mięso - 63110 przepisów (strona:7/4208)

Alternatywy dla mięsa na Wielkanoc 88

samym boczkiem na Święta człowiek żyje. Zobacz nasze alternatywy dla mięsa na Wielkanoc. Z czym kojarzy nam się wielkanocny stół? Oczywiście z różnego rodzaju mięsami, które są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Pieczona kiełbasa z cebulką, szynki, boczki i balerony są częstym gościem podczas wielkanocnych spotkań z rodziną. Boczek, baleron, szynka, sałatka jarzynowa i jajka w majonezie wyglądają cudownie, jednak(...)rzeczy oczywiście na świątecznym stole może, a nawet powinna zostać (od tego są święta!), ale niektóre da się zastąpić zdrowszą, mniej kaloryczną alternatywną – rybami. Co warto wiedzieć na temat mięsa? Aby odnaleźć godne alternatywy dla mięsa na Wielkanoc musimy odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego jest ono wyjątkowe i czego nam dostarcza? Pierwsza myśl to walory smakowe. Niewątpliwie trudno wyobrazić sobie

kuron.com.pl
Papryka faszerowana mięsem z indyka 74

Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą. Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w niespełna 40 minut. Możesz ją przygotować na obiad, ciepłą kolację albo dla niespodziewanych gości. Czerwona papryka nadziewana mielonym mięsem indyczym, ryżem, kukurydzą i doprawiona popularnymi w Meksyku przyprawami, to bardzo proste i sycące danie(...)blogu są zaledwie dwa, zamierzałam dodać więcej po powrocie, ale covid-19 zniweczył nasze plany.   Zapraszam więc po meksykańskie przepisy. chili con carne przepis to meksykański gulasz z mięsem mielonym, fasolą i czekoladą kawa z garnka po meksykańsku - doskonała, bardzo aromatyczna kawa, którą zaparzysz bez ekspresu   Nadziewana papryka z mielonym mięsem indyczym, ryżem, pomidorami i kukurydzą pod serową

Cztery Fajery
Mięso czerwone, mięso białe. A może indyk? 89

wiesz, że każda część indyczego mięsa ma inne walory kulinarne? Najczęściej spotykamy się z filetami z indyczych piersi oraz z udźcem i podudziami. Te pierwsze przypominają smakiem popularne piersi z kurczaka. Wymagają też podobnej obróbki cieplnej. Udziec i podudzie to natomiast mięso ciemniejsze. Przez wielu smakoszy porównywane do delikatnego mięsa cielęcego. Przyjrzyjmy się zatem, co jeszcze kryje w sobie indyk(...)końcu wciąż zyskuje na popularności i cieszy się uznaniem coraz większej ilości Polaków. Dlaczego mięso białe? Do czerwonego mięsa zaliczamy to pochodzące od zwierząt rzeźnych i dziczyznę. Na półkach polskich sklepów i na domowych stołach najczęściej goszczą wieprzowina i wołowina. Mięso białe natomiast pozyskuje się głównie z drobiu – kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi oraz ptactwa dzikiego. Większość specjalistów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa biała wg Kostka 107

kiełbasa do kolekcji przepisów - tym razem wg Kostka, z innym składem mięsnym oraz większym rozdrobnieniem. Nie zrażajcie się tymi dziwnymi oznaczeniami "wp kl I, II, III", jest to klasyfikacja mięs w zależności od udziału tłuszczu, rodzaju mięśni, a więcej możecie przeczytać i zobaczyć tutaj , na portalu Wędzarniczej Braci, szczerze zachęcam do lektury i nauki. Wielkanoc się zbliża a taka domowa(...)biała kiełbasa zdecydowanie warta jest przygotowania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl I (łopatka/szynka)  3 kg mięsa wieprzowego - wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix tych mięs)  0.5 kg mięsa wieprzowego - wp kl III (golonka) Woda 5-7% wagi mięsa (250-350 ml na podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól

Kocham..lubię..gotuję..
Jak przygotować grilla 144

jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa(...)owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 174

jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości. Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa(...)owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 223

