mięso - 63110 przepisów (strona:23/4208)

Keto Chleb z Mięsa 71

Keto chleb z mięsa brzmi dla Ciebie jak żart? Przyznam, że gdy pierwszy raz spotkałem się z tym przepisem na kanale Keto Kocura, to też tak pomyślałem. Ale zapewniam Cię, że to nie jest żart. Keto chleb z mięsa jest jak najbardziej prawdziwym przepisem. Nie ma się co oszukiwać, nie smakuje on jak typowy pszenny, czy żytni bochenek(...)oznacza to, że jest zły. Chleb ketogeniczny z mięsa to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej , lchf , ale także tych którzy budują masę mięśniową. Najlepsze jest w nim to, że to chyba najprostszy przepis na chleb jaki widziałem. Wystarczy ugotować mięso, a następnie zblendować z resztą składników i włożyć na niecałą godzinę do piekarnika. I tyle, gotowe. Chleb

ZGruntuFit
Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Przepis na roladki z indyczego udźca 119

Ostatnio w moje ręce niespodziewanie wpadło mięso z indyka, a dokładnie indyczy udziec. Nie miałam pojęcia jak go podać, ani z czym, ani na co w ogóle ten kawałek mięsa się nadaje. Jeśli poszukujecie odpowiedzi na te same pytanie, bądź prostego przepisu na roladki z indyka, to trafiliście idealnie. Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Skąd wziął(...)się indyk? Historycy twierdzą, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku. Początkowo mięso to było uznawane za potrawę wytworną, luksusową, która zastępowała w zamożnych domach znacznie cięższe mięso perliczek, łabędzi czy pawi. Dopiero później indyk zagościł także na stołach klasy średniej. Dziś jest mięsem docenianym na całym świecie, szczególnie przez osoby dbające o swoją codzienną dietę. Dlaczego warto

Czynniki pierwsze
Sos z mięsa z rosołu 95

mięsa z rosołu. Rosół gotuję od zawsze i nie tylko w niedzielę. To moja ulubiona zupa, która często gości na naszym stole. Na jego bazie przygotowuję inne zupy lub potrawy. Zupa pomidorowa i ogórkowa na rosole jest gotowana prawie w każdym polskim domu, a kurczak w potrawce to standard . Gotuję też kremową Zupę z kurczaka i warzyw z rosołu. Wczoraj(...)każdy wie, że rosół z udek jest bardzo tani. A dzisiaj Wam pokażę mój sposób co zrobić z udek z rosołu. Wiele osób ma dylemat co z tym ugotowanym mięsem i warzywami potem zrobić. Znam takich co resztki po rosołowe wyrzucają. Moja mama robiła często potrawkę z mięsa drobiowego, które pozostało z rosołu podawała z ryżem i marchewką. Ja bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
„Koszyczki” z mięsa mielonego ze szpinakiem zapieczone z mozarellą 130

Podrzucę Wam kolejny pomysł na pyszną i bardzo prostą potrawę z mięsa mielonego. Jeżeli nie macie pomysłów na mięso mielone, to polecam wypróbować ten przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka, czubryca(...)cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka, sól i pieprz) – 200g twardej mozarelli – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu Mięso zmielić razem z czosnkiem i 1 cebulą. Jeżeli używacie gotowego mięsa mielonego, należy cebule zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy i wszystko

Smaki Armine
Jak przygotować domowe pastrami 118

sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie. Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania mięsa przy pomocy soli. Jednak wykorzystywano gęsinę ze względu na to, iż była znacznie tańsza. Najlepszym mięsem do pastrami będzie mostek wieprzowy. Ale możecie wykorzystać dowolne mięso wołowe. Niestety proces przygotowania(...)tego dania jest dość czasochłonny – powinniśmy peklować je w soli ok. 7 dni. Jeśli skrócicie ten proces, nic się nie stanie, jednak mięso w środku nie będzie już tak „pięknie” czerwone. Tak więc zaczynamy… Składniki ok. 2kg mostka wołowego sól do peklowana liście laurowe ziele angielskie czosnek cebula kora cynamonu anyż goździki musztarda majeranek oregano gorczyca

