raczej tak. Wtedy zasugerowała, abym przygotowała białą kiełbasę w piwie. Kupiłam Guinness'a i danie gotowe :) Z pogranicza tematu irlandzkiego i wielkanocnego. U mnie w domu biała kiełbasa była raczej gotowana i podawało się ją z chrzanem. Wersja pieczona jest bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Może przekonać tych nieprzekonanych ;) A dodatek piwa sprawia, że nabiera charakteru(...)Jakieś męskie to danie mi wyszło. I dobrze! :) Składniki: 8 szt. białej kiełbasy 2 cebule 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3/4 szkl. piwa oliwa Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w pióra lub kostkę, podsmażyć na oliwie. Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażoną cebulę, na to kiełbasę, następnie wlać piwo. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Miód i musztardę
zadanie-gotowanieprzeróżnymi produktami , ja zapraszam na bułki faszerowane białą kiełbasa , z dodatkiem przypraw , smakuje fajnie, zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 bułek ( według uznania ) 3 laski białej kiełbasy 1 pęczek kopru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku sól himalajska różowa 2 jajka pół szklanki mleka 6 plasterków sera żółtego(...)Następnie cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną , rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko na patelni dokładnie mieszamy aby nasze składniki dobrze się połączyły , następnie dodajemy wszystkie przyprawy
Mój SmakPrzepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować(...)bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej
Oka w rosole czyli KaFka gotujebędzie biały barszcz z białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść(...)laurowy , ziele angielskie , majeranek Przygotowanie : Z jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki
Magiczne Życie MartyBiała kiełbasa to danie mięsne, które najbardziej kojarzy się ze świętami Wielkanocy. A próbowaliście podać ją w towarzystwie kiszonej kapusty? Jest przepysznie, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić. Składniki: 3 kawałki białej kiełbasy 30 dag kiszonej kapusty 0,5 l jasnego piwa 1 duża cebula ziele ang liść laurowy majeranek pieprz szklanka bulionu warzywnego Wykonanie(...)Białą kiełbasę gotujemy ok 15 minut w piwie z dodatkiem łyżki majeranku. Po tym czasie kiełbasę nacinamy, zrumieniamy na małej ilości oleju, trzymamy w cieple. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą kapustę, podsmażamy razem 5 minut, po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Po tym czasie na talerz wykładamy kapustę, wykładamy kiełbaski
Z Majeczką w kuchnimnie zawsze na bogato, w chlebie, z jajkiem, białą kiełbaską i rzeżuchą. Smakowitych świąt życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki(...)majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie: Białą kiełbasę zalewamy wodą, dokładamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu, aż wypłyną z niej soki (15 – 20 minut). Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski, smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupiących skwarków
Kierunekuchniapory biała kiełbasa kojarzyła mi się z żurkiem i Wielkanocą. Od teraz mam jeszcze jedno skojarzenie a mianowicie pyszne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą w sosie pomidorowo warzywnym. Jednak by danie smakowało należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę bo to podstawa tego dania. Minimum roboty maksimum smaku. Salaterka z kolekcji Paris Porcelana Bogucice. Składniki: 4 szt kiełbasa(...)biała parzona Hańderek 1 cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 3/4 szkl bulionu 1 łyżka konfitury z brusznicy 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić
Ala piecze i gotujekawałek selera 3 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżki majeranku pieprz sól 4 kulki jałowca 3 listki laurowe 5 łyżek kwaśniej śmietany 1 kg białej kiełbasy 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić w plastry lub słupki ( czosnek drobno pokroić)i i zagotować w 2 litrach wody. Dodać wszystkie(...)ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Białą kiełbasę ugotować w oddzielnym naczyniu, po wyjęciu pokroić i wrzucić do ugotowanego żurku. Podawać na gorąco z dodatkiem białej kiełbasy i jajek. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieświątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. Za jej wyrób zabraliśmy się już z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste(...)szybkie ... Kiełbaski te można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić. A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą zachwyceni ... Wielkanocna biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,3 kg boczku surowego chudego 500 ml zimnej wręcz lodowatej wody 6 łyżeczek majeranku 1/3 łyżeczki rozmarynu 30 g soli ziołowej 25 g soli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości. Składniki: Kotleciki: 650g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania(...)chrzanowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml bulionu drobiowego 4 łyżki chrzanu 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Kotleciki: Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w bułce
Szalona Kuchnia EwelinyMakaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo! Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać(...)głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu. Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki. Smacznego. Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku
Mia Cucina SofietaDziś zapraszam Was na bardzo prosty i nieskomplikowany przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie znosiłam tego dania i z całego obiadu zjadałam tylko same utłuczone ziemniaki, kiełbasa i sos były be. I dokładnie tak samo robiła moja córka, jak była mała. Aktualnie już wszystkim smakuje, więc dochodzę(...)tego dania trzeba dorosnąć :) Składniki - 4-5 pętek białej kiełbasy ( co najmniej po sztuce na osobę ) - pól szklanki śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz biały do smaku Wykonanie Białą kiełbasę przekładam do garnka, zalewam wodą, troszkę tak aby tylko przykryła kiełbasę. Doprowadzam
Kuchnia z widokiem na ogródAlternatywa dla żurku i białego barszczu. Składniki 1 duża porcja włoszczyzny 450 g wędzonego boczku dwie białe kiełbasy ziele angielskie liść laurowy 300 ml serwatki 1 korzeń chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo pieprz sól majeranek Przygotowanie Z oczyszczonej włoszczyzny(...)ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę i boczek, a do garnka wlałem serwatkę, zagotowałem. Dodałem starty chrzan oraz dwa przetarte przez sitko żółtka. Doprawiłem pieprzem, solą i majerankiem. Dodałem pozostałe pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną w plastry białą kiełbasę i w kostkę boczek
R'n'G KitchenKolejna biała kiełbasa do kolekcji przepisów - tym razem wg Kostka, z innym składem mięsnym oraz większym rozdrobnieniem. Nie zrażajcie się tymi dziwnymi oznaczeniami "wp kl I, II, III", jest to klasyfikacja mięs w zależności od udziału tłuszczu, rodzaju mięśni, a więcej możecie przeczytać i zobaczyć tutaj , na portalu Wędzarniczej Braci, szczerze zachęcam do lektury i nauki. Wielkanoc się zbliża(...)kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..