Cześć! Lazania to jedno z ulubionych dań w moim domu. Przyznam, że tych ulubionych mamy jednak wiele :) Lazanię robię z różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula(...)szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * sól, gałka muszkatołowa 1. Mięso mielone rozdrobiłam widelcem i wyłożyłam na gorącą patelnię. Podsmażyłam bez dodatku tłuszczu i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Delikatnie posoliłam. Kiedy mięso już się usmażyło
Pieprzyć z Fantazjąwszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania. Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie(...)każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek. Składniki: 1 kg wołowiny z udźca 1 duża cebula 30 g suszonych grzybów mąka do oprószenia olej/smalec 1 łyżka wódki Przygotowanie: mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej. Nie będzie to typowa lasagne bowiem urozmaiciłem w niej składniki :) Składniki 500g mięsa mielonego makaron typu lasagne 800g pomidorów w puszce 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka mały por przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz 2 ząbki czosnki 1 cebula olej do smażenia(...)mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko. Nie przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty. Domowa lasagne – przepis Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut. Formę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!większości imprez. Jajka po szkocku Podawane jako zimna przekąska, zazwyczaj samo bez dodatku sosu. Jajka po szkocku to nic innego jak jajko ugotowane na twardo, obtoczone mięsną masą z mięsa mielonego i smażone na głębokim tłuszczu. Zdarzyło mi się kilka razy przygotować jajka po szkocku używając jajek kurzych. Muszę Wam jednak powiedzieć, iż kulki wyszły ogromne. Od jakiegoś czasu używam(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania jajek po szkocku. 50 dkg mięsa mielonego z indyka lub wołowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka musztardy szczypta pieprzu 3 płaskie łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia 8 jajek przepiórczych szczypta soli
mecooksBędąc na zakupach zauważyłem mięso mielone i wpadłem na pewien pomysł. Dlaczego nie przygotować z tego mięsa szaszłyków na obiad? Choć ogólnie nie jestem zwolennikiem kupowania mięsa mielonego to stwierdziłem, że jednorazowy zakup już zmielonego mięsa nie zniszczy mojego zdrowia. Tak więc powstały szaszłyki z mięsa mielonego, które muszę przyznać smakowały bardzo dobrze. Z 500 g mięsa udało się przygotować(...)sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk
Programista w kuchniPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze(...)jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie zbyt mocno doprawione, obetnijcie ilość papryczek do 15g. Nie używam tutaj pieprzu – cała pikantność pochodzi właśnie od jalapeño i z sosu BBQ – jeśli nie robicie domowego BBQ , wybierzcie
Karo in the KitchenGulasz z dziczyzny - ugotować go można z różnych gatunków mięsa dzikiego: z dzika, jelenia, sarny... Przed włożeniem do marynaty należy mięso podzielić je, nie wkłądać w jednym kawałku - mniej będzie chłonęło marynatę. 2 kg mięsa mąka do oprószenia mięsa, 2 średnie cebule, 3 rozgniecione jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego lub z dziczyzny, garść suszonych borowików, pieprz, sól(...)cytryny Marynata : 700 ml czerwonego wytawnego wina, 2 marchewki, 2 cebule, kawałek selera, 3 ząbki czosnku, 6 jagód jałowca, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 – 2 liście laurowe, gałązka rozmarynu, Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, włożyć do naczynia. Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki, dodać do mięsa. Wrzucić rozgnieciony jałowiec, pokrojony czosnek i pozostałe przyprawy. Zalać winem. Przykryć i odstawić
