mięso - 63110 przepisów (strona:54/4208)

Karkówkowa Zupa 245

cebule        koncentrat pomidorowy        sól       pieprz czarny       pieprz ziołowy  Wykonanie Mięso myje i osuszam ,kroję w kostkę i posypuję całą paczką curry i odstawiam na całą noc do lodówki ,aby mięso przeszło przyprawą curry ,ale jeżeli chcemy zrobić danie szybciej ,można zrezygnować z wstawiania(...)mięsa na całą noc do lodówki . Kiedy mięso jest posypane curry dobrze wymieszane wstawiam na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju  i smażę na dużym ogniu tak aby przyrumieniło się mięso ,kiedy mięso będzie już przysmażone dodaję cebulę pokrojoną w talarki  i dodaje do mięsa  przesmażam około 5 minut i kiedy cebula się już przesmaży

Mój Smak
Gulasz z dziczyzny 206

Bardzo się ucieszyłam ze smaku końcowego tego dania. Improwizowałam próbując uzyskać jak najlepszy efekt końcowy. Zaprosiłam większość z rodzinki na obiad, bardzo im smakowało. Upiekłam mięso w starej głębokiej patelni żeliwnej, ona do tego nadaje się perfekcyjnie. Mam ją już około 20 lat i nadal ją używam. Mięso z dzika oczyścić dokładnie z wszystkich błonek, powycinać je i wyrzucić. Pokroić(...)mięso w małe kawałeczki i włożyć do dużej miski, zalać maślanką. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie zlać maślankę i mięso wypłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć. Doprawić mięso solą, pieprzem,majerankiem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Smażyć, mieszając aż stopi się tłuszcz, dodać posiekaną drobno

Kuchnia Pokoleń
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki(...)faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulled pork z szynki wieprzowej 351

mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu. Co zrobić, żeby(...)nadawała się do tego dania relatywnie chuda szynka? Dodać do niej płyn i tłuszcz. Czas pieczenia – niecałe 3 godziny. Smak – prawie ten sam. Mięso zostaje soczyste i delikatne, bo piecze się od razu w sosie, który smakiem zbliżony jest do sosu BBQ. Szynkę oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczowych. Kroimy w sporej wielkości kawałki, około 7-10cm, najlepiej – wzdłuż

Karo in the Kitchen
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 229

Baozi) wywodzą się z kuchni kańtonskiej z okolic prowincji Guangdong i występują w formie pieczonej lub gotowanej na parze. Samo char siu oznacza kantoński sposób przyrządzania pieczonego mięsa – przypomina on nieco zachodnie barbeque, tylko, że o wschodnich smakach. W poniższym przepisie przedstawiamy fuzję kilku tradycyjnych przepisów, lekko zmodyfikowaną w celu przystosowania do polskich warunków. W efekcie wychodzą z tego(...)Shen poleca jako przekąskę regenerującą przed kolejną rozróbą. Zobacz, jak bułeczki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO MIĘSA (5 min + noc marynowania) Do miski dodajemy składniki marynaty (jeśli nie macie np. sosu Hoisin czy chińskiego wina do gotowania, to możecie pominąć te składniki lub zastąpić je większą ilością

Nerds Kitchen
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 391

aluminiowych . Szynkę natartą na sucho przyprawami wkładamy na 24 godziny na najniższą półkę do lodówki. Po dobie leżakowania w przyprawach szynkę zalewamy solanką z solą peklującą. Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania szynka po upieczeniu byłaby brudno-szara i mało apetyczna. Ważne jest(...)peklowania na mokro używać jak najmniejszej możliwej ilości wody – mięso do peklowania powinno być w naczyniu ułożone ściśle i nie może pływać w solance.   Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie

Karo in the Kitchen
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 321

dość niepochlebny sposób, iguana serwowana jest w kąskach w towarzystwie warzyw lub w formie całej iguany nabitej na patyk (bezpieczna wersja, gdyż nie trzeba się martwić o pochodzenie mięsa…). W części drugiej iguanę można kupić u syna Boba, Mikey’a „The Lizard Dealera” w miasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną(...)patyku w całości lub kąskach po 5 sztuk na szaszłyk (ale już bez dodatku warzyw). Natomiast część 4 nieco zmienia koncepcję i pod nazwą iguana bits kryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits w poprzednich częściach, z uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem

Nerds Kitchen
Kiełbasa ala salami wędzona 261

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem  -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Jedna łyżeczka -papryka ostra -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -pieprz młotkowany z kolendrą -sól ziołowa Dwie łyżeczki -papryka(...)słodka -pomidor z czosnkiem i bazylią Wykonanie Kupione  mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku czy talerzu. U mnie mięso leżało na ruszcie od mikrofali. Po 24 godz obmywamy mięso z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 278

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka(...)ostra wędzona 1 g/kg -sól wędzarnicza Wykonanie Kupione  mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku czy talerzu. U mnie mięso leżało na ruszcie od mikrofali. Po 24 godz obmywamy mięso z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 421

gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy jesteście już zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo aromatyczną i bogatą w smaku suchą wcierkę(...)sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. żeberka trójkąty. Trójkąty są dużo tańsze, ale to nie jest to mięso, którego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze

Karo in the Kitchen
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 237

Bardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest(...)osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich stron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidorki pokroić na drobne kawałeczki. Włożyć mięso do rękawa foliowego do pieczenia mięsa. Polać mięso oliwą w której były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa

Kuchnia Pokoleń
Soczysta pieczeń wieprzowa z ziołową skórką. 229

Soczysty, długo pieczony kawałek mięsa wieprzowego w aromatycznych przyprawach. Bardzo lubię takie dania, nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne i niezbyt kaloryczne. Uwielbiam je piec ze względu na łatwość przygotowania. Taka pieczeń to idealne rozwiązanie na np. niedzielny obiad, kiedy po całym zabieganym tygodniu chcemy celebrować ten lżejszy dzień tygodnia także w kuchennym zaciszu, pozwalając sobie na odrobinę lenistwa(...)pieczeń, potrzeba wykonać tylko kilka krótkich czynności, więc nasza praca zajmie najwyżej 15 minut, licząc od początku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty.  Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 813

aluminiowych. Szynkę natartą na sucho przyprawami wkładamy na 24 godziny na najniższą półkę do lodówki. Po tym wstępnym przygotowaniu szynkę zalewamy solanką z solą peklującą. Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania szynka po ugotowaniu byłaby brudno-szara i mało apetyczna. Ważne jest, by do peklowania(...)mokro używać jak najmniejszej możliwej ilości wody – mięso do peklowania powinno być w naczyniu ułożone ściśle i nie może pływać w solance. Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo

Karo in the Kitchen
domowa parzona szynkowa kiełbasa 764

kiełbasa s zynkowa Dziś pragnę podzielić się swoim sposobem, na wykorzystanie okrawków mięsa z wieprzowej szynki, które zawsze zostają w kuchni po  formowaniu   mięsiwa do wędzenia ( czy też pieczenia). Kawałki takie, zwykle wykorzystuje się jako dodatek do kotletów, lub potrawki, ale dziś znajdziemy dla nich zgoła inne zastosowanie. Pamiętając że mięso to, mimo że w nieforemnych kawałkach, nadal(...)wyrób taki może również stać się ozdobą naszego stołu bowiem w smaku nie ustępuje innym szynkowym mięsiwom, a niektóre nawet przewyższa. składniki na dwie kiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na obie kiełbasy

Miód i pieprz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję