Domowe Wędzenie wędlin Karkówki, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka i do dzieła! Łącznie wyszło nam około 10kg. Przygotowanie mięsa – peklowanie „na mokro” O wędzeniu musimy pomyśleć ok 10 dni wcześniej, kiedy powinniśmy zapeklować mięso. Naczynie do peklowania dobieramy tak aby mięso było luźno ułożone i płyn miał dostęp do wszystkich kawałków. Po ułożeniu mięsa należy zalać(...)przygotowaną zaprawą, tak aby mięso nie miało kontaktu z powietrzem. Dodatkowo całość najlepiej przykryć talerzem lub deską obciążoną np. wypełnionym wodą litrowym słoikiem. Przez cały okres peklowania codziennie obracamy mięso i zmieniamy jego pozycję w naczyniu (z góry na dół). Zaprawę do peklowania przygotowujemy z połączenia solanki i zaprawy ziołowej . SOLANKA Do przygotowania solanki i ustalenia proporcji wody, soli
Tajemnice SmakuCześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki(...)kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. Ostudziłam. Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę. Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjąnóżek wieprzowych – klasyczna, polska przystawka, podawana na świąteczny stół czy rodzinne imprezy. Znana pod nazwą zimne nóżki, galert albo studzienina, podawana z sokiem z cytryny albo octem. To mięso z golonki i nóżek wieprzowych, czasem też z dodatkiem mięsa kurczaka w galarecie z wywaru własnego mięsa. Osobiście bardzo lubię to danie. Czy znajdzie się w tym roku(...)angielskiego 1 włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty, cebula) 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić galaretę z golonki i nóżek wieprzowych: Zaczynamy od mięsa – myjemy je, wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe), zalewamy wodą (ok 2-5 cm ponad mięso). Następnie przykrywamy przykrywką, zagotowujemy. Po zagotowaniu się
Dorota SmakujePieczona szynka faszerowana Smaczny i treściwy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku! Mięso wieprzowe nadziewane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem. Składniki: ok. 1,3 kg szynki wieprzowej 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) 10dkg(...)starte lub przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki szczypta chilli szczypta pieprzu mielonego *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty *** *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc *** *** Po tym czasie mięso nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa
Blog z Apetytemświeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd z niego nie skorzystać. Szynkowar sprawia, że przygotowanie domowego mięsa jest dziecinnie proste, a efekt – rewelacyjny. Zobaczcie sami. Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)schabu wieprzowego Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Schab z szynkowaru'; listonic_content='1 kg schabu wieprzowego 2 łyżeczki soli do peklowania Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek (granulowany
Proste-przepisy.plKaszotto z mięsem z szybkowaru to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie na obiad. Bez dużego wysiłku można zrobić posiłek z kaszy pęczak, warzyw i mięsa, który na pewno wszystkim będzie smakował i poproszą o dokładkę. Ostatnio mniej publikowałam, ale to ze względu na remont i słaby dostęp do sprzętu kuchennego. Całe szczęście, że przed remontem pozostawiłam na wierzchu(...)smaczne i zdrowsze od tych zamawianych na wynos. Jeszcze nigdy tak bardzo nie cieszyliśmy się z faktu posiadania szybkowaru. Jednym z dań przygotowanych w szybkowarze było kaszotto z mięsem, które zrobiłam z łopatki wieprzowej, mojej ulubionej kaszy pęczak, marchewki i selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się
Kuchcik gotujeTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą
Kuchnia MagdaLenyKarkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku. Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru(...)sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku
Gotuj w domuPierwszy raz przygotowałam domowego drobiowego kebaba. Następnym razem zadbam o to, by kawałki mięsa były troszkę cieńsze. Porcja mięsa jest konkretna. Spokojnie wystarczy na 2-3 obiady/przekąski. Takie mięso możemy zjeść z surówką, frytkami i ulubionym sosem, lub wykorzystać jako nadzienie do bułek. 900 g fileta z kurczaka lub indyka 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego(...)łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1-2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 duża cebula 3 patyczki do szaszłyków Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy je, by zwiększyły swoją powierzchnię. W miseczce mieszamy przyprawy z olejem. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, by każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Odstawiamy pod przykryciem
Smaki Na TalerzuPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z kurczaka. Im lepszej jakości mięso, tym lepszy pasztet! Przygotowanie zajmie ok. 2,5 godz., ale Wasza wątroba będzie Wam wdzięczna Składniki na pasztet: 2 ćwiartki z kurczaka (koniecznie z kośćmi i ze skórką(...)wody i gotujemy ok. 30 min. w garnku o grubym dnie. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy włoszczyznę oraz ćwiartki z kurczaka i piersi. Uzupełniamy wodę tak żeby tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku
Korniszonkiwstępie dziękuję wszystkim czytelnikom mojego newslettera, którzy wzięli udział w ankiecie dotyczącej cyklu "Proste obiady na 7 dni". To Wy zdecydowaliście, że dzisiejszy plan będzie zawierał wszystko - mięso, ryby oraz dania wegetariańskie. Również na Waszą prośbę, dodałam do wszystkich przepisów informację o czasie przygotowania, kaloryczności oraz makro. Receptury policzone są na 2 osoby, poza ostatnią. Wybaczcie, ale to wspaniałe risotto(...)przepisy do lunchboxa #4 - 6 x wege, 1 x ryba #5 - jedzenie do pracy na zimno #6 - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso #7 - 7 x wege #8 - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Co takiego przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwapulled pork. Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu pieczenia robi się praktycznie sama, a po odgrzaniu nie traci na smaku, więc piekąc większy kawałek mięsa mamy obiad na 2 dni:) Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Składniki: 1,5-2kg łopatki wieprzowej (w płaskim kawałku) 3 duże cebule 2 główki czosnku marynata: 1 łyżka kuminu(...)ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy (dałam miodową i francuską) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grubsze warstwy tłuszczu poobcinać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Mięso ułożyć w misce, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzina. W trakcie marnowania kilka
Obiad gotowyMusaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw(...)dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki jest mięso mielone. Powiem Wam, iż robiłam musakę z każdym rodzajem mięsa i najlepiej sprawdza mi się mięso wołowe. Wieprzowina jest bardzo tłusta i jeśli po nią sięgniecie musicie liczyć się
mecooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI pół piersi z indyka 2 łyżki przypraw ziołowych np : szałwii,rozmarynu,curry, papryki sól pieprz bawełniana lub lniana ściereczka, płótno sznurek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem Natrzeć solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami Zawinąć mięso w roladę Ułożyć mięso na ściereczce i dokładnie zawinąć ( później płótno zafarbuje od przypraw) Obtoczyć suszonymi ziołami(...)oklepać.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać grubą warstwą mięso. Mięso zawinąć dokładnie w ściereczkę a końce materiału zawiązać jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku o średnicy szerszej od długości mięsa nalać wody (1/3 garnka) przywiązać mięso jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma sie znajdować nad lustrem wody
zielonacukinka