mięso - 63110 przepisów (strona:29/4208)

Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 121

Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Górzyste tereny południowego Podkarpacia charakteryzują się sprzyjającymi warunki do wypasu owiec. Naturalnym jest więc, że tak w Beskidzie Niskim, jak i w Bieszczadach mięso baranie i jagnięce jest popularne i bardzo lubiane. Na mięsie tym gotuje się różnego rodzaju wywary i polewki, zapieka się jako mięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu(...)dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków, czy kaszy. Mięso jagnięce jest delikatniejsze w smaku i gotuje się je krócej

Trzeci talerz
Papryka faszerowana bez ryżu — szybki i posty przepis 342

ryżu. Przepis dla prawdziwych mięsożerców. Jakiś czas temu pisałam na blogu na temat pieczonych ziemniaków na patyku , które robiły za dodatek do pieczonej Kofty. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ mięso, które przyrządzam do pieczonych papryk jest bardzo podobne w przygotowaniu, jak właśnie do Kofty. Przepis jest bardzo szybki, do którego nie będziemy potrzebowali ryżu — jedynie samo mięso i kilka innych(...)soczyście, pysznie i syto, jak w przypadku faszerowanej papryki z ryżem. Course Dania główne Cuisine Obiad Keyword czerwona papryka, farsz do papryk, farsz do papryki, faszerowana papryka, faszerowane papryki, mięso mielone, pieczona papryka z mięsem Prep Time 20 min. Czas pieczenia: 1 godz. Total Time 1 godz. 20 min. Servings 7 sztuk Calories 450 kcal Ingredients 6-7 sztuk czerwonej

Zufi.pl
Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości 122

Europy – pod skrzydłami jakości”. Sama w to nie wierzę, ale nauczyłam się czegoś nowego! Pod koniec lutego miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których głównym tematem był indyk. Mięso indycze dosyć często pojawia się w naszym domu i wszyscy je bardzo lubimy. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to łatwy produkt. Można łatwo spowodować, że mięso(...)będzie suche i wiórowate. Tym bardziej się ucieszyłam na zaproszenie do wzięcia udziału w warsztatach. Miałam nadzieję, że poznam patent na delikatne i soczyste mięso. Nie zawiodłam się, poznałam! I zaraz się z Wami podzielę nowym odkryciem. Ale wcześniej napiszę Wam więcej o samym projekcie. Wings of quality Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” to unijny projekt edukacyjno-informacyjny

Dietolog
Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka 249

kebab z piekarnika i szybka surówka Lubicie kebab? Ja uwielbiam, a w szczególności ten w wersji domowej Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest naprawdę pyszny i prosty do przygotowania. Mięso jest aromatyczne i soczyste. Taki kebab doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu. Możecie go również zjeść na zimo Ja mój domowy kebab z piekarnika podałam(...)tego puszka waniliowej coca-coli Bo jak szaleć, to szaleć Składniki: Na kebab z piekarnika: około 400 g filetu z kurczaka (1 duży) 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g) 2 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata około 3/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Słodkie okruszki
Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki 3077

Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić(...)czas na jej przygotowanie.     Składniki: ok 1 kg karkówki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu Zalewa: 1 łyżka cukru 2 łyżki soli 1/3 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 2 kulki

Blog z Apetytem
Naleśniki z mięsem mielonym 541

Opis Naleśniki z mięsem mielonym: Naleśniki z mięsem mielonym to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko. Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku. Naleśniki w takiej wersji wytrawnej można(...)przyrządzić zarówno z mięsem drobiowym jak i z mięsem wołowym czy wieprzowym. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z wołowiny. Dodaję również do tego cebulę, czosnek, passatę pomidorową oraz przyprawy. Widzicie jakie to proste? Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem 156

