Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz
Smaczna Pyzazaintryguje biesiadników :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka (fajna cenę na jajka znajdziecie TUTAJ ) 1 łyżka serka śmietankowego Łyżka czerwonego barszczu* Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Możemy użyć barszczu z „torebki” – nie nadaje on smaku tylko barwi paste. Jajka gotujemy na twardo. Nożem ściany wierzch np. w ząbki(...)zdjęciu) i wydrążamy żółtko. Rozcieramy wraz z serkiem i barszczem w miseczce. Dodajemy przyprawy i napełniamy jajka. Posypujemy rzeżuchą, koperkiem, kiełkami lub pietruszką i podajemy. Smacznego
Kolizje SmakówKlasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może stanowić danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki wykonaniu . składniki na 1,5 litra barszczu 4 buraki czerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis(...)sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami
Smakowite DaniaBarszcz wigilijny przyrządzony na naturalnym zakwasie z buraków, jedyny w swoim rodzaju, aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów o intensywnej barwie. Będzie znakomitym dodatkiem do uszek i krokietów z kapustą i grzybami , na moim świątecznym stole gości co rok. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora i selera, cebula ) 4 buraki 300 ml zakwasu z buraków ( przepis tutaj ) garść(...)skórki buraki kroimy w plastry. Do wywaru z warzyw wrzucamy pokrojone buraki i całość gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy zakwas z buraków, dodajemy czosnek ,ziele angielskie oraz liście laurowe. Barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy . Ugotowany barszcz przecedzamy
Smakowite Daniamnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest(...)własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć :) Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/3 płaskiej łyżeczki soli Składniki farszu
Moja DelicjaNadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie(...)gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gdy będą miękkie dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule. Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje
Tanio szybko zdrowośmietany Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały(...)szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje. Na koniec dodać imbir i sól do smaku. Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi
Kuchcik gotujedomu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście(...)się gotowały. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka ( dno wylozyć ściereczką) i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut. Wyjać i ustawić naściereczce do góry dnem. Buraczki są idealne na barszcz, sałatkę, czy przystawkę do obiadu. Polecam
Gosia gotujeŚwięta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy. Polecam ;) Składniki: 2 kg buraków woda przegotowana
Krakowskie smaki Aniwszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości. Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz biały 100 ml śmietany 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula listek laurowy 1 ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie(...)Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą
MiksturownikDzień dobry! Po świątecznym szaleństwie kulinarnym w lodówce stała butelka z zakwasem na barszcz czerwony . W związku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso
Pora coś zjeśćblogu jest już zakwas na żurek więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem mąki. Do żurku używamy mąki żytniej a do białego barszczu mąki pszennej. składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe(...)godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem
Monia miesza i gotujenadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami
mojewypiekiinietylko