królestwo garówPisałam to przy moim poprzednim przepisie na klops i napiszę jeszcze raz – to najlepszy sposób na mięso dla zapracowanych, leniwych albo niezaprawionych w kuchennych bojach. Klops robi się prawie sam! Wystarczy wszystko odpowiednio doprawić, zmieszać, uformować i wstawić do pieca – czy to dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze(...)jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie zbyt mocno doprawione, obetnijcie ilość papryczek do 15g. Nie używam tutaj pieprzu – cała pikantność pochodzi właśnie od jalapeño i z sosu BBQ – jeśli nie robicie domowego BBQ , wybierzcie
Karo in the KitchenPrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole(...)wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny
Cztery FajeryPOLĘDWICA WIEPRZOWA SOUS VIDE 54.4°C / 8h PORK TENDERLOIN SOUS VIDE 54.4°C / 8h Poniżej przedstawiam mój autorski przepis na soczystą i aromatyczną polędwicę wieprzową gotowaną metodą sous vide. Mięso przy zastosowaniu temperatury 54.4°C zachowuje swoją soczystość oraz uzyskuje maślaną strukturę. Mięso powinniśmy spożyć w ciągu 2-3 dni ponieważ nie zostały użyte jakiekolwiek konserwanty. Składniki • polędwica wieprzowa(...)łyżeczki • czarny pieprz 2 szczypty • rozmaryn 2 gałązki • czarny pieprz 2 szczypty • ząbek czosnku • suszony rozmaryn 10 g • owoce jałowca 8 szt • oliwa z oliwek 50 ml Wykończenie mięsa • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml Sposób przygotowania Mięso opłukujemy w chłodnej wodzie i suszymy. Wszystkie przyprawy oprócz gałązki rozmarynu oraz czosnku miksujemy w blenderze na puder. Obtaczamy mięso
chefintheforestfarsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie w płomieniach, czasami za długo(...)dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący do ognia tłuszcz powoduje osadzanie się szkodliwych rakotwórczych związków na przygotowywanej żywności. Jakie mięso wybrać? Wszyscy pewnie uwielbiają grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj
Strefa Zdrowego Żywieniawarto wiedzieć na początek? Jeśli decydujemy się wyrób domowej kiełbasy, to na początek warto poznać kilka cennych rad. Aby kiełbasa nie była zbyt sucha, należy dobrać odpowiednie proporcje zarówno mięs tłustych, jak i chudych. Ważne jest także, aby do masy mięsnej dolać wodę. Jeśli zachowamy właściwą proporcję tłuszczu, to na samym końcu otrzymamy soczysty produkt. Podczas zakupu mięsa zwróć uwagę(...)zbyt chude. Jeśli trafiłeś właśnie na takie, warto dokupić i dodatkowo zmielić trochę podgardla lub tłustego boczku. Przygotowując się do domowej produkcji kiełbasy sprawdź, czy dysponujesz maszynką do mielenia mięsa (może być ręczna lub elektryczna) oraz nasadką do nadziewania kiełbas. Przydadzą się także osłonki. Jak przygotować mięso? Gdy już kupimy odpowiednie mięso, to drugim, bardzo ważnym krokiem w przygotowaniu domowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dajemy mu w tej temperaturze pochodzić 10-15 minut, żeby piekarnik był naprawdę mocno rozgrzany. W tym czasie kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z odstających fragmentów. Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcock’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega(...)wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem
Karo in the KitchenPrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole(...)wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światateż może stać się całkiem niezwykły, kiedy samodzielnie przygotujemy coś naprawdę dobrego. Dlaczego warto jeść wieprzowinę Agata odczarowuje dzisiaj wieprzowinę. Uznając, że to niedoceniane i pomijane we współczesnym menu mięso. Zastąpione przez mięso z kurczaka. Tworzy się mit, że wieprzowina jest mięsem zbyt tłustym i niezdrowym, o dużej zawartości cholesterolu. Tymczasem… Wieprzowina jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy(...)oraz niektórych minerałów. Wiele zależy od jakości samego mięsa (która w przypadku kurczaków z marketu jest często bardzo słaba) oraz od samego przygotowania. Agata radzi: jeśli jesteśmy na diecie, to sięgnijmy po schab wieprzowy, szczególnie jego tylą lub środkową część, której kalorycznością jest zbliżona do mięsa z piersi kurczaka. Roladki Agatki Prezentowane przez Agatę roladki wieprzowe są naprawdę lekkie
KulinarneImpresje.pl