Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 175zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii
Tradycyjna Kuchnia
Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu 201Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym! Składniki: 15 dag masła 18 dag sera żółtego ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag mąki 2 żółtka kminek, sezam Wykonanie: Masło utrzeć z serem(...)wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem. POLECAM RÓWNIEŻ - Paluszki drożdżowe do barszczu
Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 216wielu sposobach na krokiety ten jest jednym z ciekawszych smakowo. Nie pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów(...)Jedna z propozycji jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa pozostałe z rosołu. Tym razem w postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać np. z czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały
Kulinarna Pokusa
Placek do barszczu 212Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką(...)alternatywę, np. na przyjęcie dla gości. I wcale nie musi być jak w tytule - do barszczu. Ja jadłam bez barszczu, z keczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane i nie mogłam
Kolorowy Przepisownik
Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem 164Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wigilijną kolację czerwony barszcz musi być obowiązkowo, najlepiej z uszkami lub pierogami. Barszcz powinien być czysty (nie zabielony), na … Przeczytaj cały artykuł Post Czerwony barszcz z buraczanym zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 258mieszanka: dobrze znany z kuchni polskiej barszcz ukraiński ale z kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie(...)kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać z siekaną dymką, plastrami chili i zieleniną ewentualnie polać śmietaną i dodać jajko ugotowane na twardo. Barszcz można też podać z prostym sosem tajskim . Na zdjęciach tkaniny lniane Kardelen oraz sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQ
Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem 282Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz
Smaczna Pyza
Jajka z różowym nadzieniem 224zaintryguje biesiadników :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka serka śmietankowego Łyżka czerwonego barszczu* Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć barszczu z „torebki” – nie nadaje on smaku tylko barwi paste. Jajka gotujemy na twardo. Nożem ściany wierzch np. w ząbki(...)zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz z serkiem i barszczem w miseczce. Dodajemy przyprawy i napełniamy jajka. Posypujemy rzeżuchą, koperkiem, kiełkami lub pietruszką i podajemy. Smacznego
Kolizje Smaków
Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami 256Klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może stanowić danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki wykonaniu . składniki na 1,5 litra barszczu 4 buraki czerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis(...)sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami
Smakowite Dania
Barszcz wigilijny + film 148Barszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść(...)skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy . Ugotowany barszcz przecedzamy
Smakowite Dania
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 216mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest(...)własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu
Moja Delicja
Najlepsza zalewajka! 265Nadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie(...)gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gdy będą miękkie dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule. Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje
Tanio szybko zdrowo
Barszcz czerwony 283śmietany Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały(...)szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje. Na koniec dodać imbir i sól do smaku. Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi
Kuchcik gotuje