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? 216

wymagające większego wysiłku. Jednak nawet te z pozoru najprostsze działania przeprowadzane w nieprawidłowy sposób mogą zaważyć np. na jakości przyrządzanej przez nas potrawy. Do takich czynności zalicza się krojenie mięsa wołowego, które to w szczególności wymaga od nas prawidłowej „opieki”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wołowina – jedno z najlepszych rodzajów mięsa Mięso wołowe na polskich stołach nie gości tak często jak wieprzowina(...)błędnym przekonaniem, że wołowina jest bardzo trudna w przygotowaniu, a o zadowalający nas efekt końcowy potrawy, której jest ona głównym składnikiem jest niezwykle ciężko. Podobnie jak z innymi rodzajami mięs, trzeba wiedzieć jak z poszczególnymi partiami wołowiny należy postępować – delikatne części, takie jak polędwica wołowa, rostbef i antrykot potrzebują krótszej obróbki termicznej, natomiast łopatka, mostek, szponder czy udźce wymagają wydłużenia

Kulinarne Przeboje
Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety? 111

Zapewne królik, tak samo, jak i mi kojarzy Wam się z uroczym domowym zwierzątkiem. A tu okazuje się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Dlatego naprawdę warto jest raz na jakiś czas urozmaicić naszą dietę mięsem z królika. Takie mięso królicze jest bardzo zdrowe. Źródło: pixabay.com Otóż mięso z królika charakteryzuje się tym, że ma niską zawartość(...)jest znacznie mniejsza niż w drobiu. Dla przykładu tuszka królicza przy masie około 1,2 – 1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 %. Z tego też względu mięso królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo – naczyniowe. Ponadto zawarty tłuszcz linoleinowy w mięsie królika znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na schorzenia układu sercowo – naczyniowego

Dajet
Pieczona biodrówka na kanapki 147

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)szynkowar, a gdy nie posiadamy go na naszym kulinarnym wyposażeniu, upieczmy je po prostu w piekarniku, który znajduje się w każdym kuchni. Domową pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka

Kulinarne przygody Gatity
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 150

Mięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę na mięsie papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy mielonym pieprzem z każdej strony. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju i na średnim ogniu rumienimy mięso

Karo in the Kitchen
Kiełbasa ze słoika 1127

Kiełbasa ze słoika , czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śniadanie bądź kolację jadło się najtańsze konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona(...)smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki w sklepach i kartki na mięso. Kiełbasa była robiona w 100 % z prawdziwego mięsa, bez sztucznych dodatków, jakiś śmiesznych E, czy wzmacniaczy smaku, taką jadałam w dzieciństwie. Kiełbasa ze słoika z przepisu mojego taty. Mój tata

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 182

Mięso z dziczyzny (źródło: freeimages.com / Mario Carangi) Lubisz dziczyznę? Dziczyzna to bardzo smaczne, zdrowe ale i wymagające mięso, z którym trzeba umieć się dobrze obchodzić. Oto kilka rad dotyczących dziczyzny wprost od Karola Okrasy – specjalisty od tego rodzaju mięs: Mięso dziczyzny jest bogatsze w białko niż mięso pochodzące ze zwierząt hodowlanych, jednocześnie ma mniej tłuszczu, więc po upieczeniu mięso(...)może być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec mięso z zewnątrz

WojnaNaSmaki.pl
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 170

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki. My proponujemy jednak opcję nieco bardziej oryginalną, choć zarazem niezwykle prostą. Pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy w tym przepisie jest bowiem niewielka ilość składników – tak naprawdę 6, włączając w to sól(...)miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego

Kulinarna Pokusa
Krokiety z mięsem mielonym 252

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.  Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem,  z mięsem, czy  mieszane.  U nas każda wersja jest dobra.  Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.  Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety(...)mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju  *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie

Takie tam pichcenie
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 146

się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym(...)tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru i nie trzeba jej takich kompanów. Kupujemy wołowinę. Nie musi być droga część, szukajcie śmiało

Right Behind The Kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 210

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Doprawiamy

Kuchnia domowa Ani
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 188

kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 150

pieczenia formując  spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut.    W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.    Placki są rumiane - czyli gotowe.    Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską.    Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę, pomidory, cebulkę

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 132

Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół.    Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek(...)jajka, masło, śmietanę oraz drożdże utarte z cukrem i wymieszane z wodą. Zagniatamy ciasto.    Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.     Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części

