mięso - 63110 przepisów (strona:56/4208)

Karkówka z grilla z warzywami 181

którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się, ale w najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa(...)patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę. Można też uzupełnić to o pomidory i cebulę, ale je zwykle grilluje się trochę inaczej niż wcześniej wymienione warzywa, więc nie będziemy wprowadzać tutaj zamieszania

Kulinarna Pokusa
Phở bò 197

moim biurem. Zachęciła mnie przemiła właścicielka, opowiadając, jak wyjątkowa i smaczna jest ta zupa i jak się ją przyrządza. Mówiła, że jest to niezwykle esencjonalny wywar z dużej ilości mięsa i kości wołowych, który gotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny(...)Wikipedii , polskiego bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 230

każdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu(...)kilka razy odwrócić i podać z odpowiednimi dodatkami. Aczkolwiek sprawa dodatków jest tutaj dość kluczowa, bo jakkolwiek smaczny nie byłby sam kurczak, to jednak czujemy, że przecież samego mięsa jeść nie będziemy. Ponieważ marynata nadaje kurczakowi nuty rozmarynu i lekko kwaśne, jak również odrobinę pikanterii pieprzu cayenne, wybraliśmy dla Was 4 dodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie

Kulinarna Pokusa
Domowa wędlina z drobiu 159

prostego rozwiązania na własną wędlinę. Znalazłam świetne urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy(...)jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego   marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm.  Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę

IzaGotuje
Rzeźnik z Galicji 102

Podczas spotkania „przedstawiona” została nam wołowina z północno - zachodniej Hiszpanii, rasy galicyjskiej. Specyficzny klimat, codzienne opady deszczu, gatunek trawy, sposób hodowli – małe gospodarstwa z maksymalnie 8 krowami – powodują, że mięso z Galicji jest niepowtarzalne. Pan Jose Manuel Gutierrez Reimóndez wybiera krowy do uboju jeżdżąc po gospodarstwach, podglądając jak żyją zwierzęta. Następnie po uboju wybiera te sztuki, które mają odpowiednią strukturę(...)mięsa. Wybrane mięso przeznaczone zostaje do sezonowania. Mięso w większych kawałkach, razem z tłuszczem, w odpowiednich parametrach, temperaturze od 2-4 stopni i odpowiedniej wilgotności sezonowane jest od 15 do 60 dni, chociaż można i dłużej. Krowy których mięso na być przeznaczone do sezonowania mają minimalnie 5-6 lat, przeważnie są to 8-14 letnie sztuki! Nie, to nie pomyłka

królestwo garów
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 166

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe(...)dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.  4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
Szynka peklowana w całości z szynkowaru 232

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w  szynkowarze nieco mniejsze domowe(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Verdana","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 7 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 7 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej 0.65 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 162

nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał(...)wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego

Pełny talerz
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 155

dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek. Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe. SKŁADNIKI Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody(...)przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 sztuk liści laurowych 5 ząbków czosnku 3 g. cukru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku WYKONANIE Mięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną wodą. Układamy w naczyniu. Z 2,5 litra wody odlewamy pół litra, resztę studzimy.  W tej odlanej

W kuchennym oknie Ewy
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 259

Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii . Przygotowuje się go na bazie aromatycznych(...)zmiksowaniem. Jak widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:) Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z dzika 155

Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej mięsa robię(...)dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 185

oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas(...)duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować lekko. Do pomocy w obgotowywaniu kapusty wykorzystałam składany durszlak. Kapustę ułożyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab z jabłkami 202

Schab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek. Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników. Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać!  Zapraszam do stołu!  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości(...)Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać

Gospodyni Miejska
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 150

jaką dobrą.  No może nie do końca za darmo ale dobrą na pewno. Wszystkim, którzy zastanawiają się nad zakupem tego sprzętu ja i moja rodzina gorąco polecamy.  Mięso wychodzi mega soczyste, miękkie, aromatyczne i co za tym idzie bardzo bardzo smaczne! Dzieci nie mają najmniejszych problemów z pogryzieniem i znika w ekspresowym tempie. Dziś prezentuję Wam pulled pork(...)Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na to mięso u mojej znajomej Kasi na wspaniałym bogu Chillibite . Jednak postanowiłam zrobić je nieco tzn całkiem inaczej. Nie trzymałam mięsa w solance, użyłam całkiem innych przypraw... No wiadomo nie byłabym to ja ;). Dodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też podaję go swojej rodzinie.  Ale przejdźmy

Malinowe Pocałunki