mięso - 63110 przepisów (strona:99/4208)

Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 334

kotlety już pokrojone na tackach, które możemy kupić w marketach, słabo nadają się na dobrego schabowego . Najczęściej są pakowane po 5 sztuk i waga całości to jakieś 450g. Ile mięsa przypada na jednego kotleta? No właśnie. Łatwo policzyć, że zdecydowanie za mało. Kupcie mięso u rzeźnika – na pewno będzie świeże. Dodatkowo – schab z kością zawsze jest sporo tańszy. I uwierzcie(...)jest jednocześnie o wiele smaczniejszy. Wybierajcie mięso zdecydowanie ciemniejsze niż jaśniejsze w barwie. Poproście o kotlety wysokości dwóch, dwóch i pół centymetra, z kostką, żeby przekonać się jak schab potrafi cudownie smakować.   Kotlety osuszamy na papierowych ręcznikach i pozbywamy się z nich małych odłamków kości i ich elementów ruchomych – sprawdźcie kotlety z każdej strony, dokładnie, zawsze coś się znajdzie

Karo in the Kitchen
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 120

odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu(...)łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy

Miód i pieprz
Królik z szybkowaru w pomidorach 136

właściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom. Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut(...)comber, skoki) - 2 średnie papryki - 3 średnie pomidory - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - sól, pieprz - 3 łyżki oleju Mięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić na w miarę równe cząstki. Mięso podsmażyć na oleju, następnie

kawawszklance
Kiełbasa słoikowa 905

się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku . Podejmuje wyzwanie rzucone mi przez Tradismak oraz dziękuję za Z estaw do zrobienia kiełbasy słoik - owej . Musiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie  . Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej  Boczek świeży bez skóry 500 g karkówka 500 g szynka wieprzowa(...)czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka   Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak

Różowa kuchnia
Aromatyczny gulasz . 145

szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku  około 600 ml  bulionu mięsnego lub warzywnego około 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz , szczypta chilli do smaku  Wykonanie : Mięso myjemy(...)osuszamy papierowym ręczniczkiem.Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy mięso. Następnie kroimy w grubą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie mięso przekładamy do dużego rondla i smażymy na małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę

Sama słodycz i szczypta chili
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 188

metry jelit naturalnych wieprzowych  2.1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych."  3 łyżeczki przyprawy "  Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g - Mieszanka (baza smakowa(...)zdecydowanym smaku, dodatek pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej " 3 łyżeczki pieprzu ziołowego zmielone wieprzowe mięsko 2 kg i 225 g  mięso wołowe zmielone 750 g  woda do mięsa wieprzowego 125 ml woda do mięsa wołowego 60 ml czosnek sprasowany 4 ząbki  Wykonanie białej kiełbasy :  Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch

Różowa kuchnia
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 164

grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie(...)początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Prosta zapiekanka z ziemniakami 176

pyszna, a do tego szybka i bardzo pożywna. Przepis Składniki: ok. 1 kg ziemniaków (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będzie zapiekać nasze danie. ok 0,5 kg mięsa z kurczaka, można zastąpić dowolnym innym mięsem, nawet mielonym Mrożona mieszanka warzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane(...)resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto eksperymentować. My czasami dodajemy jeszcze keczup, albo przecier pomidorowy, czasami dodajemy śmietanę, itp. Kombinacji jest na prawdę wiele. Przygotowanie: Mięso

KasiaiKrzysiu.pl
Buchty z mięsem 160

Buchty z mięsem to śląskie regionalne danie  które często gości w moim domu Składniki Pieczeń • 1,2 kg pieczeni z tłuszczem • sól • pieprz • tymianek dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty(...)szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru płaska Sposób przygotowania 1. Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek  zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy  i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin  w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać

W królestwie smaków Beaty
Pierś kaczki z pikantnym sosem malinowym 188

Było domowo, teraz nieco bardziej "egzotycznie". ;) Nie każdy bowiem lubi połączenie mięsa z owocami. U mnie bywa z tym różnie, ale tak maliny, jak i na przykład ananas, to dodatki, którym nie umiem się oprzeć. Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe. Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki(...)tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie na zimnej, suchej patelni układamy mięso skórą do dołu. Zwiększając temperaturę

Kuchenna Kontrrewolucya
Żeberka duszone w Coca-Coli. 149

idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak nie tylko zabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy(...)słodkawy posmak. Dodatkowo - z zewnątrz mięso jest lekko chrupiące a wewnątrz delikatne i kruche. Jedne z lepszych żeberek jakie do tej pory miałam okazję zjeść :) Przepis własny Składniki: 1 kg chudych żeberek około 0,5 l Coca-Coli liść laurowy tłuszcz do podsmażenia mięsa marynata: po 1 gramie ( około 1/4 część pełnej łyżeczki deserowej) soli, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 138

Dzisiaj przepis na szybko. Najczęściej przygotowanie leczo, gulaszu, czy ratatouille trwa dość długo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem(...)wędzonki, ratatouille to natomiast potrawa wegetariańska, jednak mimo wszystko nie zwracając uwagi na mięso pozostałe składniki najbardziej odpowiadają ratatouille. Ok starczy tej teorii kuchni, przejdźmy do konkretów i zapraszamy do spróbowania szybkiego i dobrego dania. Przepis Składniki: 1 cukinie 1 papryka 1 bakłażan 3 średniej wielkości pachnące pomidory 600 g mięsa (my użyliśmy wieprzowiny, ale również można dodać drób

KasiaiKrzysiu.pl
Szynka z rękawa 2w1 224

pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście lat temu moje kulinarne szamotaniny. Ciasta to był dla mnie tylko suchy przepis i aptekarskie proporcje(...)mięsa? Mięsa niosły ze sobą tak wiele możliwości – i w technice obróbki, i w doborze przypraw, i w mnogości gatunków… Nie mogłam się powstrzymać.   Mieszkając w mieście ciężko dostać idealną do pieczenia szynkę ze skórą, ale szynka tzw. ‘kulka’ – jest wszędzie. Kupcie zgrabną kulkę, wypłuczcie ją w chłodnej wodzie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Oczyśćcie ją z błonek, zbędnych skrawków

Karo in the Kitchen
Picanha – grillowana wołowina solona z rożna 163

Wyposażenie: grill z rożnem – polecamy grille Broil King wyposażone w zestaw rożna z osobnym tylnym palnikiem tacka ociekowa na tłuszcze i soki termometr do mięsa (zalecany ale nie jest on niezbędny) Składniki: kawałek mięsa wołowego (polędwica wołowa, zrazowa dolna – około 1 ½ kg-2 kg ) Sól morska lub kamienna Przygotowanie: Mięso kroimy na równe 3-4 kawałki w poprzek włókien. Każdy(...)kawałek mięsa wyginamy aby uzyskać kształt litery C i tak nabijamy je na szpikulec rożna. Bezpośrednio przed grillowaniem posolić mięso solą kamienną lub morską. Nie używać innych przypraw ani go nie marynować!. Przygotować grilla do grillowania na rożnie (metoda rożna obrotowego). Tak przygotowane mięso pieczemy w grillu z zamknięta pokrywą przy użyciu rożna do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia znanego

naRuszcie