faszerowany schab, który przygotowałam na świąteczny obiad. Niestety większość zdjęć tej potrawy, to zdjęcia robocze, bo jak to bywa w święta nadmiar obowiązków związanych z przygotowaniami … Ale muszę przyznać mięso wyszło pysznie aromatyczne, kruche i soczyste. Zapewniam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole i nie tylko z okazji świąt. Składniki: 1,5kg schabu 8-10 plastrów parzonego wędzonego(...)mnie Kremska, 2 łyżeczki czosnku granulowanego ( możecie użyć świeżego przeciśniętego przez praskę) 3 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Najczęściej schab od góry posiada tłuszczyk ( nie odkrawać go będzie ładnie trzymać mięso w całości) oraz tak zwany warkocz z boku, który można zostawić. Odwracamy mięso tłuszczykiem do dołu. Teraz nacinamy mięso w plastry około 1 cm nie docinając do końca tworząc
W garach u GosiMięso ryby przyrządzamy na wiele różnych sposobów – gotujemy, pieczemy, smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogólne zasady obróbki termicznej(...)Przyrządzona ryba staje się zbyt sucha najczęściej wtedy, gdy jej obróbka termiczna trwa zbyt długo lub temperatura jest zbyt wysoka. Taka potrawa nie jest esencjonalna w smaku – suche mięso jest znacznie mniej aromatyczne. Jak tego uniknąć? Podstawową kwestią warunkującą czas obróbki termicznej mięsa rybiego jest rodzaj ryby i jej wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości fileta
Kulinarne PrzebojePrzepis na pierogi z mięsem Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście. Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień, bo nie ma w pierogach(...)pierogi bez jajka, jak wynika z mojego doświadczenia, jest bardziej miękkie W tym poście podam Wam przepis na ciasto na pierogi z 1kg mąki . Farsz na pierogi z mięsem Pierogi z mięsem to niekoniecznie pierogi z wołowiną i wieprzowiną. Ja polecam do tego celu wykorzystać mięso z rosołu. Pyszny gotowany kurczak z podsmażoną cebulką i pieczarkami to wspaniały farsz
MamaOskarkacordon bleu nadziewany jest szynką i serem oraz według mnie jet prostszy w przygotowaniu a równie smaczny. Przeczytaj mój przepis i zobacz jaki mam patent na panierowanie i smażenie mięsa, z moim sposobem będzie to bardzo proste. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z batatami – sałatka cezar z kurczakiem(...)łyżka musztardy dijon – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby uzyskać 2 cienkie piersi, łatwe do rozbicia. Rozbij kurczaka tłuczkiem do mięsa, podczas rozbijania mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, ułatwi to rozbijanie. Rozbijając mięso staraj się stworzyć duże prostokąty. Przygotuj 2 sporej wielkości arkusze folii spożywczej, połóż na nich rozbite piersi z kurczaka
nietylkopasta.plnadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła(...)rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić, uważając aby go nie „podrzeć”. Jeżeli mam płat szynki, po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć
królestwo garówCześć! Lazania to jedno z ulubionych dań w moim domu. Przyznam, że tych ulubionych mamy jednak wiele :) Lazanię robię z różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula(...)szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * sól, gałka muszkatołowa 1. Mięso mielone rozdrobiłam widelcem i wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło
Pieprzyć z Fantazjąwszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania. Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie(...)każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek. Składniki: 1 kg wołowiny z udźca 1 duża cebula 30 g suszonych grzybów mąka do oprószenia olej/smalec 1 łyżka wódki Przygotowanie: mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej. Nie będzie to typowa lasagne bowiem urozmaiciłem w niej składniki :) Składniki 500g mięsa mielonego makaron typu lasagne 800g pomidorów w puszce 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka mały por przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz 2 ząbki czosnki 1 cebula olej do smażenia(...)mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko. Nie przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty. Domowa lasagne – przepis Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut. Formę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!większości imprez. Jajka po szkocku Podawane jako zimna przekąska, zazwyczaj samo bez dodatku sosu. Jajka po szkocku to nic innego jak jajko ugotowane na twardo, obtoczone mięsną masą z mięsa mielonego i smażone na głębokim tłuszczu. Zdarzyło mi się kilka razy przygotować jajka po szkocku używając jajek kurzych. Muszę Wam jednak powiedzieć, iż kulki wyszły ogromne. Od jakiegoś czasu używam(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania jajek po szkocku. 50 dkg mięsa mielonego z indyka lub wołowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka musztardy szczypta pieprzu 3 płaskie łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia 8 jajek przepiórczych szczypta soli
mecooksBędąc na zakupach zauważyłem mięso mielone i wpadłem na pewien pomysł. Dlaczego nie przygotować z tego mięsa szaszłyków na obiad? Choć ogólnie nie jestem zwolennikiem kupowania mięsa mielonego to stwierdziłem, że jednorazowy zakup już zmielonego mięsa nie zniszczy mojego zdrowia. Tak więc powstały szaszłyki z mięsa mielonego, które muszę przyznać smakowały bardzo dobrze. Z 500 g mięsa udało się przygotować(...)sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk
Programista w kuchniPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze(...)jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie zbyt mocno doprawione, obetnijcie ilość papryczek do 15g. Nie używam tutaj pieprzu – cała pikantność pochodzi właśnie od jalapeño i z sosu BBQ – jeśli nie robicie domowego BBQ , wybierzcie
Karo in the KitchenGulasz z dziczyzny - ugotować go można z różnych gatunków mięsa dzikiego: z dzika, jelenia, sarny... Przed włożeniem do marynaty należy mięso podzielić je, nie wkłądać w jednym kawałku - mniej będzie chłonęło marynatę. 2 kg mięsa mąka do oprószenia mięsa, 2 średnie cebule, 3 rozgniecione jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego lub z dziczyzny, garść suszonych borowików, pieprz, sól(...)cytryny Marynata : 700 ml czerwonego wytawnego wina, 2 marchewki, 2 cebule, kawałek selera, 3 ząbki czosnku, 6 jagód jałowca, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 – 2 liście laurowe, gałązka rozmarynu, Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, włożyć do naczynia. Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki, dodać do mięsa. Wrzucić rozgnieciony jałowiec, pokrojony czosnek i pozostałe przyprawy. Zalać winem. Przykryć i odstawić
królestwo garówPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze(...)jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie zbyt mocno doprawione, obetnijcie ilość papryczek do 15g. Nie używam tutaj pieprzu – cała pikantność pochodzi właśnie od jalapeño i z sosu BBQ – jeśli nie robicie domowego BBQ , wybierzcie
Karo in the KitchenPrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole(...)wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny
Cztery Fajery