mięso - 63110 przepisów (strona:33/4208)

Gołąbki z młodej kapusty 68

soczyste i idealne w smaku. Jakie gołąbki są znane w polskiej kuchni? W polskiej kuchni jest wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie. Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody. Całość smaku(...)dopełnia świeży koperek, którym możemy posypać danie. Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty? Aby gołąbki były soczyste musimy użyć do ich przygotowania odpowiedniego mięsa mielonego. Nie polecam używania mięsa drobiowego, bo gołąbki mogą być suche. Najlepsze będzie mięso z łopatki, albo mięso mielone z karkówki. Gołąbki z młodej kapusty zazwyczaj robimy z ryżem, w przypadku gołąbków wykorzystajcie najzwyklejszy biały ryż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 91

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Cebulę obieramy(...)grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. W gotowej marynacie zanurzamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki 91

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Cebulę obieramy(...)grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. W gotowej marynacie zanurzamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez

Kuchnia MagdaLeny
Rolada schabowa z mięsem mielonym 79

Mięciutka rolad a schabowa z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym. Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz(...)godny uwagi pomysł na ugoszczenie bliskich. Tym bardziej, że rolada schabowa faszerowana nie jest trudna w przygotowaniu. A pięknie podana, z pewnością będzie ozdobą stołu. Rolada ze schabu z mięsem mielonym jest jednym z popularniejszych sposobów przygotowania schabu pieczonego. Jako mięso gorące, jest soczyste i delikatne. Idealne jako danie obiadowe. Jako wędlina pachnące i kruche, po prostu pyszny domowy dodatek

Kuchnia Na Wypasie
NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 91

chyba w każdym domu, ale też m.in. ketchupy, musztardy, sosy czy też octy. My wybraliśmy Musztardę Kielecką Grillową i Ketchup Kielecki pikantny w nowych, wygodniejszych opakowaniach. Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek. Nie tylko tych z grilla! Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej(...)Inną metodą jest rozpalenie grilla i wyczyszczenie rusztu białą cebulką – wystarczy przeciąć cebulę na pół, nadziać na widelec i pocierać osmolony ruszt. Przetarcie rusztu cebulką sprawi również, że mięso nie będzie do niego przywierać. 2. IDEALNY ŻAR Pamiętajcie, że wybór odpowiedniego mięsa na grilla to nie wszystko! Kolejnym ważnym czynnikiem, który wpływa na jakość naszej potrawy jest odpowiedni żar

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowy 97

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz wieprzowy to mięsne danie z dużą ilością mięsa wieprzowego m. in. szynki, łopatki bądź karkówki. Gulasz wieprzowy to jednogarnkowe danie mięsne pełne soczystych kawałków mięsa, warzyw i grzybów. Przepis na gulasz wieprzowy jest dosyć prosty, samo przygotowanie składników nie zajmuje dużo czasu, dłuższy czas zajmuje gotowanie gulaszu. Jeśli lubisz gulasz mocno warzywny możesz dodać więcej warzyw(...)pyszny smak, przepiękny aromat. Jeśli nie masz świeżych bądź mrożonych grzybów leśnych możesz dodać grzyby suszone dostępne cały rok w każdym sklepie. Gulasz wieprzowy – Składniki 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, szynki 4 duże marchewki 3 duże cebule 1/2 kg pieczarek 3 ząbki czosnku 300 g grzybów leśnych 1 litr bulionu warzywnego bądź mięsnego olej słodka papryka ostra papryka

To Musisz Wiedzieć
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 92

odważny i byłam przygotowana na to, że nie wyjdzie, a ja nie pisnę Wam o tym ani słowa. Jednakże gołąbki wyszły smakowite!! Soczyste, delikatne i dietetyczne. Do eksperymentowania z mięsem indyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział w kampanii mającej na celu propagowanie jedzenia mięsa(...)najlepszych i najzdrowszych wyborów żywieniowych. Mówię to jako żywieniowiec, ale także osoba z cukrzycą, matka karmiąca piersią i mama dwulatka oraz ośmiolatki o wymagających podniebieniach. Dlaczego warto sięgać po mięso indycze? Mięso indycze ma wysoką zawartość białka. Filet indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przy

Dietolog
Pasztet z dziczyzny 66

mogę wypinać pierś po ordery! Nie zdecydowałabym się podjąć tego trudnego zadania, gdyby nie fakt, że mogłam podglądać jak Tata dziczyznę przygotowuje. Najbardziej utkwiło mi w pamięci, jak macerował mięso w mleku lub winie i rozmaitych mieszankach przypraw, a potem rolował je i piekł. Każdorazowo uzyskiwał kapitalne efekty smakowe. Pomyślałam, że świetnie byłoby podzielić się przepisem jego autorstwa. Być może(...)Twój świąteczny stół wzbogaci się o kolejną potrawę. Składniki: ok. 2 kg surowego mięsa (w tradycyjnej wersji powinno to być mięso zajęcze, ale w ramach tego przepisu możesz wykorzystać każdy rodzaj mięsa) do macerowania mięsa najlepsze jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka

