej paprykowo-ziołowej marynacie Kujawski . Marynata nadała mięsu smaku i aromatu. Gotowe(...)marynaty Kujawski występują w 4 wariantach, każdy z nich świetnie sprawdza się do marynowania mięs, zarówno na grilla, jak i do pieczenia w piekarniku. Jeśli nie znajdziecie nigdzie takiej marynaty, mięso zamarynujcie w mieszance oleju, musztardy i ziół oraz przypraw. PRZEPIS NA DROBIOWE SZASZŁYKI Z BOCZKIEM I CUKINIĄ Składniki na szaszłyki: około 700-800 g mięsa z filetu kurczaka
kolorowotorcikowoDodatkowo serwujemy kilka ciekawostek o przyrządzaniu dań z kurczaka na świecie. Z kurczakiem przez świat W bardzo wielu kulturach na świecie serwowanie drobiu w postaci nadziewanych tuszek, grillowanych kawałków mięsa lub owiniętych w liście lokalnie rosnących roślin jest domeną świątecznych dni. Drób jest jednym z najchętniej spożywanych mięs na świecie, co wynika z dawnych tradycji myśliwskich – na bażanty, kuropatwy, indyki(...)uroczystość. Dania z kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezagląda na mojego bloga doskonale wie, że jestem ogromną zwolenniczką wyrobu domowych wędlin. Mięso na takie wędliny zawsze kupuję w zaufanym sklepie, w takim gdzie mięso nie jest nastrzykiwane ani pompowane chemią. Potem w domu bez żadnego problemu możemy przygotować różnego rodzaju wędliny; możemy mięso upiec, sparzyć lub - co wydaje się najlepszym rozwiązaniem - przyrządzić je przy pomocy fajnego urządzenia(...)tytułem szynkowar. Zrobienie takiej wędliny wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie trochę czasu; mięso musi się zapeklować. Szynkowar bez problemu kupicie w necie, jest kilka rodzajów o różnych kształtach i pojemnościach. Na blogu znajdziecie także przepis na polędwicę i szynkę z indyka z szynkowara . Serdecznie Was zachęcam do przygotowania takiej wędliny, poczytajcie jakie to proste ! Poradzi sobie
Kulinarne przygody Gatityryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek(...)papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light Dodatkowo: - czarny i biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb
mojewypiekiinietylkoWachowicz. Tak się złożyło, że zostałam zaproszona, ale żaden przesłany przez mnie przepis nie odpowiadał tematyce programu. Połączyłam więc grillowanie z kuchnią południowoamerykańską i tak powstały tortille z grillowanym mięsem wołowym i warzywną salsą. Samą salsę polecam Wam również do innych dań, np. do ryb. SKŁADNIKI Na mięso wołowe a'la hamburger: 600-700 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżeczki(...)oliwa cytryna sól, pieprz Na sos czosnkowy: 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Poza tym: 4 tortille 1 sałata rzymska mini WYKONANIE Mięso mielone umieścić w misce, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule
Passions hobbies lifeGulasz miodowy 2017-03-09 16:48:08 Porcje 4 Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną(...)prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniwiększość z nas choć raz w życiu go gotowała. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad Rosół, który mi osobiście najbardziej smakuje to ten, do wykonania którego używamy połączenia mięsa kurzego z kaczym. Dzisiaj mam propozycję na zupę na bazie rosołu tylko i wyłącznie z mięsa kaczego. Zupa serwowana jest z ryżem a nie makaronem jakby to było przy tradycyjnym(...)rosole. Dodatkowym atutem są też pyszne klopsikami z mięsa kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub
mecooks