biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:29/225)

Biała kiełbasa w sosie pomidorowym 132

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na białą kiełbasę pieczoną w ziołach z czosnkiem . Dziś przyszedł czas na kolejny przepis z jej udziałem w roli głównej(...)danie jak dla mnie jest idealnym rozwiązaniem na kolację z tzw. resztek. Wystarczy trochę białej kiełbasy, pomidory z puszki, zioła i pyszny, syty posiłek gotowy. Składniki: 4 białe kiełbasy parzone, obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory w puszce 3 ząbki czosnku tymianek, oregano, bazylia sól, pieprz, masło mąka do zagęszczenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy masło

Życie ze smakiem
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 104

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula(...)laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz

Cztery Fajery
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 203

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula(...)laurowy, sól i pieprz i gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Już nie ogrody, a brody czyli co z tą Europą? 136

pewnego stopnia. Uważam, że we wszystkim należy zachować umiar i dobry smak, a każda normalna kobieta ma cyc i piczy kłak, o tak!!! bułka do hamburgerów z sezamem biała kiełbasa sałata plaster szynki szwarcwaldzkiej ogórek zielony szczypiorek musztarda Białą kiełbasę przekroiłam wzdłuż, zgrillowałam. Rumianą zdjęłam z patelni, a w jej miejsce położyłam i bułkę oraz plaster szynki(...)Szczypior posiekałam. Ogórka pokroiłam w podłużne plastry.  Na bułkę kolejno poszło: kleks musztardy, sałata, plaster szynki, plaster ogórka, biała kiełbasa, znowu ogórek i kleks musztardy zwieńczony szczypiorkiem

bastalena
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym 66

zainspiruje się tym przepisem. A jak nie w święta, to przy innej okazji. Nikt przecież nie powiedział, że białą kiełbasę je się tylko w Wielkanoc. Składniki: 5 surowych białych kiełbas 1 duża cebula 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 3/4 szklanki dobrej jakości soku jabłkowego 1 łyżeczka suszonego majeranku olej rzepakowy sól pieprz Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię(...)majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach wykałaczką. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kiełbasy, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiowa i pieczemy 30 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia kiełbasy można obrócić). Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy do zrumienienia kiełbas. Artykuł Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Biała kiełbasa zapiekana w sosie z żurku, zielonego pora i cebuli 66

Połączenie biała kiełbasa i żurek to klasyk klasyków. Ale co powiecie na niebanalne przygotowanie tego połączenia w piekarniku? A może już je znacie? Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na białą kiełbasę zapiekaną w aromatycznym sosie z żurku, z dodatkiem cebuli, czosnku i zielonego pora. Po prostu pycha! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)potrawę suszonym majerankiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza lub do momentu, gdy kiełbaska ładnie się przyrumieni. Składniki 1 kg białej kiełbasy surowej ewentualnie parzonej 1 duża cebula – około 150 g 1/3 pora ze środkowej części – około 100 g 750 ml żurku 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka suszonego majeranku

Eat me! Fit me!
Zupa chrzanowa 112

Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)   Składniki: 10 dkg wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu(...)ziemniaki 2 białe surowe kiełbasy 2 łyżeczki chrzanu 100ml kwaśnej śmietanki 2-3 jajka ugotowane na twardo Przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 łyżka masła     *** Szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki

Blog z Apetytem
Żurek na domowym zakwasie 184

białej kiełbasy 25 dkg chudego boczku (najbardziej lubię z Biedronki) 1 kiełbasa podsuszana np. jałowcowa 3 większe cebule 1/2 pora 3 spore ząbki czosnku 4 większe ziemniaki 2 marchwie 2-3 listka laurowe 3-4 suszone grzybki Kilka kulek ziela angielskiego Majeranek Pieprz Łyżka mąki Łyżeczka smalcu lub oliwy PRZYGOTOWANIE: Boczek, dwie cebule, czosnek i podsuszaną kiełbasę-pokroić(...)litra wody włożyć biała kiełbasę,por, liście laurowe,ziele angielskie i podpieczoną cebulę. Na małym ogniu gotować ok. 20 minut. W tym czasie, na smalcu lub oleju, podsmażamy boczek, jak już się przetopi, dodajemy cebulę, czosnek i majeranek oraz podsuszoną kiełbasę .Ziemniaki i marchwie obieramy i kroimy w kostkę. Z wywaru, wyjmujemy por, kiełbasę oraz przyprawy. Dodajemy zawartość patelni