Szybko Tanio Smacznie
Schab duszony w sosie cebulowo-maślanym 118

które panieruje się i smaży. A przecież można zrobić go także inaczej, jako duszone, soczyste i miękkie kotleciki w pysznym sosie. Szybko, prosto i na pewno lżej strawnie. Choć mięso ograniczam coraz bardziej, to ostatnio naszła mnie chęć na schab w sosie. Na początku myślałam o bitkach, ale i bez zbijania mięsa można zrobić kruche i pyszne kotleciki. Ważne, żeby(...)mięso obsmażać krótko, aby nie wyschło, bo wtedy będzie nieapetyczne. Sos zrobiłam w dwóch wersjach: połowę ze słodką śmietanką, a połowę bez. Obie wersje są naprawdę smaczne. Przepis na schab duszony w sosie cebulowo-maślanym Składniki na 4-5 porcji: 750 g schabu bez kości 2 większe cebule (ok. 200 g) 3-4 łyżki oleju 50 g masła sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka z szynkowaru 67

stają się synonimem całej grupy produktów. Przykłady można mnożyć – na sportowe obuwie mówimy adidasy, na samochody terenowe – dżipy, a na przenośne odtwarzacze kaset – walkmany. Dziś zajmiemy się królową wszystkich mięs, która z czasem wyrobiła sobie taki prestiż, że zwykliśmy różnorodne mięsne produkty nazywać szynkami. Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: Ok. 900 g szynki wieprzowej 50 ml gorącej wody Pół łyżeczki żelatyny spożywczej Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprz Solidna szczypta ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Szynka z szynkowaru'; listonic_content

Proste-przepisy.pl
Biodrówka pieczona z warzywami 216

Biodrówka pieczona z warzywami to proste i smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. Mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne z pieczoną marchewką i lekko pikantnymi ziemniakami. Biodrówka wieprzowa jest dość delikatnym i bardzo smacznym mięsem, które świetnie nadaje się do pieczenia i duszenia. Zazwyczaj jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem, który nie pozwala nadmiernie mięsu wysychać i dodatkowo dobrze rozprowadza smak przypraw w głąb(...)mięsa. Jeśli nie dostaniecie biodrówki, to możecie ją zastąpić nawet szynką, karkówką lub łopatką wieprzową. Danie naprawdę jest mało pracochłonne i często je robię, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Wymieniam tylko rodzaj mięsa i dodaję inne warzywa, aby nie było zawsze tak samo.     Ilość porcji: 4 - 5     Czas przygotowania: 80 minut Składniki na biodrówkę

Gotuj w domu
Wołowina w sosie musztardowym 111

Wołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się(...)wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 90 - 120 minut Składniki na wołowinę w sosie musztardowym: 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe) 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku papryka czerwona 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 100 ml śmietany 18% 3 łyżeczki majeranku 3 listki

Gotuj w domu
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 176

bardzo wdzięczny temat, bo można do nich dodać właściwie wszystko, co znajduje się pod ręką. Dziś prosty przepis na pyszny obiad lub ciepłą kolację, czyli zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym. Pomysł na obiad: zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym oczywiście najlepiej smakuje około pięciu minut po wyciągnięciu z piekarnika. Ser jest wtedy idealnie(...)rozpuszczony, a mięso z sosem pomidorowym smakuje obłędnie. Nie ma jednak nic złego w ponownym podgrzaniu obiadu czy ciepłej kolacji na drugi dzień. Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym spokojnie wystarczy na 4-5 porcji . Składniki: 500 g makaronu świderki, 500 g mielonego mięsa (np. z łopatki), 1 puszka pomidorów, 1 koncentrat pomidorowy, 1 średnia cebula

Rozdomowiona
Domowy kebab z kurczaka 352

Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was extra przepis na domowego kebaba w kurczaka. Może też oczywiście być indyk lub inne mięso. Różne przepisy na jego wykonanie krążą po blogach, ja zainspirowałam się tym przepisem ( klik ), zmodyfikowałam oczywiście pod siebie. Zapomniałam kupić jogurt, bo wtedy zrobiłabym marynatę z jogurtem, ale nic straconego, bo tak posmakował wszystkim, że już mam zapowiedziane robienie(...)chowu. U nas do niego pieczone ćwiartki ziemniaczków i sałatka mix sałat. Jest naprawdę pycha, więc namawiam do wypróbowania. Zamiast filetów, możecie użyć udek z kurczaka lub kupić gotowe mięso takie z udek właśnie. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetów z kurczaka  2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2-3 ząbki czosnku

kruche babeczki
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 167

Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów, bez chemii. Cukier oraz sól mają zadanie zakonserwować mięso, które następnie się suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany(...)więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą konserwacji mięsa. Lepiej zrobić mniejszy kawałek wędliny i zjeść ją w przeciągu tygodnia, a w między czasie przygotować kolejną porcję, niż pakować w nią niepotrzebną chemię. Przygotowanie domowej wędliny

Kuchnia MagdaLeny