mięso - 63110 przepisów (strona:48/4208)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą 103

sosie słodko-kwaśnym będzie dobry: panierka i sposób smażenia oraz sos. Panierka jest super prosta i nie ma w niej pozornie żadnej tajemnicy. To mąką ziemniaczana, w której panierujemy mięso zanurzone wcześniej w rozkłóconym jajku. Kluczowa jest sprawa smażenia. Po pierwsze potrzebujesz dość szerokiej patelni, żeby kawałki mięsa nie stykały się ze sobą, bo się pozlepiają. Oleju musi być dość(...)dużo. Są przepisy, w których kurczak jest smażony w głębokiej fryturze, a sos słodko-kwaśny przygotowywany jest na osobnej patelni, do której na koniec trafia mięso. To szybki sposób, ale wymaga użycia dwóch naczyń. W przypadku naszego przepisu kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem jednogarnkowym, co oszczędza później wodę i pieniądze wydane na zmywanie. Po drugie, mięso smaż

Niedzielny kucharz
Paszteciki szczecińskie z mięsem 140

smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Dzięki temu smakują wyjątkowo, zupełnie inaczej, niż tradycyjne paszteciki pieczone.  Pasztecik szczeciński to danie typowe dla Szczecina, nadziany najczęściej mięsem, kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem. Serwowany w towarzystwie czystego, czerwonego barszczyku. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony w 1969 roku. W roku 2010 pasztecik został wpisany na "Listę produktów tradycyjnych" , chronionych(...)świeżych drożdży - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1 jajko Farsz - 500 - 600 g mięsa najlepiej mieszanego ( kawałek wieprzowiny i wołowiny lub kurczaka ) - porcja włoszczyzny - 1 większy ząbek czosnku - po szczypcie majeranku i kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała

Kuchnia z widokiem na ogród
Boeuf Strogonow 147

potrawa 3 ogórki kiszone pokrojone w cienkie paseczki 30 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki śmietany   Boeuf Strogonow przepis 1. Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości około 1/2 cm. Każdy plaster pokrój na paski i szerokości około 1 cm.  2. Cebulę pokrój w cienkie(...)półplasterki, ogórki kiszone w paski, a umyte i oczyszczone pieczarki w plasterki.  3. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż mięso na bardzo silnym ogniu mięso. Często mieszając smaż do czasu, aż mocno się zrumieni, zajmuje to średnio około 4 minut. Pod koniec smażenia oprósz mięso mąką i smaż jeszcze około 1 minuty. Jeżeli patelnia nie jest dość duża

Cztery Fajery
Bogracz 114

gdyż tak naprawdę sposób jej przygotowywania zależy od regionu, pory roku, rodzinnych tradycji lub po prostu tego co akurat znajduje się pod ręką. Zawsze w tym daniu pojawi się mięso, które dzięki gotowaniu zacznie wręcz rozpływać się w ustach. Dodatkowo warto użyć solidną porcję warzyw oraz całkiem sporą ilość wędzonej papryki, dzięki której bogracz nabiera głębokiego aromatu. W czym gotować(...)wkładania do piekarnika i nie może mieć jakichkolwiek plastikowych elementów. Jak długo powinien gotować się węgierski gulasz? Czas gotowania tej potrawy zależy w dużej mierze od tego jaki rodzaj mięsa wybierzesz. To właśnie ono powinno być wyznacznikiem tego, czy bogracz jest już gotowy. Jeśli będzie miękkie i zacznie rozpadać się pod naciskiem, to znak że możesz już zacząć serwowanie

okolicepalnika.pl
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym / Potato Patties with Ground Meat 145

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem to ciekawy pomysł na obiad inaczej niż zwykle. Faszerowane kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, pyszne i świetne do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki:) Zobaczcie jak łatwo przygotować ziemniaczane kotlety z nadzieniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Kotlety ziemniaczane(...)nadziewane mięsem mielonym to jedno z dań, które często przygotowuje się bez dokładnego odmierzania wszystkich składników, Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały Wam z dnia poprzedniego, sprawdzą się też takie ugotowane w mundurkach. Warto pamiętać, by  do kotletów wybrać odmiany mączyste ziemniaków (typu C). Polecam, by przed smażeniem schłodzić uformowane kotlety - takie schłodzone zdecydowanie lepiej trzymają kształt