Nikogo nie zaskoczy rabarbar w drożdżówce czy w kompocie. Natomiast rabarbar połączony z mięsem spotkać możemy nieco rzadziej. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Szkoda, że rabarbar dostępny jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Swojego czasu myślałam o tym aby mrozić rabarbar jednak doszłam do wniosku, iż nie ma to sensu, gdyż po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest zbyt(...)polecam zrobić dżem. W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia

mecooks
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 128

ulicy. Na pewno nie raz zastanawialiście się z czego zrobiony jest kebab, co sprawia, że jest tak aromatyczny i smaczny i jak takie coś przyrządzić w domu. Jakie mięso wybrać na kebaba Turek, który wymyślił i opatentował pomysł na wielkie wałki sprasowengo mięsa, które obracając się wokół własnej osi piecze się przed rozgrzanym elektycznym grilem jest dzisiaj milionerem. To słynny(...)zrobić kebab w domu, który smakiem niczym nie różni się od kebsa z budki. Tu ważna uwaga: do zrobienia kebaba najlepiej jest użyć udek z kurczaka bez kości. Mięsa nie należy kroić, lecz zamarynować w calości i w całych kawałkach nadziać na szpadelki. Chodzi o to, że do kebaba potrzebne jest soczyste mięso, które podczas długiego pieczenia nie wysuszy się

Niedzielny kucharz
Coraz większa konsumpcja mięsa na świecie 101

Wydawałoby się, że moda na styl wege, czy choćby wzrastające zainteresowanie fleksitariańskim podejściem do życia, przynajmniej zahamują wzrost konsumpcji mięsa na Ziemi. Niestety jest inaczej. Dane ze świata i z Polski wskazują, że produkcja mięsa masowo rośnie. Kto tyle je? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 roku przeciętny Polak zjadał aż 77 kilogramów mięsa na rok. W 2017 roku(...)liczba wzrosła do 78,5 kg. Średnia dla Europy Zachodniej to między 80-a 90 kg. Najwięcej mięsa jedzą z kolei Amerykanie i Australijczycy, bo rocznie powyżej 100 kilogramów. Na przeciwległym biegunie spożycia mięsa są oczywiście mieszkańcy Indii. Spożywają przeciętnie zaledwie 4 kg mięsnych produktów w roku. A w wielu krajach Afryki, jak Ruanda, Etiopia czy Nigeria, średnie spożycie mięsa

Fleksitarianizm.pl
Koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą 147

Pyszne koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą to pyszna przekąska nie tylko na imprezę. Sylwester już za nami, ale karnawał jeszcze trwa, więc polecam je wypróbować :) Równie świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, czy do oglądania filmu :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki(...)mięsa mielonego z piersi indyka 1 łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 8 małych kuleczek mozzarelli mini mąka pszenna do otoczenia klopsików olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą – Pozostałe składniki: 8 pomidorków koktajlowych 8 listków świeżej bazylii

Kulinarne Przeboje
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 200

moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także(...)pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny także na kanapkę

Smaczne Zdrowe
Wędlina na kanapki. Domowa wędlina. Łopatka gotowana 2 razy 199

przepisu na wędlinę nie wstawiać na bloga, ale gdy pokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa: Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania(...)mięsa wodą. Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki: ok. 1, 25-1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości Zalewa: 2,5-3 l wody ( mięso musi być przykryte) 2-3 łyżki soli 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy np. sarepskiej 3-4 ząbki czosnku lub 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 217

limonką i kolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie(...)użyć udek kurczaka, albo całego kurczaka z wolnego wybiegu – polecam Wam tą drugą opcję, wtedy jest szansa na ciemne i jasne kurze mięso a tak upieczone piersi zostają naprawdę soczyste! Ja wszystko szykuję w głębokiej, dużej patelni nadającej się do włożenia do piekarnika – z odpinaną rączką. Jeśli takiej patelni nie macie, naszykujcie wszystkie elementy na zwykłej, dużej patelni a danie

Karo in the Kitchen
Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 188

Doskonale pasuje przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. Jeśli masz dość sklepowych mieszanek przypraw do grilla, które z kazdym mięsem smakują tak samo i chcesz spróbować czegoś nowego zrób bardzo prostą, a bardzo wdzięczną miksturę do marynowania mięsa na grila. Jak napisaliśmy we wstępie to glazura i marynata równocześnie. Mięso(...)przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć w gazuro- marynacie i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania co jakiś czas pokrywamy mięso cienką warstewką glazury, która pięknie karmilizujensie pod wpływem ciepła. Mięso musi być dość cienko pokrojone i rozbite tłuczkiem. Doskonale w tej roli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej

Niedzielny kucharz