mięso - 63110 przepisów (strona:11/4208)

Wędliny w słoiku 133

Wędliny w słoiku . Ostatnio ludzie rzucili się do sklepów i wykupili wszystko, w tym mięso. Zostaliśmy zasypani lawiną pytań na FB co teraz mają z tym kupionym w nadmiarze mięsem zrobić. Ao co zrobić z nadmiarem mięsa? Najlepiej je w jakiś sposób przetworzyć. Proponuję przygotować wędliny w słoikach na kryzysowe czasy. Z resztą coraz więcej ludzi robi wędliny w domu(...)Dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami typu wyrób wędlino podobny. Tyczy się to również mięsa, smalcu, zupy czy innych konserw w słoikach. Domowa wędlina czy smalec ze słoika są idealne jako obkład na kanapki. Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas dodajemy jakiś nowy przepis na wędlinę domową. Wędlina ze słoika jest tania, smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ragout z królika 126

Mięso z królika obecnie jest stosunkowo mało popularne na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to mięso delikatne, lekkostrawne i zdrowe. Szczególnie polecane jest zwłaszcza dla dzieci, alergików i osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak na ironię, choć sami mięsa z królika jemy stosunkowo niewiele (średnia wynosi ok. 0,5kg na osobę na rok, podczas gdy w Portugalii(...)Francji i Hiszpanii ok. 5 kg, a we Włoszech aż 6 kg!) to nasz kraj należy do czołowych producentów tego mięsa w Europie. Większość jednak przeznaczana jest na eksport. Tak niskie spożycie spowodowane jest przyzwyczajeniami kulinarnymi Polaków - najchętniej sięgamy po drób i wieprzowinę. Mięso z królika jest jednak bardzo wartościowe i zdecydowanie warto postarać się włączyć je do naszej diety

Z notatnika dietetyka
Jak zrobić pierś z kaczki? 155

PIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka.  Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)razu Wam powiem, że kaczka taka co sobie drepta na wsi, a taka ze sklepu to dwie różne historie. Ta wiejska kaczka jest dużo trudniejsza w obróbce, bo jej mięso bardziej przypomina dziczyznę w smaku, jest mocno czerwone, tylko dlatego, że rośnie sobie taki ptak bez chemii, bez antybiotyków i innych świństw. Więc jego mięso jest bardziej zwarte. Kaczka

SMYKWKUCHNI
Pieczeń z udźca dzika 148

bardziej, że jest ku temu okazja - nadchodzące święta. Dziczyzna to naturalna żywność pozbawiona wszelkiej "chemii", bo zwierzęta żyjące na wolności żywią się tym co w naturze jest dostępne. Mięso dzikich zwierząt wolne jest od antybiotyków i pasz wzbogacanych cudacznymi dodatkami. Dietetycy polecają je jako najzdrowsze i bardzo dietetyczne mięso. Przygotowanie dziczyzny wymaga nieco więcej czasu i przez to często podawane(...)dziczyzny mam wyjątkowo ułatwiony, ponieważ sąsiad jest myśliwym, także mam w zasięgu ręki znakomite kąski i to z pierwszej ręki. Przygotowałam przepyszną pieczeń z udźca zaledwie 19-kg dzika. Mięso marynowałam z przyprawami i warzywami w czerwonym winie, następnie upiekłam je w piekarniku. Choć to mój debiut z mięsem dzika, pieczeń smakowała nadzwyczajnie i dzielę się przepisem. Mięso było jedwabiście

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA 159

PRZYGOTOWANIE : Mięso dzielimy na klasy ; mięso należy umyć i osuszyć, następnie mięso chude oddzielamy od tłuszczu, błon i ścięgien. Mięso chude kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i przekładamy do jednego pojemnika.  Mięso z tłuszczem, również kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do drugiego pojemnika - jest  to mięso klasy drugiej.  Mięsa należy teraz zapeklować - do chudego mięsa(...)które waży około 600 - 700 g dodajemy 12 g peklosoli plus szczypta cukru. Do mięsa z tłuszczem dodajemy 8 g peklosoli i szczyptę cukru.  Mięsa dokładnie mieszamy, zamykamy pojemniki i odkładamy do lodówki na 3 doby. Raz dziennie należy je przemieszać. Po upływie tego czasu, kawałki mięsa chudego rozbijamy lekko tłuczkiem. Natomiast mięso tłuste mielimy w maszynce z sitkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 284

prosta zapiekanka to prawdziwy comfort food – mielone mięso z jarzynami w gęstym i aromatycznym sosie, zapiekane pod leciutką pierzyną ziemniaczanego purée . Czym się różni shepherd’s pie od cottage pie? Mięsem – zapiekanka pasterska powstaje z jagnięciny, czyli najczęściej występującego na Wyspach Brytyjskich mięsa, a cottage pie robi się z wołowiny. Nazwy jednak przez ponad 100 lat były i w dalszym(...)ciągu używane są zamiennie. Cottage pie i shepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki

Karo in the Kitchen
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 156

zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek to nie tylko wprawa i kompendium wiedzy, ale przede wszystkim dobrej jakości mięso. Wołowina jest jednym z najdroższych mięs do kupienia w sklepach na całym świecie, więc skoro zdecydowaliśmy się na jej przygotowanie, wybierzmy mięso dobrej jakości. Polecamy udać(...)się do rzeźnika, ponieważ będziemy mieć wtedy pewność co do świeżości mięsa i jego pochodzenia. Mięso powinno być zwarte, jasno-wiśniowego koloru, marmurkowe, z widocznymi żyłkami tłuszczu i posiadać delikatny zapach. Przed kupieniem warto je powąchać, jeśli czujemy mleko, to znaczy, że pochodzi od krowy mlecznej, która nie jest przeznaczona

Menmagazine
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 168

zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek to nie tylko wprawa i kompendium wiedzy, ale przede wszystkim dobrej jakości mięso. Wołowina jest jednym z najdroższych mięs do kupienia w sklepach na całym świecie, więc skoro zdecydowaliśmy się na jej przygotowanie, wybierzmy mięso dobrej jakości. Polecamy udać(...)się do rzeźnika, ponieważ będziemy mieć wtedy pewność co do świeżości mięsa i jego pochodzenia. Mięso powinno być zwarte, jasno-wiśniowego koloru, marmurkowe, z widocznymi żyłkami tłuszczu i posiadać delikatny zapach. Przed kupieniem warto je powąchać, jeśli czujemy mleko, to znaczy, że pochodzi od krowy mlecznej, która nie jest przeznaczona

Menmagazine
Pieczona karkówka 207

Mięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to  pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki: około 2 - 2,5 kg karkówki 18 dużych ząbków czosnku 4 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu olej Wykonanie: Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę z pokrywką(...)Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy czosnkiem całe mięso. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W miseczce mieszamy majeranek, sól, pieprz i olej. Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania mięsa

Smak mojego domu
Domowa szynka konserwowa w osłonce 157

szynkowaru, nie mam takiego urządzenia, szynkę zrobiłam  w osłonkach. Niestety miałam tylko osłonki o średnicy 65 mm - większe byłyby na pewno wygodniejsze. Nie udało mi się idealnie ubić mięsa, stąd pojawiające się co jakiś czas dziury.  Z tej porcji wyszły mi dwa batony długości ok 23 cm  (680g każdy). Golonki z których wycinałam mięso ważyły(...)szynka jest bardzo smaczna! Bardzo polecam! A  tutaj link do wygodnego kalkulatora, dzięki   któremu szybko policzymy potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho, przy innej wadze mięsa  składniki 1000 g  mięsa z szynki bez tłuszczu i błon 400 g  czystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli

Stare Gary
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 482

Chude mięso to kulinarne wyzwanie. Pierś z kurczaka – szczególnie. Sami wiecie, że jej smażenie i pieczenie może być i ciężkie, i frustrujące. Ile razy dostaliście w knajpie kurczaka wysmażonego na wiór? Ile razy się zagapiliście, szykując sobie to mięso na obiad? No właśnie… Zobaczcie, jak w prosty sposób naszykować piersi z kurczaka tak, żeby zostały zawsze soczyste. Takiego kurczaka upieczonego(...)punkt’ ciężko zrobić, jeśli jednocześnie szykujemy do obiadu jeszcze sałatkę, sos, ziemniaki, dodatki… Zwiększamy płomień pod patelnią, szybciej, szybciej… I przy jedzeniu mięso okazuje się suche i przesmażone.   Sposób w który radzę sobie z tym mięsem jest prosty i niewymagający. Piersi kurczaka pieczemy z dwoma dodatkami w piekarniku, w niskiej temperaturze. Białe mięso to mięso suche –mało wilgotne

Karo in the Kitchen
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 180

często zostaje wchłonięty w całą maszynerię i pozwala samemu sobie na przyjmowanie różnych wierzeń. Rozumiem to i szanuję w pełni. Jednak boli mnie fakt, że osobę, która nie spożywa mięsa, a je ryby piętnuje się w wege-środowisku. Sam Gawęcki, rozpatrując kwestię diety roślinnej, porównuje wszystkie odmiany, wymieniając pomiędzy innymi właśnie semi-wegetarianizm. To nie jest wymysł "bogatych" czy "nieświadomych(...)rzeczywiste stanowisko naukowe. Tyle, słowem wstępu (nieco przydługiego, za co przepraszam). 1. Nie jesz mięsa? Ale dlaczego? A dlaczego Ty nie palisz papierosów, nie bierzesz narkotyków czy zawsze wybierasz rodzynki z sernika? Bo nie lubisz. Tak, jak ja nie lubię mięsa. Przeszkadza mi jego smak, konsystencja, struktura. Po jego zjedzeniu nie czuję się najlepiej. Po prostu. Żadnych przyczyn związanych

W kuchni Karmel-itki
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 223

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty(...)Można również zwinąć jeden, większy kawałek mięsa i zrobić dużą roladę, którą potem da się pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest wspaniały, wiec warto spróbować :) Jest to danie, które idealnie pasuje na niedzielny obiad. Marynata do mięsa: 2 litry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu

Codzienna kuchnia niecodzienna