się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na paszteciki. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pasztecików na farsz: 600 g mięsa przed gotowaniem użyłam wieprzowego ale może być cielęce lub wołowe przyprawy do gotowania mięsa: 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do filmu z przygotowania: Paszteciki z mięsem https://www.youtube.com/watch?v=JasFdmPTQfE Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy. Zalewam wodą tak aby woda
Uwaga Babcia Gotujejeść jak ludy dzikie – surowiznę. Legenda głosi, że Tatarzy wozili pod swoimi siodłami koninę. Ta ulegała skruszeniu i rozdrobnieniu. Podobno wozili, żeby ochronić grzbiety końskie przed obcieraniem przez siodła. Mięso potem dawano psom. Mam nadzieję, że tego nie jedzono, bo walory estetyczne, smakowe i zapachowe musiały być dość intensywne i niepozostające w obojętności do zdrowia. Nie wiadomo kto wymyślił określenie(...)podaje się z pietyzmem i z różnym skutkiem w niezliczonej ilości przybytków gastronomicznych, jest tylko i wyłącznie siekany. Wymaga to wprawnego posługiwania się nożem, ostrym nożem. Więc jeśli dacie mięso zmielone (dwa razy zmielone), nikt nie urwie wam głowy i nie pójdziecie do piekła. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na delikatny smak i miękkie mięso. Cena polędwicy
ladykitchenDziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy(...)osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru. Krokiety z mięsem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 8 krokietów Składniki: 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników
Kulinarne przygody GatityZnakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie Patkizdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony sposób gotowania i obchodzenia się z tym mięsem jest najlepszym kluczem do sukcesu – ośmiornica jest delikatna i aromatyczna, w niczym nie przypomina gumy do żucia. Dzisiejsze danie jest połączeniem ciepłego i zimnego, marynowanego i świeżego. I jest pyszne(...)białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie jest jak najbardziej wskazane. Podczas mrożenia ośmiornica kruszeje. Jedyne, co musimy z nią zrobić to przez 12 godzin dać jej się odmrozić w lodówce, dokładnie ją wypłukać w chłodnej
Karo in the Kitchenpolędwica wędzona Chyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów. Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs, które do wędzenia nadają się wprost idealnie. Jedną tylko ma wadę, znika ze stołu o wiele szybciej, niż się na nim pojawia. Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka(...)koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy mięso peklówką, tak aby w całości było one zanurzone w solance. Na wierzchu kładziemy szklany
Miód i pieprzolejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior. W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków ze ścięgnami(...)tłuszczem. Zero wartości odżywczych poza marnej jakości tłuszczem (nierzadko to 50% tego „mięsa”). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami. Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa – zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie stwierdzić, jak grubo zmielone jest mięso – bierzcie
Karo in the Kitchenwiski 60 g masła 1 czerstwa bułka namoczona w mleku pieprz, sól 1 łyżka majeranek szczypta gałka muszkatołowa sposób wykonania Luzowaną kaczkę "wywracamy" w taki sposób, aby jej mięso znalazło się po zewnętrznej stronie, wtedy nożem delikatnie ( aby nie rozciąć skóry) oddzielamy płaty mięsa od skóry. Mięso i skórę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce razem(...)przyprawionym w identyczny sposób mięsem cielęcym i podrobami na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy dość drobno suszone owoce i zalewamy je alkoholem, odstawiając na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i przesmażamy na nim przez kilka minut mięso kacze (wraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę. Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia
Miód i pieprzktórymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się, ale w najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa(...)patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania
Kulinarna Pokusamoim biurem. Zachęciła mnie przemiła właścicielka, opowiadając, jak wyjątkowa i smaczna jest ta zupa i jak się ją przyrządza. Mówiła, że jest to niezwykle esencjonalny wywar z dużej ilości mięsa i kości wołowych, który gotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny(...)Wikipedii , polskiego bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili
Kuchnia Prezydentowejkażdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu(...)kilka razy odwrócić i podać z odpowiednimi dodatkami. Aczkolwiek sprawa dodatków jest tutaj dość kluczowa, bo jakkolwiek smaczny nie byłby sam kurczak, to jednak czujemy, że przecież samego mięsa jeść nie będziemy. Ponieważ marynata nadaje kurczakowi nuty rozmarynu i lekko kwaśne, jak również odrobinę pikanterii pieprzu cayenne, wybraliśmy dla Was 4 dodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie
Kulinarna Pokusaprostego rozwiązania na własną wędlinę. Znalazłam świetne urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy(...)jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm. Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę
IzaGotujePodczas spotkania „przedstawiona” została nam wołowina z północno - zachodniej Hiszpanii, rasy galicyjskiej. Specyficzny klimat, codzienne opady deszczu, gatunek trawy, sposób hodowli – małe gospodarstwa z maksymalnie 8 krowami – powodują, że mięso z Galicji jest niepowtarzalne. Pan Jose Manuel Gutierrez Reimóndez wybiera krowy do uboju jeżdżąc po gospodarstwach, podglądając jak żyją zwierzęta. Następnie po uboju wybiera te sztuki, które mają odpowiednią strukturę(...)mięsa. Wybrane mięso przeznaczone zostaje do sezonowania. Mięso w większych kawałkach, razem z tłuszczem, w odpowiednich parametrach, temperaturze od 2-4 stopni i odpowiedniej wilgotności sezonowane jest od 15 do 60 dni, chociaż można i dłużej. Krowy których mięso na być przeznaczone do sezonowania mają minimalnie 5-6 lat, przeważnie są to 8-14 letnie sztuki! Nie, to nie pomyłka
królestwo garówSzynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe(...)dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać. 4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego
Kto ugości moich gości?Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Verdana","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 7 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 7 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej 0.65 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata