mięso - 63110 przepisów (strona:55/4208)

Kiełbasa ala salami wędzona 234

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem  -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Jedna łyżeczka -papryka ostra -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -pieprz młotkowany z kolendrą -sól ziołowa Dwie łyżeczki -papryka(...)słodka -pomidor z czosnkiem i bazylią Wykonanie Kupione  mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku czy talerzu. U mnie mięso leżało na ruszcie od mikrofali. Po 24 godz obmywamy mięso z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 243

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka(...)ostra wędzona 1 g/kg -sól wędzarnicza Wykonanie Kupione  mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku czy talerzu. U mnie mięso leżało na ruszcie od mikrofali. Po 24 godz obmywamy mięso z cukru pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 359

gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy jesteście już zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo aromatyczną i bogatą w smaku suchą wcierkę(...)sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. żeberka trójkąty. Trójkąty są dużo tańsze, ale to nie jest to mięso, którego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze

Karo in the Kitchen
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 210

Bardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest(...)osuszyć. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą, ziołami. Dokładnie obsypać przyprawami z wszystkich stron. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Suszone pomidorki pokroić na drobne kawałeczki. Włożyć mięso do rękawa foliowego do pieczenia mięsa. Polać mięso oliwą w której były pomidorki suszone, obsypać kawałkami pomidorów suszonych i plasterkami czosnku. Dokładnie zamknąć rękaw foliowy, delikatnie potrząsnąć worek, żeby oliwa

Kuchnia Pokoleń
Soczysta pieczeń wieprzowa z ziołową skórką. 190

Soczysty, długo pieczony kawałek mięsa wieprzowego w aromatycznych przyprawach. Bardzo lubię takie dania, nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne i niezbyt kaloryczne. Uwielbiam je piec ze względu na łatwość przygotowania. Taka pieczeń to idealne rozwiązanie na np. niedzielny obiad, kiedy po całym zabieganym tygodniu chcemy celebrować ten lżejszy dzień tygodnia także w kuchennym zaciszu, pozwalając sobie na odrobinę lenistwa(...)pieczeń, potrzeba wykonać tylko kilka krótkich czynności, więc nasza praca zajmie najwyżej 15 minut, licząc od początku do końca. Warto zrobić tej pieczeni więcej niż zamierzamy zjeść, gdyż reszta mięsa może stanowić wyśmienitą wędlinę domowej roboty.  Przepis własny Składniki: mięso wieprzowe, kawałek 1,5 kg (łopatka, szynka) folia aluminiowa + łyżeczka smalcu do natłuszczenia folii 1 jajo kopiasta łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 772

aluminiowych. Szynkę natartą na sucho przyprawami wkładamy na 24 godziny na najniższą półkę do lodówki. Po tym wstępnym przygotowaniu szynkę zalewamy solanką z solą peklującą. Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania szynka po ugotowaniu byłaby brudno-szara i mało apetyczna. Ważne jest, by do peklowania(...)mokro używać jak najmniejszej możliwej ilości wody – mięso do peklowania powinno być w naczyniu ułożone ściśle i nie może pływać w solance. Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo

Karo in the Kitchen
domowa parzona szynkowa kiełbasa 731

kiełbasa s zynkowa Dziś pragnę podzielić się swoim sposobem, na wykorzystanie okrawków mięsa z wieprzowej szynki, które zawsze zostają w kuchni po  formowaniu   mięsiwa do wędzenia ( czy też pieczenia). Kawałki takie, zwykle wykorzystuje się jako dodatek do kotletów, lub potrawki, ale dziś znajdziemy dla nich zgoła inne zastosowanie. Pamiętając że mięso to, mimo że w nieforemnych kawałkach, nadal(...)wyrób taki może również stać się ozdobą naszego stołu bowiem w smaku nie ustępuje innym szynkowym mięsiwom, a niektóre nawet przewyższa. składniki na dwie kiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca   ( ilość podana na obie kiełbasy

Miód i pieprz
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 348

się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na paszteciki. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pasztecików na farsz: 600 g mięsa przed gotowaniem  użyłam wieprzowego ale może być cielęce lub wołowe przyprawy do gotowania mięsa: 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania: Paszteciki z mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=JasFdmPTQfE Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy. Zalewam wodą tak aby woda

Uwaga Babcia Gotuje
Tatar czyli befsztyk tatarski 148

jeść jak ludy dzikie – surowiznę. Legenda głosi, że Tatarzy wozili pod swoimi siodłami koninę. Ta ulegała skruszeniu i rozdrobnieniu. Podobno wozili, żeby ochronić grzbiety końskie przed obcieraniem przez siodła. Mięso potem dawano psom. Mam nadzieję, że tego nie jedzono, bo walory estetyczne, smakowe i zapachowe musiały być dość intensywne i niepozostające w obojętności do zdrowia. Nie wiadomo kto wymyślił określenie(...)podaje się z pietyzmem i z różnym skutkiem w niezliczonej ilości przybytków gastronomicznych, jest tylko i wyłącznie siekany. Wymaga to wprawnego posługiwania się nożem, ostrym nożem. Więc jeśli dacie mięso zmielone (dwa razy zmielone), nikt nie urwie wam głowy i nie pójdziecie do piekła. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na delikatny smak i miękkie mięso. Cena polędwicy

ladykitchen
Krokiety z mięsem 155

Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy(...)osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru. Krokiety z mięsem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 8 krokietów Składniki: 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników

Kulinarne przygody Gatity
GULASZ WOŁOWY - BAZA 161

Znakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy

Gotowanie Patki
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 188

zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony sposób gotowania i obchodzenia się z tym mięsem jest najlepszym kluczem do sukcesu – ośmiornica jest delikatna i aromatyczna, w niczym nie przypomina gumy do żucia. Dzisiejsze danie jest połączeniem ciepłego i zimnego, marynowanego i świeżego. I jest pyszne(...)białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie jest jak najbardziej wskazane. Podczas mrożenia ośmiornica kruszeje. Jedyne, co musimy z nią zrobić to przez 12 godzin dać jej się odmrozić w lodówce, dokładnie ją wypłukać w chłodnej

Karo in the Kitchen
polędwica wędzona we własnej wędzarni 160

polędwica wędzona Chyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów. Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs, które do wędzenia nadają się wprost idealnie. Jedną tylko ma wadę, znika ze stołu o wiele szybciej, niż się na nim pojawia.  Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka(...)koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.  Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy mięso peklówką, tak aby w całości było one zanurzone w solance.  Na wierzchu kładziemy szklany

Miód i pieprz
Empanadas 117

olejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków ze ścięgnami(...)tłuszczem. Zero wartości odżywczych poza marnej jakości tłuszczem (nierzadko to 50% tego „mięsa”). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami.   Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa – zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie stwierdzić, jak grubo zmielone jest mięso – bierzcie

Karo in the Kitchen