mięso - 63110 przepisów (strona:47/4208)

Dojrzewająca polędwiczka /domowe wędliny 211

znaleźć ją w internecie pod nazwą"wędlina z pończoszki", a to dlatego że po procesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto(...)zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa ok. 8-14dni. Wszystko zależy od tego jak dużego kawałka mięsa użyjemy. Ja użyłam niedużej polędwiczki wieprzowej, więc po 8 dniach już można było ją jeść. Koniecznie zróbcie taką wędlinę na nadchodzące święta, na pewno będzie nie lada zaskoczeniem dla Waszych gości

DefinicjaSmaku
Musaka 217

jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram(...)gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy. Przygotowanie dzisiejszego dania jest trochę czaso i pracochłonne, jednak rezultat jednoznacznie świadczy o tym, że warto. Najpierw przygotowałem mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby przejść aromatem przypraw. Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem dwie cebule posiekane w drobną kostkę oraz przeciśnięte przez praskę

Wyprawy kulinarne
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 128

Domowa wędlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli(...)więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność

Kolorowy Przepisownik
Duszony jeleń w czerwonym winie 176

poczucie ważnej chwili, wyjątkowości tego dnia. Pozwólmy sobie pokochać dziczyznę w święta, a z pewnością zagości częściej na naszych stołach! Dziczyzna jest o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera przede wszystkim znacznie mniejszą ilość tłuszczu, poza tym zawiera mioglobiny (dzięki niej mięso ma mocno czerwony kolor),  która jest świetnie przyswajalnym źródłem żelaza. Takie mięso jest wolne od antybiotyków(...)dziczyźnie i jej zastosowaniach kulinarnych zapraszamy Was serdecznie na stronę  MAKRO . W MAKRO wybór dziczyzny mamy ogromny! Sami stojąc przed zamrażalką długo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym

Plate of Joy
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 293

Zapiekanka z mięsa mielonego to jedna z najpopularniejszych domowych potraw w angielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna(...)pory, które nadają puree ciekawszego smaku. Czy jest smaczna? Myślę, że mój mąż, który brał dokładkę trzy razy, na pewno to potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego

Poezja smaku
Lasagne z mięsem mielonym 364

Lasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch!   Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko

Gospodyni Miejska
Karkówka jak smażyć ? 47

smak. Poznaj techniki smażenia karkówki i przygotuj wyjątkowe dania mięsne. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Smażenia Karkówki Smażenie karkówki to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych metod przygotowania tego aromatycznego kawałka mięsa. Charakteryzuje się ona soczystością, delikatnością i wyjątkowym smakiem, który zachwyca podniebienia. W tym rozdziale dowiedz się, dlaczego smażenie karkówki jest tak cenioną techniką kulinarnej sztuki oraz jakie są kluczowe czynniki(...)wpływające na osiągnięcie doskonałego smaku i konsystencji. Wybór Karkówki do Smażenia Wybór odpowiedniego kawałka karkówki to pierwszy krok ku smacznemu danu. Jeśli wybierasz karkówkę wieprzową, poszukaj mięsa o delikatnej marmuracji tłuszczu, co zapewni soczystość po smażeniu. W przypadku karkówki wołowej, zwróć uwagę na mięso jasnoczerwone i delikatne. Wybierając karkówkę, pamiętaj również o jej przeznaczeniu – nieco bardziej tłusta część świetnie nada

Podstawy Gotowania
Smażenie na smalcu 44

Kroki: Wybierz Odpowiednie Części Wieprzowe: Aby przygotować smalec, będziesz potrzebować tłustych części wieprzowych, takich jak słonina. Możesz wybrać słoninę z boczku lub innych tłustych części wieprzowych. Upewnij się, że mięso jest świeże i dobrej jakości. Pokrój Mięso: Przygotowane mięso pokrój na niewielkie kawałki lub plasterki. To pomoże w szybszym i równomiernym uwolnieniu tłuszczu podczas podgrzewania. Podgrzewanie: Na dużym rondlu(...)patelni rozgrzej niewielką ilość wody. Dodaj pokrojone mięso i powoli podgrzewaj je na średnim ogniu. Woda pomoże uwolnić tłuszcz z mięsa. Smażenie: Gdy tłuszcz uwolni się z mięsa i zacznie się topić, zmniejsz intensywność ognia do niskiego. Pozwól tłuszczowi stopić się delikatnie, aż pozostaną tylko chrupiące skwarki. Cały proces może zająć około 1-2 godzin, w zależności od ilości tłuszczu

Podstawy Gotowania
Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z serem 165

pewna, że każdego zachwyci swoim smakiem i aromatem. Pierś indyka jest dość duża i waży od 1 do ponad 2 kg. Jest więc wielokrotnie większa od popularnej piersi kurczaka. Mięso jest zwarte i smaczne. Doskonale nadaje się do upieczenia pieczeni na kanapki. Ja jednak tym razem odkroiłam mniejsze porcje i przygotowałam z niej pyszne kawałki na szybki obiad lub sytą(...)kolację. Mięso wystarczy naciąć w kilku miejscach obsypać przyprawami i upiec . Zapraszam na pyszną porcję indyka z ciągnącym się serem. Sprawdź również moje wcześniejsze przepisy na pierś kurczka pieczona z serem i warzywami lub pierś kurczaka z piekarnika Składniki: Podaję składniki na porcję, którą najedzą się 2 osoby, gdy podamy np z ziemniakami. 300 g indyka 60 g żółtego sera