Kopystką po garach
Przepis na 3 wędzone kiełbasy z jednej porcji 103

wymuszone jest to kosztami. Nie dziwi więc fakt, że dużo ludzi sięga po własnoręcznie przygotowane kiełbasy. Zwłaszcza, że przygotowanie kiełbasy jest proste i tanie. Domowe wędzarnie można kupić już za 300 złotych a mięso do kiełbas nie przekroczy ceną samej kiełbasy. Ponadto w domowej kiełbasie znajdują się tylko najlepsze gatunki mięs. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na trzy(...)zbite w jelicie. Z takiej porcji mięsa powinno wyjść nam 6 pęt kiełbasy. Idealnie, aby zrobić z nich 3 różne rodzaje. Suszenie. Kiełbasę wieszamy do suszenia na 24h w suchym miejscu. Jeśli nam się spieszy, możemy kiełbasę wysuszyć w wędzarni delikatnym do 30C przed wędzeniem głównym. Przygotowujemy białą kiełbasę. 2 pęta kiełbasy z naszych 6 wrzucić do garnka

ProstePesto.pl
Żurkowa tarta na Wielkanoc 141

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta(...)serkiem śmietankowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. 4. Na podpieczonej tarcie ułożyć połówki jajek, białą kiełbasę i całość zalać masą jajeczno - żurkową. Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 145

Sałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i szybka sałatka z kilku składników ułożonych warstwowo i polanych sosem chrzanowym. Na wierzchu przyozdobiona kawałkami pomidorów oraz posiekanym szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, gdyż zawiera trzy nieodłączne składniki kojarzące się z tymi(...)chrzan. P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Składniki: 1 brokuł 4-5 jajek 3 duże pomidory 1 czerwona cebula 3-4 białe kiełbasy surowe 1 pęczek szczypiorku Sos chrzanowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 2 czubate łyżki majonezu 2-3 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 liście

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 146

Sałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i szybka sałatka z kilku składników ułożonych warstwowo i polanych sosem chrzanowym. Na wierzchu przyozdobiona kawałkami pomidorów oraz posiekanym szczypiorkiem. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, gdyż zawiera trzy nieodłączne składniki kojarzące się z tymi(...)chrzan. P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Składniki: 1 brokuł 4-5 jajek 3 duże pomidory 1 czerwona cebula 3-4 białe kiełbasy surowe 1 pęczek szczypiorku Sos chrzanowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 2 czubate łyżki majonezu 2-3 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 liście

Kuchnia MagdaLeny
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. 52

Trudno jest mi wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez żurku. Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuje taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody(...)łyżki śmietanki 30 % podsmażony wędzony boczek jajka na twardo Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku zagotować bulion z warzyw i białej kiełbasy. Kiełbasę przed gotowaniem nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach, aby nie popękała podczas gotowania. Bulion doprawić również suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Można również dodać czosnek, jeśli zakwas

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżówki na słono 144

świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 1 jajko 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem(...)miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Bułki drożdżowe z kiełbasą potrzebują nadzienia. Nadzienie do drożdżówek na słono wykonujemy w bardzo prosty sposób. Białą kiełbasę obieramy z osłonek, następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego lub malaksera, albo maszynki do mięsa. Do rozdrobnionej kiełbasy dodajemy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy. Kiedy nasze ciasto już

MamaOskarka
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem 30

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem Te pierogi to prawdziwa eksplozja smaku! Delikatne i mięciutkie ciasto wypełnione pysznym i aromatycznym farszem. Przed podaniem możemy je posypać zeszkloną cebulką albo podsmażonym wędzonym boczkiem. Palce lizać.     Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki(...)mielonego pieprzu Składniki na farsz: 1 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony     *** Przygotowujemy farsz. Kiełbasę parzymy we wrzątku *** *** Gdy wystygnie obieramy z osłonek i rozdrabniamy widelcem. Wbijamy jajko, mieszamy *** *** Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło

Blog z Apetytem