mięso - 63110 przepisów (strona:2/4208)

Jak zrobić steki z wołowiny? Pomysł na danie z grilla 100

Steki z wołowiny to zarazem prosta i najtrudniejsza potrawa. Steki to mięso wołowe poddawane dość krótkiej obróbce termicznej, ale bardzo często bywa tak, że ich nieprawidłowe przygotowanie całkowicie psuje efekt końcowy i zamiast jeść soczystego steka, żujemy zelówkę.  Jak przygotować steka z wołowiny? Przede wszystkim wybrać dobre mięso. Łatwo napisać, trudniej zrobić. Niestety w Polsce mamy fatalnej jakości mięso(...)tylko wołowinę ale tak w ogóle. W sklepach przeważają faszerowane chemią i antybiotykami kurczaki, które rosną w kilka tygodni, potem ich mięso jest szprycowane solanką, aby miały wybitne klatki piersiowe i sprzedawane za niewielkie pieniądze w sklepach. Z mięsem indyka czy kaczki jest podobnie, ale te są troszkę mniej odporne na sztuczne dodatki do paszy dlatego, z całego drobiu

SMYKWKUCHNI
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 216

Wołowina to nie tylko steki i burgery – to przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso które (z racji nie najniższej ceny) warto przeznaczyć na odświętny obiad. Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej: mięso najpierw jest obsmażone, a później pieczone(...)długo i w niskiej temperaturze. Jedyne co na pewno przyda się do jej wykonania to termometr albo elektryczna sonda do mięsa. „Rostbef to część mięśnia najdłuższego grzbietu oraz górna część mięśnia skośnego brzucha. Tkanka mięśnia jest bardzo delikatna, krucha i miękka. Z rostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1721

nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi(...)uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką

Codzienna kuchnia niecodzienna
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 289

domu rekreacyjnie po jednym, a przynajmniej 4-5 sztuk. To już wysoki rachunek jak na fast food. Nie ma problemu ze zrobieniem ich w domu. Potrzebne nam naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym(...)nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 81

Rabarbar, choć smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi słodyczy. W efekcie mamy proste danie, które smakuje oryginalnie i wykwintnie. Zacznijmy jednak od początku: Jak zrobić szaszłyki na grilla Szaszłyk na grilla można przygotować(...)zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. W moim przekonaniu kluczem do udanych szaszłyków jest odpowiednie zamarynowanie mięsa lub warzyw przed grillowaniem. Jeśli chcesz ograniczać mięso, możesz zastąpić je boczniakami, które wcześniej warto właśnie zamarynować. Szaszłyki warzywne na grilla to również ciekawa i pyszna przekąska, która z pewnością znajdzie wielu wielbicieli. Warzywa, które pasują do szaszłyków grillowych to m.in: papryka

Wiszniówka
Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! 109

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamrażanie mięsa jest bardzo popularnym sposobem na jego przechowywanie. Przygotowujemy posiłki, które później możemy szybko wyciągnąć i przygotować. W zamrażalce przechowujemy mięso, gotowe posiłki, warzywa czy też lody. Rozmrażanie mięsa wydaje się bardzo proste, jednak możemy popełnić wiele błędów! Nasze mamy czy babcie wyciągały mięso z zamrażalki, wkładały do miski z ciepłą wodą, bądź pozostawiały w ciepłym(...)pomieszczeniu. To jest bardzo poważny błąd, który zagraża zdrowiu. Sprawdź w poście inne błędy, które popełniamy przy rozmrażaniu mięsa. Mięso należy rozmrażać w niskiej temperaturze maksymalnie 5 stopni Celsjusza. Najlepiej w lodówce, ponieważ w wyższej temperaturze szybciej rozwijają się bakterie. Dlatego wrzucenie mięsa do ciepłej wody powoduje, że bakterie na mięsie, które są zamrożone namnażają się błyskawicznie. Bakterie zabija tylko

To Musisz Wiedzieć
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 290

Rillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)świni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się

