miskę czerwonego barszczu, sałatki z buraków, szklankę zakwasu albo bardziej nowocześnie - pastę ze słonecznikiem i burakiem. Taka pasta to świetny dodatek do kanapek albo przekąska do krakersów czy paluszków chlebowych. Polecam również inne "buraczane" przepisy: Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem Sałatka z quinoa i burakiem Zakwas z buraków Barszcz a'la ukraiński Zupa
Obiad gotowykiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim. A i u nas taka tradycja, że w Wielkanoc pije się "grzankę" czyli czekolada z alkoholem na gorąco. Piją to wszyscy: dzieci i dorośli. Dla dzieci oczywiście jest
Kuchnia w oparachspożywanymi posiłkami. Dzisiaj specjalny przepis na potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii
Moja Mama GotujeBurak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedna z tradycyjnych polskich dań mimo, iż rzeczywiście pochodzi z Ukrainy. Jego cechą charakterystyczną jest to, że zawiera czosnek, którego nie dodaje się do innych rodzajów barszczu. W Polsce do klasycznego ukraińskiego przepisu dodaje się też fasolę, która sprawia, że danie jest pełniejsze i bardziej sycące
Milion SmakówBarszcz z kapustą kiszoną – pożywna, sycąca, smaczna, prosta do przygotowania zupa. Barszcz to jednak z moim ulubionych zup, ale nie taki czysty barszcz czerwony tylko taki trochę a la ukraiński z ziemniakami, marchewką i inną włoszczyzną. Lubię jak zupa jest treściwa i wystarcza za cały posiłek. Lubię zupy z ziemniakami – mam wrażenie, że warzywo to poprawia smak każdej
Dorota SmakujeKiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka
Dzieje kuchennej Wiewiórybarszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Kuchnia PrezydentowejJak zobaczyliśmy barszcz Futki, na Smakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.<
R'n'G Kitchenjako słodka przekąska. Super sprawdzą się jako deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule ,, Nie tylko dla barszczu...". Zapraszam! Sarnyky Składniki: 500 g miękkiego twarogu 100 g cukru 2 jajka 4 czubate łyżki mąki (możliwe, że będzie potrzebne troszkę więcej) mały
sierotka maRysia w kuchnizupełnie inna zupa niż barszcz czysty. Naprawdę trudno powiedzieć, który jest lepszy. Inna kategoria. Inne zawody. Barszcz zabielany z warzywami za każdym razem robię trochę inaczej. Zawsze jednak wychodzi mi smakowity obiad. Nie chwaląc się (zbytnio). Czasami nawet nazywam go ukraińskim, ale nie tym razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec i wytknął, że wszystko jest
zadanie-gotowaniezdobyły sobie na Ukrainie uznanie całkiem niedawno. Wbrew temu, co wielu osobom mogłoby się wydawać, kuchnia ukraińska, to nie tylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa i ryby. I właśnie takie dania
Cztery Fajeryprzedstawiciel” kuchni ukraińskiej, czy może polskiej, a może należałoby zakwalifikować je jeszcze inaczej? Tak czy owak to znane i zwykle lubiane w naszym kraju danie. Cechuje się prostotą i użyciem powszechnie dostępnych, niewyszukanych składników. Pierogi ruskie gotujemy i zwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru
Kulinarna Pokusaktóre tworzą coś na kształt odwróconej korony, przypominającej trochę nasze uszka do barszczu. Pielmieni zadomowiły się w u nas na dobre i serwowane są w różnych restauracjach, zwłaszcza tych z daniami kuchni wschodniej. Podczas ostatniego naszego pobytu w Szczecinie z moim M. wstąpiliśmy do restauracji ukraińskiej, w której zjedliśmy wspaniałe pielmieni, okraszone skraweczkami i podane z porcją śmietany
Kuchnia u Krysizjeść naprawdę tanio. Warto szukać barów z samoobsługą i ukraińskim jedzeniem, gdzie miłe Panie podają zza lady to co chcemy :) Trochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie(...)okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki na farsz
vegetanieciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane czy paszteciki po ukraińsku), ale ponieważ jesteśmy w domu przyzwyczajeni do dość pikantnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakutia rzadko gości na stołach w innych niż Podlasie regionach Polski i dlatego nie jest masowo znana. Kutia jest tradycyjną potrawą na stół wigilijny zwłaszcza w kuchni rosyjskiej, litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej, jak i polskiej kuchni na kresach Polski, czyli na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Przyrządzana jest z ziaren pszenicy, miodu, maku i różnych bakalii. Na wigilijnym podlaskim stole muszą bezwarunkowo(...)wigilię nadziewany jest kapustą z grzybami, lecz na inne dni w roku może być nadziewany różnym farszem. Na podlaskim wigilijnym stole pojawia się również kasza gryczana z grzybowym sosem, barszcz z grzybami, kluski z makiem. I jak wszędzie istnieje tradycja 12 postnych dań, których bezwarunkowo na kolacji wigilijnej należy przynajmniej spróbować. I jeszcze jedno jest wspólne da całej Polski
ProstePesto.plCzebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże
Ostra na Słodko