Ania gotuje
Jak długo piec boczek w rękawie? 46

height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Pieczenie boczku w rękawie to nie tylko smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, ale także zapewnienie mu soczystości i intensywnego smaku. W tym rozdziale dowiesz się, dlaczego pieczenie w rękawie jest tak skuteczną metodą, jakie korzyści niesie ze sobą ten proces oraz czego(...)potrzebujesz, aby w pełni cieszyć się idealnie przyrządzonym boczkiem. Dlaczego pieczenie w rękawie? Pieczenie boczku w rękawie to metoda, która pozwala na równomierne i delikatne przygotowanie mięsa. Rękaw zapewnia mięsu optymalne warunki do gotowania poprzez zatrzymanie pary wodnej i aromatów. Dzięki temu boczek staje się soczysty, a przy okazji zachowuje swój naturalny smak i kruchość. Korzyści płynące z pieczenia

Podstawy Gotowania
Zasady zdrowego grillowania. Plus 7 przepisów na pyszne sałatki do dań z grilla. 58

dania z grilla są pyszne i kojarzą nam się z czasem spędzonym z rodziną i znajomymi. Natomiast należy mieć na uwadze fakt, że zbyt częste spożywanie mocno wysmażonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów trzustki, pęcherza i żołądka. Poznaj zasady zdrowego grillowania i ciesz się smakiem dań konsumowanych w gronie najbliższych! Zdrowe grillowanie nie obejdzie się bez pysznych warzyw! Zasady zdrowego(...)Natomiast nadal to właśnie grille węglowe są najbardziej popularne więc w ich przypadku lepiej jest stosować brykiet niż węgiel. 3. Korzystaj z tacek aluminiowych Zapobiegają one skapywaniu wyciekającego z mięsa tłuszczu na rozgrzany brykiet węglowy. Dobrej jakości tacki wyposażone są w rynienki odprowadzające tłuszcz z mięsa, dzięki czemu potrawa nie jest nim nasiąknięta. Takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze niż smażenie mięs

Natka Pietruszki
Grillowana pierś z kurczaka 58

czym zamarynować pierś kurczaka na grilla, aby była soczysta, a nie wysuszona? Dość często proste dania są najtrudniejsze w przygotowaniu, a grillowany filet jest tego doskonałym przykładem. To mięso pyszne, ale niezwykle chude, co sprawia, że czasami po zgrillowaniu okazuje się suche i nieciekawe w smaku. Pierwszym krokiem w tym prostym przepisie jest przygotowanie aromatycznej marynaty, a nasza dzisiejsza marynata(...)wybrać piersi podobnej wielkości, dzięki czemu równomiernie się upieką. Jeśli możesz, postaraj się kupić piersi niezbyt grube, to skróci czas pieczenia, a to z kolei wpłynie na soczystość mięsa. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się piersi (pojedyncze) o wadze nie większej niż 200 – 250 g. Właśnie takich użyliśmy w dzisiejszym przepisie. Piersi dokładnie oczyść. Jeśli są większe, przetnij je wzdłuż

Kuchnia Na Wypasie
Biała kiełbasa 83

wdzięcznym produktem z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Ponieważ jest to pierwszy mój wyrób przeczytałam wiele przepisów i artykułów na temat białej kiełbasy. Chociaż różnią się doborem mięsa i przypraw to mają jedną wspólną cechę - ilość soli na kg mięsa. Dla mnie zbyt duża. Ponieważ ja zrobiłam kiełbasy  z niewielkiej ilości mięsa, do spożycia(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Mięso - po 1/2 kg: surowego boczku                               łopatki wieprzowej

Kulinarne przemyslenia
Zimne nóżki 67

pietruszki. Zimne nóżki przepis 1. Nóżki wieprzowe i golonkę oczyść z włosia. Najszybciej zrobisz to opalając je nad palnikiem lub za pomocą zapalarki do gazu.  2. Umyj dokładnie mięso, włóż do garnka i zalej zimną wodą na około 4 cm ponad poziom mięsa. Gotuj na niewielkim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką około 2-3  godziny. Od czasu(...)czasu zbierz szumowiny. 3. Dodaj marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę i przeprawy z wyjątkiem soli. Gotuj kolejne 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania dodaj sól. 4. Przecedź wywar przez gęste sitko. Dodaj do wywaru roztarty z solą czosnek czosnek i ewentualnie natkę pietruszki. Dopraw do smaku. 5. Lekko przestudzone mięso bardzo dokładnie oddziel od kości, większe

Cztery Fajery