mięso - 63110 przepisów (strona:14/4208)

Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 205

aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy wołowej i uważany jest za najbardziej wartościowy pod względem kulinarnym kawałek mięsa otrzymywany z krowy. Nie należy mylić polędwicy(...)wołowej z polędwiczką wieprzową. Jest to mięsień, który za życia zwierzęcia wykonuje niewielką pracę, ma strukturę drobnoziarnistą, a co za tym idzie, jego mięso jest delikatne. Polędwica wołowa jest dosyć droga, ale od czasu do czasu warto zainwestować w kawałek i przyrządzić dobrego, odpowiednio wysmażonego steka. Na zdjęciu powyżej mamy polędwicę wołową wraz z głową. Głowa to ten szerszy, grubszy

W kuchni Katie
Gulasz z Jelenia 164

SKŁADNIKI: 700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy(...)pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.  40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.  1 duża marchewka

ClauditteMissCooking
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 175

książka kucharska"  Tym samym pragnę podziękować za to, że mi w tym towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry(...)delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się

Bon Appetit Małgorzaty
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 240

włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne! Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny) 1 puszka pomidorów z puszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 plastry mozarelli(...)łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka wody 200g mięsa mielonego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, pietruszka Przygotowanie: Gnocchi gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzuca się je do wrzątku na ok. 1,5-2 minuty. Na oleju podsmażamy 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane

Kitchens Alphabet
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 967

mięsa mielonego 10 średnich ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną(...)kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 187

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąSkładniki:na ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka ciepłej wodyszczypta solimąka do posypania blatuna farsz500 g wołowiny1 cebulasol do smakuoliwa z oliwekponadtoczerwona cebulabiała cebula1(...)marchewkasol ziołowa w młynkuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie

Moja smaczna kuchnia
Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym 207

warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt długie przesiadywanie w kuchni.Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Składniki:ok. 400 g dowolnego makaronu500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszcze (najlepiej krojone)1 kostka bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku2 łyżki koncentratu pomidorowegoopakowanie mrożonych warzyw(...)patelnie (ok. 500 g)przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego seraMakaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania:Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką

Słodka Strona
Bagietka z mięsem i warzywami 222

Przyda nam się trochę odmiany. Zrobimy coś innego. Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś. Oczywiście bagietki do pieczenia. Do tego warzywa: -kapusta pekińska -cebula -papryka -ogórek -pomidor Do tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy: -tzatziki -kebab-gyros -warzywko -olej -jogurt -majonez    Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem(...)drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy. Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos. Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.    Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.    Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.    Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 162

podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.    Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia    Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.    Białą kapustę szatkujemy i kroimy(...)drobno.    Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut. Odcedzamy wodę i studzimy.    Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.    Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.    Pieczarki również.    Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.    Dodajemy

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 321

Naleśniki wszyscy znają, ale te są wyjątkowe... ...wypełnione mięsno - pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce.    Składniki na farsz: -1/2 kg mielonego mięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia    Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka(...)oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania    Pieczarki i cebulę drobno kroimy.    Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do zrumienienia mielone mięso, przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso zdejmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.    Na patelni najpierw szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki

Maminek kulinarny
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 420

sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak(...)szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest uniwersalny i doskonale będzie się komponować z każdym z nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty

Taste Of My Day
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 171

bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych. Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina(...)ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 152

Okazuje się, że po bardzo wielu blogach "krąży" przepis na roladki z mięsa mielonego - nie wiem  dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam? Przepis od początku ujął moje serce. Jest bardzo prosty i czułam że wyjdzie pyszne danie obiadowe.  A, że mam sporo zamrożonej mielonej łopatki - czekałam tylko na wolny dzień, żeby "pobuszować" w kuchni.... Przepis znalazłam jako pierwszy(...)musztarda sól, pieprz słodka papryka masło sklarowane Wykonanie: Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat

Walijskie Pichcenie
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 218

dań. ;) Korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety , czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie:   Naleśniki :  - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas

Kitchens Alphabet
Leczo z mięsem mielonym 212

Uprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz tu ani cukinii, ani bakłażana, to chyba też zły trop. Ja raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego(...)kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże - tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę

Kulinarne zapędy Kokosa