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo podanie tego dania robi naprawdę duże wrażenie a nie chce już nic mówić o smaku. Najchętniej podaje je właśnie z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. Składniki Mięso mielone 250 g 4 duże papryki czerwone(...)puszka pomidorów obranych ze skórki 20 szt. Pieczarek sól, pieprz, oregano, 4 łyżki oleju 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 100 g żółtego sera do zapiekania Faszerowane papryki mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem – przepis Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu Pieczarki umyj, obierz i podsmaż na patelni, by odparowała woda Farsz: mięso mielone włóż do miski, dodaj posiekany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Po prostu rosół! 214

bywa, każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Do gotowania rosołu trzeba podejść z entuzjazmem i optymizmem a kierując się poniższymi zasadami i przepisem na pewno odniesiemy sukces. Jakie mięso do rosołu wybrać? Im bardziej różnorodne mięso tym lepszy smak rosołu. Do przygotowania mieszanego rosołu najlepiej użyć drobiu i wołowiny . Ja używam zawsze 3-4 różne rodzaje mięs. Zazwyczaj podstawą(...)rosół jest też wiejska kura, jeżeli mamy do takiej dostęp. Można też poeksperymentować z innym rodzajem drobiu, na przykład perliczką czy też przepiórką. Jak już wybierzemy, na jakim mięsie chcemy przygotować swój rosół, należy je umyć . Najlepiej w ciepłej wodzie , nie za zimnej i nie za gorącej. Dzięki temu pozbędziemy się zabrudzeń, które ciepła woda usunie wraz z tłustą warstwą

Book of spells
Jak przygotować wyśmienity stek? 201

jest stek możesz w bardzo prosty sposób sprawdzić umiejętności kucharza. Zrobienie steku w punkt to bardzo trudna sztuka, która wymaga dużego doświadczenia i wyczucia. Najważniejszym zadaniem jest odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej wybrać stek z jelenia, wołowy, rozbefu czy antrykotu. Z ww. mięs najdroższym jest stek z polędwicy wołowej bo ceny na rynku oscylują aż 90 zł za kilogram. Najważniejsze(...)mięso miało w sobie tłuszcz i było poprzerastane tzw. Błonkami, w ten sposób mamy pewność, że mięso będzie miało odpowiedni smak. Jak je przygotować? Na co zwrócić uwagę podczas smażenia? Kupując mięso wołowe u rzeźnika, zostawmy ją w całości nie krójmy na kawałki, ponieważ mięso wypuści krew, która ma ogromny wpływ na kruchość mięsa. Najlepiej by polędwica wołowa poleżała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 163

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez(...)przepisów, które przeglądałam zalecają pieczenie w temperaturze 90 stopni przez 12 godzin lub 100 stopni przez 8 godzin. Takich temperatur pieczenia zdecydowanie nie polecam do pieczenia bardzo grubych kawałków mięsa, nie upieką się jak trzeba. Ja tak cierpliwa nie jestem;) postawiłam na nieco krótszy czas - 6  godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno

Codziennik Kuchenny
CHRUPIĄCY, CZOSNKOWY UDZIEC Z INDYKA 177

indyka, bardzo czosnkowy, idealnie wysmażony (to za sprawą małych kawałków), przepyszny. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli indyka, ale nie tylko, zasmakuje również tym, którzy za tym gatunkiem mięsa nie przepadają. Duża ilość czosnku sprawia, że mięso nabiera zupełnie innego posmaku, nie smakuje indykiem, a z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Warto spróbować tej wersji, wszak indyk(...)wartościowe, dietetyczne mięso. Ja wybieram zawsze kawałki z małych sztuk. W moim odczuciu takie są najsmaczniejsze. Dodatkowo każdy udziec dzielę jeszcze na 3-4 części, by równomiernie się obsmażał (kość dokładnie wycinam i odkładam na rosół). Od jakiegoś czasu smażę mięso na znacznie większej ilości tłuszczu niż kiedyś, lepiej się ono obsmaża, a skórka jest bardziej chrupiąca, nie muszę

Smaczne Zdrowe
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 183

Sprawdzone połączenia mięsa i owoców to kulinarny strzał w dziesiątkę. Można zaserwować gościom np. kolorowe szaszłyki. Mięso powinno być soczyste w środku i kruche na zewnątrz. Przygotowanie mięsa do grillowania Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy(...)marynować przez minimum 60 minut. Soczyste mięso z grilla Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad: Przygotuj marynatę – dzięki niej mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. Obsmaż wstępnie mięso – możesz je włożyć do piekarnika lub podsmażyć na oleju. Wstępna obróbka cieplna sprawi, że z mięsa nie będą wypływać soki. Przestrzegaj

Kuchcik gotuje
Peklowanie mięsa 1683

Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono  ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym. Peklowanie na mokro (najczęściej przeze mnie stosowane) Przeprowadza(...)zależności od upodobania. Wodę z solą i saletrą należy zagotować. Do gorącego roztworu dodać przyprawy i jeszcze raz zagotować. Ostudzić. Taka ilość zalewy wystarczy na zapeklowanie ok. 2 kg mięsa. Na dno naczynia, w którym będziemy peklować mięso wlać niewielką ilość zalewy. Włożyć mięso i zlać pozostałą zalewą tak, aby mięso było nią całkowicie zakryte. Mięso obciążyć czystym talerzykiem