Maminek kulinarny
Frittata z mięsem i rukolą 243

frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła(...)prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w cząstki marchew. Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż odparujemy wodę z pomidorów. W międzyczasie na talerz wbijamy jajka, dodajemy do nich koperek, pieprz, sól, zioła i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię

Taste Of My Day
Prawdziwy tatar wołowy 83

przygotowuję na imprezę np na Sylwestra . To jedna z tych przekąsek , która najszybciej znika ze stołu. W moim przepisie podaję wiele opcjonalnych dodatków i zamienników. Podpowiem też, jakie wybrać mięso oraz jak podać i udekorować potrawę. Czas przygotowania : 10 minut Liczba porcji : 2 Liczba kalorii : 140 kcal w 100 g Dieta : bezglutenowa Składniki 250 g surowego i świeżego mięsa wołowego(...)jajka na miękko i wykorzystać płynne żółtka. Jeśli do tatara zdecydujesz się dodać kapary lub marynowane grzyby czy też paprykę konserwową, to pokrój je w kostkę. 2 – przygotowuję mięso wołowe Mięso wołowe jest kluczowe podczas przygotowywania tatara . Powinno być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Do tatara nie używam mięsa rozmrożonego. Jeśli używam mięsa mielonego, to mielę samodzielnie

Ania gotuje
Schabowy ile smażyć ? 42

widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px} Wybór i Przygotowanie Mięsa /*! elementor - v3.15.0 - 09-08-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;border(...)czas smażenia. W tym artykule dowiesz się, jak osiągnąć chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrze kotleta schabowego, poznając najlepsze czasy smażenia. Przygotowanie doskonałego kotleta schabowego zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Schab jest często wybierany ze względu na swoją delikatność i niską zawartość tłuszczu. Warto wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Następnie mięso warto odpowiednio przygotować poprzez rozbicie tłuczkiem do schabowych

Podstawy Gotowania
Szaszłyki drobiowe 56

zaczyna grzać Polacy odpalają swoje sprzęty i eksperymentują tworząc wspaniałe potrawy. Jednak klasyka, czyli szaszłyki z kurczaka zawsze obronią się smakiem. Jak przygotować szaszłyki drobiowe? Delikatne, soczyste i kruche mięso z dodatkiem kolorowej papryki, pieczarek i cebuli to król polskich imprez ogrodowych. Szaszłyki z grilla muszą mieć mięso i warzywa pokrojone na małe kawałki. Wszystkie składniki nabija się na szaszłykowe(...)drewniane patyczki tworząc najbardziej popularną grillową potrawę. Szaszłyki z kurczakiem są znane i przygotowywane na całym świecie, choć pierwsze zapiski pochodzą z Azji centralnej. Czas pieczenia mięsa na grillu trzeba wyczuć, ponieważ wszystko zależy od wielkości kawałków mięsa. Szaszłyki można przygotować nie tylko latem na grillu, świetnie nada się do nich grillowa patelnia, dzięki której można cieszyć się wyjątkowym smakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak działa szynkowar? 63

szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie wysokich temperatur. Naczynie ma najczęściej kształt owalny, ale również może być prostokątem.  Szynkowar pomoże Ci przygotować zdrowe, delikatne mięso. Jest to zdecydowanie lepsza i zdrowsza opcja od wędlin dostępnych w sklepach. Mięso przed umieszczeniem w urządzeniu przyprawiasz tylko naturalnymi składnikami, więc masz pewność co do jego jakości. Przyrządzona(...)sposób wędlina, może służyć jako główne danie obiadowe, ale również jako smaczny, zdrowy dodatek do kanapek. Jak działa i jak używać szynkowaru? Przygotowanie mięsa w szynkowarze jest bardzo łatwe. Pierwszym najważniejszym krokiem jest odpowiednie przyrządzenie mięsa do parzenia go w urządzeniu. Mięso powinno być dobrze przyprawione i zamarynowane. W zależności od Twoich preferencji i rodzaju mięsa użyjesz do tego celu

