mięso - 63110 przepisów (strona:37/4208)

Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) 205

Keto gołąbki z mięsem wołowym A na obiad znowu mielone… Ostatnio miałam dość ciągle tych samych dań z mięsa wołowego i potrzebowałam już jakiejś odmiany. W naszym menu królowały bowiem keto burgery wołowe na zmianę z kotletami mielonymi … Wiadomo, że są to dania szybkie, a po pracy nie chce się człowiekowi stać nad garami. A i na grilla nadadzą się(...)jemy w kółko to samo. Jednocześnie czułam przemożną potrzebę, żeby to zmienić. Dzisiaj nadszedł więc czas, żeby urozmaicić trochę menu. Co prawda moja dzisiejsza propozycja, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym wymagają trochę więcej przygotowań, ale czego się nie robi, żeby przeciwdziałać nudzie w kuchni! Kotlet w kapuście Generalnie nie lubię tej całej zabawy z gołąbkami i unikam

Modern Cave Girl
Kiełbasa chłopska, wędzona parzona 120

Bardzo prosta kiełbaska wędzona na początek przygody z wędzeniem. Bez klasyfikacji mięsa, co jest dla niektórych nie lada wyzwaniem i bez konieczności mielenia każdej klasy czy rodzaju mięsa na osobnych sitkach. Prosta i smaczna :) Przepis z forum Wędliny Domowe z małymi zmianami - mięso najpierw peklowane, później dalsza obróbka - jednak bezpieczeństwo wędliny jest dla mnie priorytetem, a przyprawy podane dokładnie(...)gramaturze. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 kg karkówki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: majeranek 1.5 g, świeży czosnek 4.5 g pieprz czarny mielony 1.5 g cukier 2 g 5 % wody na każdy kg mięsa (przy 5 kg mięsa 250 ml wody) Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu)  Przygotowanie

Kocham..lubię..gotuję..
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 193

kebab, bo zresztą z Turcji się wywodzi. W Grecji danie pojawiło się wraz z emigracją, która uciekła przed Turkami z Azji Mniejszej. Przez lata sami Grecy na opiekane, siekane mięso mówili kebab. Odmieniło im się w latach 70. minionego wieku, po inwazji Turcji na Cypr. Zamiast mówić kebab, co po turecku oznacza obracać, zaczęli mówić gyros, co po grecku znaczy(...)nawet większy problem z Turkami, jak my z Rosją. Klasyka dobrosąsiedzkich relacji. Jak podać gyros W Polsce gyros nie jest specjalnie znany w przeciwieństwie do przyrodniego brata – kebaba. Mięso co do zasady jest takie samo (Grecy lubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko

Niedzielny kucharz
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 178

kebab, bo zresztą z Turcji się wywodzi. W Grecji danie pojawiło się wraz z emigracją, która uciekła przed Turkami z Azji Mniejszej. Przez lata sami Grecy na opiekane, siekane mięso mówili kebab. Odmieniło im się w latach 70. minionego wieku, po inwazji Turcji na Cypr. Zamiast mówić kebab, co po turecku oznacza obracać, zaczęli mówić gyros, co po grecku znaczy(...)nawet większy problem z Turkami, jak my z Rosją. Klasyka dobrosąsiedzkich relacji. Jak podać gyros W Polsce gyros nie jest specjalnie znany w przeciwieństwie do przyrodniego brata – kebaba. Mięso co do zasady jest takie samo (Grecy lubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko

Niedzielny kucharz
Pieczeń z mięsa mielonego z indyka 187

wędlin? Mam na to rozwiązanie! Przygotowanie własnej pieczeni, doprawionej ulubionymi ziołami, która świetnie sprawdzi się w roli wędliny na kanapki! Delikatna w smaku, aromatyczna i niezwykle smaczna pieczeń z mięsa mielonego z indyka to świetna alternatywa dla sklepowej wędliny i idealny pomysł na domową wędlinę na świąteczny stół. Klops z indyka idealnie smakuje z wszelkiego rodzaju sałatkami czy ćwikłą. Wykorzystanie(...)mięsa z indyka sprawia, że jest lekka i delikatna i mogą ja jeść osoby na diecie i dbające o linię. Gorąco polecam przygotowanie takiej pieczeni nawet na co dzień, idealnie sprawdzi się do kanapek do zabrania do pracy! Pieczeń z mięsa mielonego z indyka Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki

Codzienne Gotowanie
Domowy kebab z piekarnika 216

sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa). Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie(...)wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso. Przygotować dużą cebulę lub ziemniaka. Przekroić na pół. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich

Kulinarne Przeboje
Schab pieczony z piwem 162

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy(...)ziaren pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, 300 ml piwa jasnego, łyżeczka tymianku, sól, Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy oraz sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami. Mięso nastrzyknąć piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa. Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami 194

nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego  dziś zapraszam  na parę słów  o tym dlaczego warto jeść  kaczkę i jakie wartości odżywcze skrywa jej mięso. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę: pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami pierś z kaczki w winie i żurawinie Dlaczego(...)warto jeść kacze mięso? Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo

Kulinarne przygody Gatity
Domowy pasztet, wykonanie w thermomix i nie tylko 219

razem z szynki, boczku i wątróbki ,oczywiście. Bardzo dobrze się smaruje i smakuje. Wiem co jem i radość że zrobiłam sama Wywaru czasami trzeba wlać więcej. Zależy to od mięsa. Masa po zmieleniu musi być mazista i nie sucha. Ja wywaru nie wylewałam. Na drugi dzień zdjęłam powstały tłuszcz na górze wywaru. Szynkę pokroić na małe kawałki, to samo zrobić(...)boczkiem. Boczek być dosyć tłusty. Gdyby pasztet był bez tłuszczu to nie będzie nadawał się do smarowania a przecież nie o to chodzi w pasztecie. Do garnka włożyć kawałki mięsa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól. Gotować 1 godzinę i 15 minut. Gotować na małym ogniu. Sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Gdyby było jeszcze trochę twarde to gotować

Kuchnia Pokoleń
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 226

polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie znaną potrawą była też kaczka w majeranku, której nie mogło zabraknąć w czasie ważniejszych świąt i uroczystości. Mięso z kaczki może pełnić rolę dania obiadowego, jak i przekąski na zimno. Obecnie kaczka zdecydowanie wraca do łask – zarówno w przepisach tradycyjnych, jak i współczesnych (ciekawą propozycją jest przepis(...)kaczkę znajdujący się TUTAJ ) . Kaczka w diecie Kacze mięso jest o wiele bardziej kaloryczne niż mięso innego drobiu, jak kurczak czy indyk, bo zawiera znacznie więcej tłuszczu. Z tego względu dietetycy odradzają spożywania go w dużych ilościach na co dzień. Kaczka broni się jednak korzystnym profilem kwasów tłuszczowych, gdyż jej mięso jest prawdziwą skarbnicą dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 160

tydzień zdecydowanie będzie pod znakiem śliwek;) Są to owoce, które pasują nie tylko do ciast. Mięso w ich towarzystwie również może bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol(...)pół, pozbawione pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Powstałe porcje lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Na każdym kawałku mięsa kładziemy porcję pleśniowego sera (pokrojonego uprzednio na paski

Smaki Na Talerzu
Ligawa w sosie śliwkowym 312

stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani kawałek wołowiny przekształcić w coś absolutnie pysznego. Przede(...)wszystkim jej nie solimy – inaczej stwardnieje na amen. Marynujemy ją długo – co najmniej dobę w kwaśnej marynacie – mięso odpowiednio skruszeje. Następna kwestia to długa obróbka cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy

Poezja smaku
Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku. 167

Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka.   Mięso trudne w obróbce   Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce. Po części jest to prawda(...)pamiętając o kilku żelaznych zasadach, mięso to nie powinno sprawić żadnych trudności:   Mięso powinno być ze sprawdzonego źródła. To znaczy od znajomego rzeźnika, czy sprawdzonej marki.   Najlepiej sprawdzi się wołowina sezonowana. Takie mięso traci sporo wilgotności, ale zyskuje na intensywności smaku i kruchości.   Wiadomo, że sól

kuron.com.pl
Fleksitarianizm może zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia otyłości 161

zaletach diety opartej o redukcję mięsa pisze brytyjska gazeta “The Guardian” „Pro-wegetariańska” dieta może zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia otyłości Analizy opisują zalety fleksitariańskiej diety opartej o wegetarianizm z mięsem i rybami konsumowanymi okazjonalnie. Według najnowszych badań dieta, która zmniejsza, a nawet wyklucza mięso i odzwierzęce produkty z przewagą warzyw, owoców i zbóż, może zmniejszyć o połowę(...)szanse stania się otyłym. Badania prowadzone w Hiszpanii pokazały zalety tego co naukowcy nazywają „pro-wegetariańską” dietą, która nie wyklucza mięsa i nabiału, ale redukuje je. Takie podejście nazywane jest również fleksitariańską dietą, czyli po prostu wegetariańską z mięsem i rybami spożywanymi okazjonalnie. Około 16 tysięcy absolwentów uniwersytetów było badanych od 1999 roku przez 10 lat. Jak wynika z danych

Fleksitarianizm.pl
Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym 414

Duszona łopatka w sosie pieczeniowo – cebulowym Duszone mięso , jest pyszne , zwłaszcza delikatna łopatka . Ja uważam ,że zimą , jest to doskonały obiad , nieskomplikowany i smaczny . Niestety moi chłopcy są w tym temacie podzieleni , młodszy kocha to danie , z uwagi na sos , starszy , nienawidzi tego dania właśnie przez sos Bądź człowieku mądry i dogódź każdemu Oczywiście drogą ustępstw , zawsze jakoś się(...)ząbki czosnku 50 ml słodkiej śmietanki sól , pieprz do smaku mąka ,rozrobiona w wodzie do zagęszczenia sosu ( około 1 porządna ,łyżka mąki ,w 1/2 szklanki wody ) smalec do obsmażenia mięsa Mięso kroimy w dość grube plastry , obsmażamy na patelni , na rozgrzanym smalcu , do momentu , aż będzie mocno brązowo – złociste ( jak na zdjęciu ) , zbyt słabo przypieczone , nie da nam dobrego

Ogrodnik w podróży