Wiem co jem
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 245

dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój(...)drinka w miejsce zwykłej marynaty lub jako dodatek do niej otrzymamy zupełnie nowy i zaskakujące smaczny posiłek. Alkohol bez względu na rodzaj ma doskonałą moc marynowania. Dobrze przenika do mięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie trunki do marynowania

naRuszcie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 326

Plasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik(...)ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie:  Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 521

Pyszna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Aromatyczne mięso z cebulą i marchewką, doprawione czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem ziołowym i koncentratem pomidorowym. A to wszystko pod delikatnym, lekko przypieczonym puree ziemniaczano – serowym. Po prostu idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników uzyskasz 4 porządne porcje. Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczne danie(...)piekarnika, zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym sprawdzi się doskonale. Do przepisu możesz wykorzystać mielone mięso wieprzowe, drobiowe lub jeśli lubisz wołowinę. Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się mięso z łopatki wieprzowej. Jeżeli masz mięso gotowane, które zostało Ci z obiadu, możesz je doprawić, dodać warzywa i będzie świetnym składnikiem do tej pysznej zapiekanki. W podobny sposób możesz wykorzystać ugotowane wcześniej

Kuchnia Na Wypasie
MILENA POLECA: MAKARON Z MIELONYM MIĘSEM INDYCZYM W POMIDOROWYM SOSIE 87

Dziś mam dla Was przepis na makaron z mielonym mięsem indyczym w pomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych sposobów(...)wiem) zapał słabnie. Ale trzeba próbować. Wierzę, że kiedyś się uda Wybór przepisu i produktów Milena ma kilka ulubionych dań. Jednym z nich jest spaghetti bolognese (makaron z mielonym mięsem w pomidorach), które robimy w przeróżnych wariantach. Nie zawsze używamy długich nitek – wybór makaronu zawsze zostawiam dzieciom. Czasami do makaronu dodajemy warzywa, które kroimy w paski (np. cukinię

Dietolog
Wołowina duszona w winie 89

Wołowina duszona w winie to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięciutkie i rozpływające się w ustach mięso wołowe, otoczone delikatnym winnym sosem. Łatwe przygotowanie, ale z nieco dłuższym czasem duszenia, aby później cieszyć się rewelacyjnym smakiem. Kiedyś obawiałam się przygotowywania mięsa wołowego, gdyż myślałam, że trudno zrobić je tak, aby było miękkie(...)smaczne. Zmieniłam zdanie i myślę, że zanim sami nie spróbujemy czegoś przygotować to, nie należy się negatywnie nastawiać. W sumie to można każde mięso zepsuć, jeśli nie poznamy jego właściwości i sposobu przygotowania, a przede wszystkim nie zadbamy o jego jakość. No cóż, jeśli mięso będzie ze starej krowy, to nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie

Kuchcik gotuje
Nuggetsy z mięsa mielonego 274

Przepis na nuggetsy z mięsa mielonego a’la Mc Donald’s przygotowałem jako alternatywę dla klasycznego obiadu z piersi z kurczaka oraz dla niejadków, którzy szukają urozmaicenia. Stąd pyszny przepis na nuggetsy z mięsa mielonego. Trudność: Średni Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 15 min Całkowity czas: 30 min Ilość porcji: 12 porcji Przepis na nuggetsy z mięsa(...)mielonego, jest właściwie bardziej dedykowany dzieciom, gdyż to im zazwyczaj przeszkadza konsystencja mięsa. Zatem czas to odczarować i zrobić nuggetsy a’la Mc Donald’s z mięsa mielonego, które są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne. Nuggetsy sposób przygotowania Filet z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym, powycinaj błonki i wyciągnij ewentualne kostki. Mięso pokrój

ugotuj-przepis.pl
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 96

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 96

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam(...)mrożonego)3-4 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%sól, pieprzgałka muszkatołowamasło do smażeniaSos beszamelowy:3 łyżki masła250 ml mleka3 łyżki mąkisól, pieprzgałka muszkatołowapieprz cayenneSposób przygotowania:1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 238

ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka     3 łyżki mąki pszennej     1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g żółtego sera 2 średnie cebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko(...)jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

Chyba dla nikogo nie jest już tajemnicą, że uwielbiam naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają(...)tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 165

można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki:kabaczki,mięso mielone(...)odrobina oleju do obsmażenia mięsa,odrobina koncentratu pomidorowego,ser feta,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek,świeży tymianek - opcjonalnie,pomidor.Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania

Codzienna kuchnia niecodzienna