Kuchnia MagdaLeny
Jak działa szynkowar? 63

szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie wysokich temperatur. Naczynie ma najczęściej kształt owalny, ale również może być prostokątem.  Szynkowar pomoże Ci przygotować zdrowe, delikatne mięso. Jest to zdecydowanie lepsza i zdrowsza opcja od wędlin dostępnych w sklepach. Mięso przed umieszczeniem w urządzeniu przyprawiasz tylko naturalnymi składnikami, więc masz pewność co do jego jakości. Przyrządzona(...)sposób wędlina, może służyć jako główne danie obiadowe, ale również jako smaczny, zdrowy dodatek do kanapek. Jak działa i jak używać szynkowaru? Przygotowanie mięsa w szynkowarze jest bardzo łatwe. Pierwszym najważniejszym krokiem jest odpowiednie przyrządzenie mięsa do parzenia go w urządzeniu. Mięso powinno być dobrze przyprawione i zamarynowane. W zależności od Twoich preferencji i rodzaju mięsa użyjesz do tego celu

Kuchnia MagdaLeny
Dip do mięsa 49

mięsa Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin. Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami sezon na grillowanie, ale nawet najlepsze mięsa i warzywa znudzą się, jeśli będziesz je przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego(...)mięsa staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tak powstał m.in. przepis na chutney z gruszek oraz przepis na sos pomidorowy po indyjsku . Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera najlepsze przepisy opracowane przez koła gospodyń wiejskich i ilustrowane moimi zdjęciami. Poniższą recepturę przygotowały panie z KGW w Boglewicach. Gęsty dip do mięsa

Cztery Fajery
Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami 67

Prosty przepis na pyszne duszone zrazy z mięsa mielonego z cebulką i pieczarkami w sosie własnym. Idealna propozycja na obiad z mięsa mielonego i pieczarek. Niezwykle smaczne, soczyste i bardzo delikatne roladki, które przygotujesz z kilku prostych składników! Oprócz mielonego, grzybów oraz cebulki, będziesz potrzebować tylko nieco klasycznych dodatków i przypraw, które są w każdej kuchni! Po prostu pyszne domowe(...)smaki i aromaty, którym nie sposób się oprzeć. Przepis jest uniwersalny i możesz bez problemu dostosować go do własnych preferencji smakowych. Zrazy faszerowane z mięsa mielonego z cebulą, to pomysł na obiad, który często gości w naszym domu. Zamiennie przyrządzamy go również w wersji z kapustą lub w sosie pomidorowym. Nie przepadamy za to w wydaniu z warzywami, ale znamy

Kuchnia Na Wypasie
Karkówka duszona w sosie 88

Karkówka wieprzowa, plastry duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym, to klasyczny domowy obiad.   Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami.  Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis(...)karkówki wieprzowej w plastrach. Podstawowe, niezawodne przyprawy i dobrej jakości mięso.  Z czym podawać karkówkę duszoną w sosie?  Do takiej pysznej wieprzowiny pasują ziemniaki, kluski śląskie ( PRZEPIS na kluski ), kopytka, kasza a także makaron. Karkówka duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia

Dieta moja pasja
BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 78

sycące i frapująco pyszne – Miękka, rozpływająca się w ustach wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy – 500 ml / u mnie przygotowany na wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat(...)łyżki – Mąka pszenna – 2 łyżki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa do smażenia PURÉE MAŚLANE – Ziemniaki na 4 porcje purée – Masło – 3 łyżki – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Mięso pokrój na mniejsze części / paski wzdłuż włókien. Dodaj mąkę pszenną i całość wymieszaj. Smaż krótko na rozgrzanej oliwie w dwóch partiach. Tak by mięso zmieniło kolor ale nie puściło soków

globuskulinarny
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 98

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy

Niedzielny kucharz
Jak upiec pierś z indyka, by była miękka i soczysta 126

Pierś z indyka to chude i smaczne mięso, które szczególnie lubią dzieci. Musi ona być jednak dobrze upieczona, bo zbyt sucha jest dość twarda i ciężka do pogryzienia. Jak upiec pierś z indyka w piekarniku bez użycia foliowego rękawa, by zachować jej soczystość i delikatny smak? Prz e dstawiam Wam moje 3 rady na idealną pieczeń. Pierś z indyka wydaje(...)się być prostym mięsem do przygotowania, ale będąc nieuważnym, można nieopatrznie pozbawić jej kruchości i delikatności. Poniżej przedstawiam moje 3 żelazne punkty, których się trzymam, kiedy chcę zrobić miękką pierś z indyka. Oto one: 1. Marynuję filet przed pieczeniem By mięso nabrało odpowiedniego smaku, musimy je wcześniej zamarynować. Marynatę można komponować dowolnie, w zależności od tego, jak lubicie przyprawić indyka

Wiszniówka
Rolada boczkowa - wędzona, parzona 117

serdecznie :)  Składniki: boczek bez skóry Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa)  Dodatkowo: folia celulozowa siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Płat boczku naciąć w połowie grubości wzdłuż dłuższego boku, prawie do końca - tak aby po rozłożeniu przypominało otworzoną książkę. Przygotować(...)przypadku wyboru innego stężenia i czasu) . Wodę przegotować, ostudzić, do ostudzonej wody dodać peklosól, dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce tak aby zalewa miała taką samą temperaturę co mięso (gdy wybieram peklowanie mokre to świeże mięso po obróbce i przygotowaniu do peklowania oraz przygotowaną zalewą chowam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc i po schłodzeniu zalewam

Kocham..lubię..gotuję..
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 98

wskazówek dziękuję Sebastianowi z forum Wędliny Domowe.  Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu) 1,7 kg wieprzowiny klasy III (użyłam łopatki i golonki) 1,3 kg podgardla wieprzowego 18 g/kg peklosoli do mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy(...)muszkatołowej 0,5 g kolendry mielonej 2 g czosnku Dodatki: 20% lodowatej wody lub lodu jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) lub osłonki kolagenowe, jelita wieprzowe Przygotowanie: Mięso oczyścić z błon, ścięgien i pokroić w kostkę około 2cm x 2cm. Zasypać peklosolą (dawką 18 g/kg) i peklować 48 h w temperaturze

Kocham..lubię..gotuję..
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 71

takie przepisy, do których powracam bardzo często. Jednym z nich jest przepis na kiełbasę szynkową wg Kostka , którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól(...)18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru 1 g kolendry mielonej 0,5 g gałki muszkatołowej 5% wody Dodatkowo: osłonki białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 92

Kiedy po niedzielnym obiedzie zostanie Wam sporo ziemniaków i do tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu . Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się(...)niemarnowania jedzenia i wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego obiadu oraz tego, co mamy zawsze w kuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu

niecodziennikpary
Aby mięso było smaczne…. 89

Wystarczy kilka prostych trików a przygotowana pieczeń, sznycle czy bitki będą jednocześnie kruche i soczyste. Oto co zrobić aby osiągnąć kulinarny sukces. Zapraszam po kilka porad. Marynata wzbogaci smak mięsa Dobra marynata to połowa sukcesu. Przyrządzić ją można na wiele różnych sposobów. Natrzyj np. mięso solą i cukrem, obłóż plastrami cebuli, chrzanem pokrojonym w piórka i rozmarynem, skrop olejem(...)czerwonym winem, oprósz pokruszonym zielem angielskim, posiekanym czosnkiem. Mięso włóż do garnka, miski i przykryj. Odstaw na kilka godzin. Przed pieczeniem usuń chrzan i cebulę. Dodatki zapewnią miękkość     Pieczona wołowina bywa twarda i łykowata. Aby pieczeń wołowa była soczysta i jędrna, przed pieczeniem należy mięso naszpikować słoniną. Mięso można obłożyć plasterkami słoniny po upieczeniu usunąć je z mięsa

gotuj ze mną
Cevapcici w szynce 128

Cevapcici grillowane. Ćevapčići z grilla. Ćevapčići lub z polska Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis(...)Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa mielonego przygotujcie właśnie to danie. Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku! Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu cevapcici jest mięso mielone lub siekane. Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny. Można do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 191

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak trzeba spróbować również i tej wersji dania. Składniki 500g mięsa mielonego wołowego 400g pomidorów krojonych w puszce 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz olej makaron do spaghetti cebula Spaghetti(...)polsku z mięsem mielonym – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy je ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki , przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu sos z mięsem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z marynowanego kurczaka z porem 139