Karo in the Kitchen
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 211

domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-) Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa . Mięso na steki(...)powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu , który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu. Jeśli kupicie mięso zbyt chude, będzie najprawdopodobniej po ugrillowaniu, zbyt suche, jeśli kupicie za tłuste, przerosty nie wytopią się należycie i będą zbyt mocno wyczuwalne.  Jaki rodzaj

SMYKWKUCHNI
Grillowanie – porady 237

grilla? Ogień czy żar? Okoliczności przyrody i savoir-vivre Kiedy grillujemy? Jak podajemy potrawy z grilla? Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? Teoretycznie ugrillować możemy niemal wszystko, czyli mięso i warzywa prawie każdego rodzaju. W praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego(...)kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają na celu uchronienie mięsa przed przesuszeniem lub wręcz przypaleniem. Specyfiką grilla jest bowiem opiekanie gorącym powietrzem zasadniczo bez dodatkowego przykrycia, które normalnie zapobiega tym negatywnym efektom ubocznym. W przypadku mięs i warzyw wymagających dłuższej

Kulinarna Pokusa
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 135

Mięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał(...)jego upodobaniom. Trochę historii Mięso było obecne w diecie człowieka w zasadzie od zawsze. Od początku istnienia ludzkości aż po schyłek epoki mezolitu (7000 p.n.e.) ludzie żyli wyłącznie na otwartej sawannie i przeszukiwali okolicę – zdobywali mięso zwierząt padłych lub upolowanych przez drapieżniki. Techniki łowieckie ludzie rozwinęli później – głównie w środkowym i górnym paleolicie. Do udomowienia pierwszych zwierząt, owiec i kóz

Z notatnika dietetyka
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 158

Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z mięsem. Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym. Pierogi z mięsem kcal. Ile kalorii jest w porcji pierogów(...)mięsem? 6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem. SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne

Moja Książka Kucharska
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 255

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne(...)mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger

Karo in the Kitchen
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2450

Kurczak, takie nudne mięso. Ale wystarczy trochę wyobraźni, aby wyczarować z niego mega smaczne danie – faszerowane ćwiartki kurczaka. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami przygotowuje u nas zawsze Piotrek. Danie jest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane(...)Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti po bolońsku 25

według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, mieszając, aż będzie rumiane. Staraj się rozkruszyć mięso na mniejsze kawałki widelcem. Po usmażeniu mięsa, wlej do patelni passatę pomidorową i wino czerwone. Wymieszaj dokładnie(...)gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Sos powinien zgęstnieć. Dopraw bolońskie mięso solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wszystko to doda wyjątkowego smaku dania. Serwuj spaghetti na talerzach, polewając je sosem bolońskim. Możesz posypać całość świeżo startym parmezanem. Szybkie spaghetti Jeśli szukasz jeszcze szybszej wersji tego pysznego dania, możesz wypróbować przepis na szybkie spaghetti. To świetna opcja

Ania i Marcin gotują
Jak długo piec gęś ? 44

WSZYSTKIE ARTYKUŁY GOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X jak długo piec gęś ? Jak długo piec gęś? Czas pieczenia i soczyste rezultaty. Poznaj najlepsze czasy, by uzyskać idealnie upieczone mięso gęsie CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Mięsa Gęś to wyjątkowe mięso, które podczas pieczenia może dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych. Aby uzyskać idealnie upieczone mięso gęsie, należy przestrzegać pewnych zasad dotyczących czasu pieczenia oraz korzystać(...)odpowiednich technik. W tym artykule dowiesz się, jak długo piec gęś, aby osiągnąć soczyste i aromatyczne rezultaty. Przed przystąpieniem do pieczenia, wybierz świeże i dobrze przygotowane mięso gęsie. Mięso powinno być jasne, jędrne i bez oznak nieświeżości. Upewnij się, że mięso jest już rozmrożone, jeśli było wcześniej zamrożone. Przygotowanie Gęsi do Pieczenia Oczyść i osusz : Dokładnie oczyść gęś z resztek

Podstawy Gotowania
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 215

dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach(...)pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki majeranku i po 1 łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Można dodać 1 kostkę

Kulinarna Patilogia