mięso - 63110 przepisów (strona:39/4208)

Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 147

każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić(...)sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu wieprzowego (moja rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania

Viola cooks with passion
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 235

dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym(...)przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut

Kulinarna Pokusa
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 175

Jeśli lubicie delikatnie pieczoną pieczeń z udźca z indyka, to ten przepis jest dla Was. Zapytacie, dlaczego? Otóż, zrobiłam go opierając się o zalecane metody pieczenia mięsa w niskich temperaturach, które znalazłam w książce „Dr Oetker Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” * .   Dzisiejszy udziec z indyka upiekłam podobnie, jak np. schab z pieczarkami we śmietanie (w niskiej temperaturze), który cieszył(...)się wśród Was ogromnym zainteresowaniem.   Ten sposób pieczenia mięsa sprawdził się doskonale. Jedynie czas przygotowania całej potrawy trwa dłużej niż tradycyjne pieczenie.     Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju   Sos:   2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka   słodkiej, wędzonej

Kuchnia u Krysi
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 152

SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy pastes for bread and vegetables – I want meat! It’s been a while since I ate a roast

Martyna Cooks
parzona domowa kiełbasa krakowska 269

pora to zmienić, dlatego w najbliższym czasie zaprezentuję kila  wyrobów grubszego typu. A zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki  1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla 0,3 kg poprzerastanej wołowiny ( np. z goleni) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek(...)kamienna  35 g saletra 2 g możemy też użyć gotowej mieszanki peklosoli ( zwracając uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak aby po dodaniu peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g ziele angielskie 2 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny 4-5 ziaren 1 łyżeczka czosnku suszonego

Miód i pieprz
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 325

gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie(...)litewskie kołduny – mają w nadzieniu surowe mięso. Ale różnice są ogromne i warto je znać. Pielmienie są dużo mniejsze, wielkości naszych uszek; nadziewamy je surowym mięsem (wołowym, wieprzowo-wołowym) i surową cebulą. Pielmieni gotuje się albo w rosole, albo w wodzie a podaje najczęściej z solidnym kleksem kwaśniej śmietany lub spirytusowym octem. I z kieliszkiem zimnej wódki na lepsze trawienie

Karo in the Kitchen
blok konserwowy z łopatki - domowy wyrób spod kamienia 188

drobiowa wędlina konserwowa Wieprzowa łopatka, to gatunek mięsa nieco pomijany przy wyrobie domowych wędlin. Może dzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co prawa na kotlety, czy gulasz, ale wiele osób  nie wyobraża sobie by można(...)jeden wyrób wykonany w garnku o średnicy ok 20 cm 1,5- 1,8 kg kawałków łopatki  mieszanka peklująca ( ilość przypraw podana na 1 kg mięsa) sól kamienna gruba 20 g cukier brązowy 3 g saletra 1,5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2-3 szt gorczyca biała dwie 1/3 płaskiej łyżeczki kolendra szczypta suszony

Miód i pieprz
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 201

bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli(...)zwykłej trochę mniej) - świeżo mielony pieprz - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku - 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i do smażenia mięsa - masło klarowane do smażenia (nie trzeba) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na małej ilości oleju. Delikatnie posolić. Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie zamieszać

Smaczne Zdrowe
Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką 220

Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo mięso i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne. Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem(...)sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.  Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mielonka prasowana 230

Przepis Mięso: -750 g łopatki -750 g karkówki Przyprawy Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg -peklo sól 9 g do chudego mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g do tłuściejszego mięsa -pieprz czarny 3 g -bazylia 1 g -czosnek 3 ząbki zgniecione przez praskę -suszony koperek 1 g -majeranek 0,5 g -jałowiec mielony(...)Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy peklo solą . Resztę mięsa tniemy na większe kawałki i zasypujemy solą kamienną. Peklowanie solą i peklo solą odbywa się 24 godz.Następnie tłuściejsze mięso mielimy na sitku fi 8 mm.Wszystkie mięso mieszamy ze sobą i dodajemy wszystkie przyprawy.Dodajemy odrobinę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 215

więc będzie sporo mięska.Następny przysmak planuje zrobić w szynkowarze okrągłym wkład około 1.300 kg.Więc kto ma zamiar robić w mniejszym szynkowarze -prasce musi sobie dopasować proporcje mięsa do swojej puchy. A więc będziemy potrzebować: Mięso -chude z łopatki 600 g -tłuściejsze z łopatki 800 g -chudy boczek 1000 g Przyprawy -peklo sól 18-20 g/ kg do chudej(...)sobą po znieleniu -pieprz biały 3 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 600 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 50 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 222

zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają na to większej uwagi, jedząc głównie chude kurze mięso z piersi. Łatwo je kupić – piersi, piersi są wszędzie. Wszystkie smakują dokładnie tak samo bezpłciowo i gdy już je kupię, używam tony przypraw, marynat czy dodatków żeby móc je przełknąć(...)prostu ich nie lubię i jem je tak rzadko.   Problem zaczyna się przy kupnie kurczaka w całości. W chłodziarkach u rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane jak wieprzowa golonka, napompowane sterydami jak „hardkorowy koksu”. Podobno to kurczaki? Smak plastiku

Karo in the Kitchen
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 318

Nasza mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy . Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, nasza mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała(...)dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Na blogu jest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 293

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami  https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki , takiej

Uwaga Babcia Gotuje