Mięso z kurczaka zrobione w nieodpowiedni sposób często bywa suche. Jak zatem przygotować mięso aby było soczyste i pełne smaku ? Sałatka z marynowanego kurczaka z porem Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystego mięsa jest uprzednie go zamarynowanie. Składniki marynaty mogą być przeróżne. W zależności od tego jaki smak mięsa chcemy uzyskać takich przypraw powinniśmy użyć. Mięso może być przepełnione smakiem ziół(...)sałatkę z marynowanego kurczaka . Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do miski. W kubeczku połączyć sól, sos sojowy, jogurt naturalny oraz masło orzechowe. Marynatą z kubeczka zalać pokrojone mięso kurczaka. Wymieszać i odstawić na jedną godzinę do lodówki. Po godzinie mięso wyjąć z lodówki. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca włożyć mięso. Smażyć mięso na dużym

mecooks
SMAŻONA PERLICZKA 165

przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej. Od jakiegoś czasu smażę mięsa w dość dużej ilości tłuszczu, wówczas nie ma potrzeby podlewania mięsa wodą (a tłuszcz zużywamy do polania ryżu, kaszy, itp.), w moim odczuciu takie mięso jest smaczniejsze, ale to oczywiście(...)rzecz gustu, można tłuszczu dać minimalnie i podlewać mięso wodą (będzie bardziej dietetycznie). Składniki: - kawałki mięsa z perliczki (u mnie 4 nóżki, pierś i 2 skrzydełka) - 2  łyżki masła klarowanego - 2 oleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy. Ułożyć kawałki mięsa, skórą

Smaczne Zdrowe
Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny 131

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu ćwiartki z kurczaka około(...)pierś z kurczaka około 600 g 3 marchewki około 350 g pietruszka kawałek pora ½ małej cebuli 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz na pasztet: ugotowane mięso drobiowe 5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L) 3 marchewki z gotowania mięsa szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa 15 g żelatyny sól, pieprz foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link

Uwaga Babcia Gotuje
Poniedziałek: Królik a la cacciatore 119

Potrawa robi się sama. Mięso trzeba tylko obsmażyć, zalać pomidorami i dusić na wolny ogniu do miękkości. Królik a la cacciatore jest daniem prostym, zdrowym i eleganckim. Czas : Ponad godzinę Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Trzeba przyznać, że dość to dziwne, że w czasach kiedy zdrowe odżywianie jest centralnym punktem odniesienia dla wielu osób w układaniu jadłospisu trzeba przekonywać(...)ludzi do konsumpcji mięsa z królika. Nie ma przepisu w sieci, żeby opis przygotowania potrawy z króliczego mięsa nie był poprzedzony opisem jak zdrowe jest to pożywienie, że trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść. Zdowy jak królik Dawniej ludzie nie mieli takich przesądów. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel

Niedzielny kucharz
Słoikówka z łopatki wieprzowej - domowa wędlina na kanapki 264

peklowanej 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe 9 kulek ziela angielskiego 6 kulek czarnego pieprzu 3 łyżeczki kolorowego pieprzu ewentualnie 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku Na samym początku mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Mięso zasypać przyprawami (solą peklowaną i pieprzem) i bardzo dokładnie wymieszać oraz wyrobić (co najmniej kilka minut!). Przygotowane naczynie z mięsem przykryć(...)przezroczystą folią i wstawić do lodówki. Na drugi dzień - mięso ponownie bardzo dokładnie wymieszać (co najmniej kilka minut!), aby kawałki łopatki były bardzo mocno ugniecione. Ponownie mięso wstawić do lodówki. Na następny dzień, mięso wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przełożeniem do słoików. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie żelatynę i całość dokładnie ze sobą wymieszać

Ugotować
Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 127

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi dzień(...)Schłodzone, pokrojone w kostkę indycze mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na sitku o dużych oczkach – u mnie to rozmiar 5/6mm. Taki zabieg sprawi, że mięso nie wyschnie podczas smażenia, a w sosie jego struktura będzie dobrze wyczuwalna. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Seler naciowy myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę takiej

Karo in the Kitchen
Schab Peklowany, Pieczony 156

małym czubkiem soli zwykłej to jest około 30-40 g Przyprawy do pieczenia: 2 łyżeczki papryki wędzonej 4 ząbki czosnku w całości lub poprzecinane i po wkładane w mięso piórka cebuli do obłożenia mięsa 2-3 liście laurowe Dodatkowo: długa wykałaczka 1. Mięso myjemy i gęsto nakłuwamy wykałaczką z obydwóch stron, następnie wkładamy do pojemnika w którym będzie się peklowało(...)litrów zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy (ziarna pieprzu, jałowca, liście laurowe, saletrę potasową itd.) Wodę z przyprawami zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Wystudzoną zalewą, zalewamy mięso tak aby je w całości przykryła woda. Wstawiamy do lodówki i od tej pory, przez 7 dni, co dziennie o tej samej porze przekręcamy mięso na drugą stronę. W czasie gdy przekręcamy

