barszcz ukraiński - 309 przepisów (strona:14/21)

PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM 188

Wiem skąd je znam.  Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku.  I do tego czosnek... Bułeczki idealne do zupy (barszczu ukraińskiego!) albo do kanapek.  Przy letnich harcach- ideał. Składniki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 230 ml ciepłej wody 400 g pszennej mąki chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 ząbki

OliveandThyme
Barszcz ukraiński 184

Zwolenniczką zup nie jestem i zazwyczaj ich nie gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki

Pysznie & Pięknie
Pierogi z mięsem 186

niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki mąki

Obiad gotowy
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 180

pojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne

Kolizje Smaków
Juszka - prosta i pożywna. 166

wschodniej części Jury, a więc rzeka raczej odpada, krew z racji na kolor też. Więc została wschodnia ściana i sąsiedzi, a tam Ukraina, gdzie juszka (юшка)  i barszcz ukraiński to dwie najpopularniejsze potrawy. Idąc tym tropem, tłumacząc z ich na nasze, juszka to nic innego jak zupa .  Zupa jak przystało na biedne i zapracowane regiony, prosta, szybka

Dieta moja pasja
Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy 332

Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się, aby nasza kuchnia była bardziej “światowa

W kuchni Katie
Podsumowanie akcji "Grzyby i warzywa jesienne. 2016" 179

Smaki przygotowuje je w interesujący sposób, czym bardzo skusiła moje podniebienie :) A oto przepisy, które zostały zgłoszone do akcji w tym roku: Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa barszcz ukraiński 270

zupa  przywołuje mi wspomnienia z  jednego z pierwszych moich spotkań z mężem. To wtedy poznawałam jego zdolności kulinarne.  Barszcz ukraiński był pierwszą zupą, którą mnie poczęstował. Tak już zostało. Jest on specjalistą w przygotowaniu tej zupy i wydobycia idealnego smaku. Bardzo lubię kiedy gotuje. Zawsze coś niezwykłego i bardzo smacznego powstanie.  Przedstawiamy Wam aromatyczną, sycącą

Pan i Pani Smith w kuchni
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 185

ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy

Codziennik Kuchenny
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 213

różnych rzeczy, ale nigdy  to, że są niejadkami. Bywają owszem dania, nad którymi coś tam stękają, ale generalnie jest bardzo niewiele produktów, od których całkowicie stronią. Jak przykładowo barszcz ukraiński, nad czym z Mężem ubolewamy, bo uwielbiamy i robię go tylko w wakacje, gdy chłopaki bytują poza domem. Na drugim biegunie są dzisiejsze mini kotleciki. Jest to takie danie

I tu będę miała takie te
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 185

Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 215

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 165

mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy

kulinarnyswiatdomi
Krajanka Winiary 216

bulionu.  Krajanka buraczkowa przeznaczona jest do zupy buraczkowej którą można zrobić bardzo szybko dodając ziemniaki, bulion i śmietanę. Z krajanki buraczkowej można również przygotować barszcz ukraiński i wiele innych zup do których dodajemy buraki. Wszyscy wiedzą że buraki długo się gotują a dzięki krajance oszczędzamy czas bo ją gotuje się do 3 minut. Krajanka ogórkowa to oczywiście zupa ogórkowa

Kulinarne życie
Szczi 185

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania