mięso - 63110 przepisów (strona:99/4208)

Pieczony udziec jagnięcy 365

szklanki białego wina, 2 duże ząbki czosnku + cała główka, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka sumaku, 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy umieścić w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie dodać kilka łyżek oleju i całość dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć powstałą marynatą i schować do lodówki na minimum(...)godziny, a najlepiej na noc. Kiedy mięso się już zamarynuje, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę czosnku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy dalej przez 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso dalej przez godzinę, w między

Plate of Joy
Schab z dzika na sianie 120

garść siana do wyłożenia brytfanki, 3 gruszki, 2 płatki anyżu gwiaździstego, 1/2 laski cynamonu,  2 goździki, wino czerwone wytrawne, 3 łyżki masła Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem(...)gotować około 10 -15 minut. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Gruszki wyjąć, wywar przecedzić i gotować aż zacznie się „pienić”. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć. Pieprz i jałowiec utłuc lub grubo zmielić. Obtoczyć w nim mięso. Siano spalić, mięso obtoczyć w popiele, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi

królestwo garów
Perliczka faszerowana pęczakiem 129

perliczka, sól, 8 jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi),   tymianek,  główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć(...)mostek. Perliczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy

królestwo garów
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 186

Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef  lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy(...)przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm. Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy

W kuchennym oknie Ewy
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 214

Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i  wszystko razem podsmażać

Gospodyni Miejska
Muffiny Nadziewane Mięsem 188

Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin(...)sól oliwa Składniki na ciasto: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: 1. Przygotować farsz:     Mięso oczyścić, pookrawać większe kawałki tłuszczu, pokroić w kostkę wielkości 1 – 2 cm.   Cebulę pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę mniejszą niż kawałki mięsa. Czosnek posiekać. Cebulę

Mama Gotuje
Kulki rybne w zalewie octowej 385

kulki: 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło 2,3 kg) 1 kg mrożonych filetów mintaja 3 cebule 3 czerstwe kajzerki sól pieprz bułka tarta (2 - 3 łyżki do mięsa + do obtoczenia kulek) olej do smażenia zalewa octowa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 1 liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka soli cebula(...)ryby uważając żeby nie przeciąć wnętrzności. Ostrożnie włożyć do wnętrza ryby rękę i delikatnie odrywać wnętrzności. Trzeba uważać żeby nic w środku nie pękło ponieważ może to zanieczyścić całe mięso. Delikatnie wyciągać wnętrzności od strony ogona a na końcu odciąć przełyk. Rybę nacinamy wzdłuż głowy (tzw. pod uchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż

Mama Gotuje
Pasztet z królika 194

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak  mięso z królika chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie

W kuchennym oknie Ewy
Pieczeń rzymska z jajkami 167

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo(...)wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa,  wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Jeśli używamy aluminiowych foremek

Moniki Smakołyki
Schab w ziemniaczanej skorupce 213

Pieczeń ze schabu to najlepsza w/g mnie forma przygotowania mięsa na świąteczny obiad.  Istnieje wiele sposobów na przygotowanie  tego  popularnego dania i większość  z nich już wypróbowałam.  Tym razem  postanowiłam  podać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce.  Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu .  Przygotowane w ten sposób mięso(...)wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/  , a  przed podaniem  obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec. Składniki: ok.1,5 kg schabu 2 ząbki zmiażdzonego czosnku  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól/do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 1,5 kg ziemniaków 3 łyżki śmietany

Zakamarki mojej kuchni
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 252

wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam w piwie, jednak jeśli macie pewność, że jest odpowiednio skurszałe można ten etap pominąć i dodać piwo po prostu do duszenia. Składniki na 4 porcje(...)mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być mrożone, ale wtedy trzeba wyjąć je wcześniej, żeby się rozmroziły

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 191

pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy w nim to, co najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę(...)względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane

Pełny talerz
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 236

pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone(...)szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody

Poezja smaku
Rolada drobiowa na zimno 360

cienkie plasterki i  bardzo dobrze smakuje. Polecam!   Składniki (na 1 kg rolady): Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez); 3 ząbki czosnku; 3 płaskie(...)praskę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 224

Bardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam(...)Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników

Zawsze głodna!