Gotowanie...to proste !
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 174

ściereczkę bądź blaszkę z podobnego materiału jaki został zrobiony szynkowar ja taką dostałem wraz z praską. Woda powinna być na poziomie min 2-3 cm wyżej od naszego wkładu mięsa. 3.W jakich temperaturach parzyć wyroby w szynkowarze i prasce? Parzenie powinno odbywać się wodzie o temperaturze 70 – 80 stopni. Zadaniem parzenia jest uzyskanie wewnątrz wyrobu temperatury 68 wieprzowina(...)stopni drób. Osiągnięcie 72 stopni daje pewność, że wyginą bakterie a mięso będzie takie jak być powinno. Po uzyskaniu tej temperatury należy zakończyć parzenie i schłodzić szynkowar na początek w zimnej wodzie 5-10 min,następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce 8-10 godzin. Zachowanie odpowiedniej temperatury parzenia wpływa korzystnie na jego postać. Wyrób jest soczysty ale nie surowy. Osobiście

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 151

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem bądź ryżem. Czytelnicy bloga wiedzą, że oprócz mięsa uwielbiamy zupy i często je gotujemy. Zupa pojawia się u nas 2-3 razy w tygodniu. Zrobiło się chłodno, więc ostatnio na tapecie są u nas zupy z mięsem mielonym albo kiełbasą. Polecam zupę pieczarkową , zupę cygańską i zupę meksykańską . Tym razem postanowiłam ugotować ulubioną(...)zupę Piotra w bogatszej wersji, pomidorówkę z mięsem mielonym. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom jest bardzo aromatyczna. Tak jak zupa cygańska, meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 185

sposób podawany był stek właśnie z jelenia, stąd nazwa sosu ‘a la Diane’. Ten sos był przygotowywany na tej samej patelni co jeleni stek – wykorzystywał resztki tłuszczu i przysmażonego mięsa z patelni (sam smak!), słodką śmietanę, bardzo dużą ilość grubo mielonego pieprzu i czarne trufle. Niezły akompaniament do słodkiego mięsa! Pierwsze kulinarne zapisy pochodzą od Auguste’a Escoffier(...)amerykańskie steki, na polskich blogach lata temu nastąpił wysyp „steków Diany” z beznadziejnie grzybowym sosem – sos pieczarkowy możecie sobie zrobić do kotletów ziemniaczanych, ale błagam, trochę szacunku dla przedniego mięsa – nie do steku!   Stek Diany, w takiej formie jak w moim przepisie, pochodzi najprawdopodobniej z lat 50-60 ubiegłego wieku i powstał w kuchni nowojorskiego hotelu Drake albo Sherry

Karo in the Kitchen
Wieprzowina na ostro – pulled pork 198

Wieprzowina na ostro to idealne mięso nie tylko na obiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo(...)soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki . Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda! Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma. Nawet sos ściekający

codojedzenia
Gulasz węgierski 209

Składniki: 800 g mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić(...)czasie wyjąć z wody, obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę. Ząbki czosnku (4 sztuki) obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać kminek (1 łyżka) i wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę około 2 x 2 cm. Natrzeć czosnkiem z kminkiem. Przełożyć do miski. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę

Gospodyni Miejska
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 363

Zapisz To, co w Polsce można zjeść pod tą nazwą to rosyjska ruletka. Raz to paczkowane garmażeryjne gówno (cordony znajdziecie w chłodziarkach we wszystkich większych marketach spożywczych, zrobione mielonego mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie od kości, nadziane mielonką i serem topionym – te same są w nieuczciwych knajpach u Januszy biznesu, których menu to 200 potraw od Sasa do Lasa), innym razem(...)knajpach, licząc na bezpieczne i znane danie. Kupcie piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odkrawamy polędwiczki. Każdą z piersi dociskamy dłonią do deski i dzielimy w poprzek ostrym nożem na dwie jak najbardziej zbliżone wielkością części. Szykujemy sobie