Lekcje w kuchni
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki 110

żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą. Do tego prawdziwe masło (miksom do smarowania mówię stanowcze nie) i zdrowe dodatki, jak właśnie duszona pierś z indyka . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Indyk – mięso uniwersalne Bardzo często wybieram mięso z indyka do przygotowania rozmaitych dań na obiad, jak np. klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , greckie keftedes czy włoskie burgery z marynowaną cebulką(...)zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne mięso, które świetnie pasuje do różnego rodzaju potraw. Pierś z indyka w całości przygotowuję od kilku lat. Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania filetu z indyka jest pieczenie. Robiłam kilka prób i mięso nigdy nie było tak soczyste, jak podczas duszenia. Z duszeniem mięsa w garnku jest też zdecydowanie mniej zachodu, więc moje zamiłowanie do prostoty

Na-talerzu.pl
Świeżonka czyli swojska uczta mięsna 342

znana jako świeżonka czyli swojska uczta mięsna. Świeżonka była (i mam nadzieję, że nadal jest), nieodzownym elementem podczas świniobicia. Ze świeżej jeszcze tuszy wykrawało się po kawałku różnego rodzaju mięsa. Zazwyczaj było to podgardle, karkówka, łopatka, boczek i wątróbka. Krojone było w dość dużą kostkę, a potem smażone razem z dużą ilością cebuli. Nie wiem jak w innych miejscach Polski(...)mnie mięso przed i w czasie smażenia nigdy nie było przyprawiane, ani solone. Doprawiane było dopiero na koniec, już po usmażeniu. I tylko solą i pieprzem. Chodziło o to, aby sos, który powstał był bardzo, ale to bardzo mięsny . Natomiast samo mięso było wręcz aż słodkie. Zasługa w tym oczywiście dużej ilości cebuli, ale również jakości i świeżości tamtego mięsa

Kuchnia Na Wypasie
Wędlina drobiowa z praski - z udek i piersi kurczaka, z kolendrą 110

prasce i ewentualnym jej zakupie możecie poczytać tutaj , bezpośrednio u jej producenta. Przepis serdecznie polecam - delikatny drób, aromatyczna kolendra to duet doskonały. Składniki: piersi drobiowe 40% (np. 400 g) mięso z ud kurczaka 60% (np. 600 g) 18 g peklosoli/kg mięsa Dodatkowo na 1 kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego 1,5 g kolendry mielonej(...)kolendry liściastej suszonej 10% wody Przygotowanie: Mięso z piersi kurczaka oczyścić z błon, pokroić w kostkę wielkości około 3 cm x 3 cm. Przełożyć do pojemnika z pokrywką, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na 48 h. Mięso z udek kurczaka również pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika z pokrywką, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i wstawić

Kocham..lubię..gotuję..
Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami 120

dosyć proste do przygotowania, że wszyscy,  nawet jeśli sami sobie go nie przygotowali, to jednak jedli go na większej czy mniejszej imprezie. Bo właśnie na różne uroczystości takie mięso nadaje się doskonale. Fajnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje (choć nie ukrywam, sposób zawijania sprawia, że ciasta francuskiego wykorzystuje się dużo – na imprezę lepiej po prostu ciasto francuskie(...)pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 2 op. ciasta francuskiego 1 cebula kilkanaście dużych białych pieczarek około 100 g tartej mozzarelli szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz masło/olej opcjonalnie 1 małe jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy

Smaki Na Talerzu
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 134

władze w Polsce, mimo obietnic zniesienia obowiązkowych świadczeń wojennych, wprowadziły tzw. ,,Obowiązkowe Świadczenia Rzeczowe”. Chłopi musieli dostarczać państwu m.in. zboże, ziemniaki, mięso, mleko i siano. Władze zniosły świadczenia w lipcu 1946 r., a w kolejnym roku wprowadziły plan trzyletni, który zakładał m.in. podniesienie stopy życiowe obywateli. Jednocześnie przywódcy PRL-u zrezygnowali z dołączenia do planu Marshalla. Już(...)plan pierwszy wysunięto przemysł ciężki. Rok później rozpoczęto kolektywizację rolnictwa. Spowodowało to spadek wydajności rolnictwa i ponowne wprowadzenie w latach 1951-1952 obowiązkowych dostaw zboża, ziemniaków, mięsa i mleka. Ze względów ideologicznych największe dostawy musieli dostarczać najbogatsi. Dostawy zostały zniesione dopiero w czasach Gierka w 1972 r. Przygody kulinarne w PRL Władzę zwalczały też prywatny handel. Tzw. ,,bitwa o handel

ProstePesto.pl
PIECZONE PIERSI KURCZAKA 154

podwójna pierś z kurczaka – 350 g 18 pomidorków koktajlowych z gałązkami nieduża, cała główka czosnku sól, pieprz, vegeta natur, słodka papryka, oregano olej rzepakowy Uwagi do przepisu: Aby mięso było soczyste warto je zamarynować, najlepiej przez całą noc. Do przypraw możecie dołączyć ostrą paprykę i tymianek, jeśli lubicie. Zamiast przekrojonej wzdłuż całej główki czosnku (z łupinką) można rozgnieść(...)ząbki czosnku i natrzeć nimi mięso jako jeden ze składników marynaty. Jeśli macie mięso o większej wadze, wydłużcie proporcjonalnie czas pieczenia. Mięso można przed pieczeniem krótko obsmażyć na patelni. Do pieczonego mięsa, oprócz pomidorków można dodać spore kawałki cukinii i ćwiartki cebuli. PRZYGOTOWANIE: Piersi myję, oczyszczam z jasnych błon i układam w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Przyprawiam z obu stron, polewam

Zasmakuj Kuchni
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta? 144

Czytając zewsząd wyskakujące artykuły “Jak szybko schudnąć?”, “Co jeść, żeby być zdrowym?”, “Zrezygnuj z mięsa”, trudno właściwie odnaleźć prawdziwe informacje na temat tego, jak faktycznie powinny wyglądać nasze posiłki. Dziś chciałybyśmy Wam przedstawić taki właśnie “przepis” na skomponowanie udanego menu – i nie są to informacje wzięte z internetu i pierwszych stron(...)zbilansowanej diety jest utrzymywanie odpowiednich proporcji posiłków. Eksperci zgodnie twierdzą, że podstawą diety jest dostarczanie organizmowi właściwych wielkości produktów pochodzących z różnych grup. Znaczenie dla organizmu ma wielkość porcji mięsa, ryżu czy warzyw. W zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka, będzie ona inna. Ważne jest to, by nie pomijać żadnej grupy produktów. Nasz idealny talerz powinien wyglądać

Czynniki pierwsze
Pierś z indyka w sosie porowym 107

Cześć! Od września jestem na diecie i od tego czasu mięso z indyka bardzo często pojawia się w moim codziennym menu. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat indyka oraz jednym z moich ulubionych przepisów – na pierś z indyka w sosie porowym. Czy wiecie, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku? Został sprowadzony przez(...)król Hiszpanii wydał rozkaz dla statków wracających z podróży z Ameryki – marynarze mieli przywozić po 5 samców i samiczek indyka. I tym sposobem indyk zagościł w jadłospisie Europejczyków. Mięso indyka początkowo było uznawane za potrawę luksusową. Dziś jest doceniane na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o codzienną dietę. Produkcja mięsa indyczego w Europie sanowi 39% produkcji światowej

Moja pasja smaku
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken 132

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie. Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając(...)produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli. Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne, jak może się wydawać, a te domowe są najlepsze na świecie. To pyszny, tani i sprawdzony obiad dla wszystkich fanów polskiej kuchni. Polecam, smacznego

Lekcje w kuchni