Karo in the Kitchen
Pasztet z królika 150

Mięso z królika jest suche, miejscami nawet bardzo, dlatego do wykonania pasztetu musimy użyć także innych "mięs". Pasztet jest pyszny, soczysty i smarowny. Można go upiec jak również zawekować, po upieczeniu nadwyżki zamrozić i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez długi czas, bądź co jakiś czas do niego wracając. Z tatą narobiliśmy go jak dla pułku wojska, możecie zobaczyć zdjęcia(...)instagramie http://instagram.com/MamaKarmiaca . Tutaj podam Wam przepis na wykorzystanie mniej więcej standardowej ilości mięsa króliczego jaką można dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego

MamaOskarka
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 296

przepis – więcej nie przyjdę. Potrzeba matką wynalazku – jeśli czegoś potrzebujesz, a tego nie ma – rozłóż na czynniki pierwsze, pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to!   Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, bo to w końcu drób(...)środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz.   Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy

Karo in the Kitchen
Steki wołowe 263

Spośród mięs czerwonych wołowina zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najmniej kaloryczna. Największą wartość odżywczą ma mięso chude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko. Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza (odpowiada za odporność), witaminy B1 (poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne(...)wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, przed przygotowaniem. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą i oprószamy czarnym pieprzem grubo zmielonym. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Gdy zaczyna „dymić” mięso lekko oprószamy

mojewypiekiinietylko
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 300

faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi(...)dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych borówek , ćwikłą z chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli , które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos mojego Taty 535

suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było pomidorów(...)żadnej postaci. Ani byle jakich zrzynek wędlin – zawsze tylko najczystsze, najlepsze mięso. Był złoty środek –proporcje. I smak, którego nie jestem w stanie zapomnieć.   Długo nie mogłam się zabrać za ten przepis. Bardzo długo się z nim nosiłam, ani razu nie zaczęłam bojąc się, że po prostu mi nie wyjdzie. Że to nie będzie to. Kolejne święta. Kolejne

Karo in the Kitchen
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 521

kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo ją "zepsuć". Prawidłowo zrobiona pierś z kaczki w przekroju nie może mieć jednolitego jasnego koloru. Wtedy jest przesmażona(...)wprawy w tej kwestii dochodzi się w praktyce po prostu. Można pomóc sobie oczywiście termometrem kuchennym. Chcąc uzyskać ową chrupiącą skórkę najczęściej doprowadzamy do zbytniego przesmażenia mięsa, co skutkuje tym, że traci soczystość i staje się suche w środku. Cały sekret polega więc na tym, żeby skórka spiekła się w maksymalnie krótki czasie zanim mięso w środku osiągnie zbyt wysoką

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 204

Pulled pork to marynowana wieprzowina poddawana długiej obróbce termicznej w niskiej temperaturze. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania mięso jest delikatne, miękkie i rozpada się na cienkie kawałki, które przypominają wyglądem grube nitki. Mimo iż przygotowanie zajmuje sporo czasu, to naprawdę warto spróbować.  Możecie przygotować marynatę według swoich preferencji, np. ostrzejszą, czy bardziej orientalną. Gwarantuję, że jeśli choć raz przygotujecie mięso(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca masa. Mięso umyć i osuszyć. Z uwagi na długi czas obróbki termicznej najlepsze będzie mięso, które ma na sobie trochę tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz w 100% się wytopi i sprawi

DefinicjaSmaku
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 224

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa(...)Starego Wielbłąda. Składniki  - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane papryki z mięsem 186

Kolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem  mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale są naprawdę smaczne. Już po raz kolejny dodałam do farszu szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!składniki16  średnich papryk  - podłużnych farsz250(...)zwiędnie.Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak,   posolić popieprzyć i gotować

Stare Gary
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 466

Składniki: 1 świeży kurczak - 2 kg, 500 g mięsa mielonego, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka.     Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami(...)luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik .   Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy

Aga w kuchni
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 193

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm.   Przygotowanie:   Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną(...)kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy  grzybki i jeszcze chwilę podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy

Aga w kuchni
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 197

udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda(...)Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało. /WYKONANIE PASZTECIKÓW: 1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 186

masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie). Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być

Wypisz Wymaluj
Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym 25823

Słyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam

Smaczna Pyza