śmiało jeść. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI śledź atlantycki tusza 2-3 sztuki mąka pszenna (np. Wrocławska) olej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa do ryb WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć na nim śledzie i smażyć
Passions hobbies lifeBardzo lubię dania ze śledziem. Szczególnie ze śledziem w oleju. Kombinować też lubię :) Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto! Składniki : 3 filety śledziowe kiełki luceryny śliwka w zalewie cynamonowej rodzynki(...)alkoholu ( ja użyłam wódki) 3 jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy i drobno kroimy. Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około
Słodkie Przyjemnościzabieganych, bo sama miałam zbyt wiele na głowie. Szybsza, prostsza, ale cały czas smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb. RYBA PO JAPOŃSKU /tradycyjnie; wersja uproszczona;/ na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 białe cebule(...)szklanki octu zalewa od śledzi 1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużego garnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule, wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również koncentrat pomidorowy
W kuchni Karmel-itkiprzygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem lub smietana albo z dodatkiem ulubionych ziol.Jogurt mozna wzbogacic dodatkiem chrzanu ,musztardy lub majonezu.W naszym domu,po dodaniu do zalewy smietany w towarzystwie ziemniakow w mundurkach stanowia w dniu wigilijnego postu smaczna przekaske obiadowa.Swietnie przechowuja(...)lodowce,nawet do dwoch tygodni. Sledzie sa bardzo delikatne w smaku,lekko kwasne ze smakowicie zrownowazona slodycza,po prostu pyszne.Ta zalewa to moja najlepsza marynata,ktorej uzywam rowniez do marynowania cukinii,swietnie nada sie rowniez do ogorkow czy tez grzybkow Przepis na marynate: 3 szklanki wody 50 ml octu 25% 5 lyzeczek cukru 1 lyzeczka soli przyprawy:2-3 listki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody(...)cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego, 15 ziaren ziela angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli
Anioły w kuchniTrzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem. Zabieganym, zapracowanym i nie mającym czasu na przygotowanie śledzi, polecam dwa doskonałe produkty firmy Food&Joy [TUTAJ] 1. Filet ze śledzia(...)suszonymi pomidorami [TUTAJ] 2. Filet ze śledzia z oliwkami [TUTAJ] Jedna z moich fanek zapytała mnie dlaczego korzystam z produktów firmy Food&Joy, odpowiem krótko - bo życie ma smak. W swojej kuchni zawsze używam świeżych i dobrych produktów. Te, które reklamuję spełniają moje oczekiwania, poza tym, sprzedawane są w rozsądnej cenie. Nigdy nie kupuję np. szynki
Kulinarny karnet ChristopheraWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczna sałatka śledziowa Dziś mam dla Was pomysł na szybką, świąteczną sałatkę ze śledziem. Kilka chwil przygotowań, kilka prostych składników i sałatka śledziowa gotowa. Idealna na świąteczny stół. Sprawdzi się też na inne okazje Pyszna sałatka ze śledziem , groszkiem i słodkim jabłkiem. Kto się skusi na takie połączenie? Sałatka ze śledziem na święta Składniki: 6 łyżek groszku 1 opakowanie klasycznych(...)łyżki posiekanego koperku 1 małe jabłko Na sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 czubata łyżka musztardy miodowej świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie niewielka ilość soli Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy do nich groszek, posiekany koperek, obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Składniki na sos mieszamy w miseczce. Dodajemy
Słodkie okruszkiŚledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania . Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą śliwek i pomidorów, połączony z ich kwaskowatą nutą. Do tych śledzi używam domowego powidła, smażonego bez dodatku cukru, dlatego rybki wychodzą raczej wytrawne . Ale w wersji słodszej też są bardzo smaczne. Jednak nie każdemu(...)muszą smakować śledzie z "wędzonką". Jeżeli nie lubicie posmaku dymu z wędzenia papryki i śliwek, wystarczy wędzone śliwki zastąpić suszonymi kalifornijskimi, a pimenton odrobiną chili :) Śledzie też będą znakomite. Cały przepis
KorniszonkiŚledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania . Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą śliwek i pomidorów, połączony z ich kwaskowatą nutą. Do tych śledzi używam domowego powidła, smażonego bez dodatku cukru, dlatego rybki wychodzą raczej wytrawne . Ale w wersji słodszej też są bardzo smaczne. Jednak nie każdemu(...)muszą smakować śledzie z "wędzonką". Jeżeli nie lubicie posmaku dymu z wędzenia papryki i śliwek, wystarczy wędzone śliwki zastąpić suszonymi kalifornijskimi, a pimenton odrobiną chili :) Śledzie też będą znakomite. Cały przepis
Gotujemy i jemyWigilijne śledzie po wileńsku Śledzie po wileńsku to wyjątkowo pyszna propozycja wigilijnej przystawki . W tym przepisie tradycyjne solone śledzie łączymy ze słodkimi pomidorami, cebulą i aksamitnymi suszonymi grzybami, które nadają głęboki, ziemny smak całej potrawie. Do tego orzeźwiający akcent z kiszonego ogórka i śledzie po wileńsku są gotowe. Oto przepis na śledzie po wileńsku , które z pewnością zaskoczą Was smakiem
Gotujemy i jemyWigilijne śledzie po wileńsku Śledzie po wileńsku to wyjątkowo pyszna propozycja wigilijnej przystawki . W tym przepisie tradycyjne solone śledzie łączymy ze słodkimi pomidorami, cebulą i aksamitnymi suszonymi grzybami, które nadają głęboki, ziemny smak całej potrawie. Do tego orzeźwiający akcent z kiszonego ogórka i śledzie po wileńsku są gotowe. Oto przepis na śledzie po wileńsku , które z pewnością zaskoczą Was smakiem
KorniszonkiBoczniaki jak śledzie przepis Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na boczniaki, które smakują jak śledzie! Próbowaliście już takich? To idealna propozycja dla tych, którzy szukają roślinnych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Boczniaki są nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych, a ich delikatna tekstura doskonale imituje rybę. W tym poście pokażę Wam, jak w prosty sposób(...)boczniaki w marynacie, które z pewnością zachwycą Wasze kubki smakowe. Zapraszam do lektury i gotowania! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS BOCZNIAKI JAK ŚLEDZIE Składniki: 1 duża cebula 250g boczniaków garść ok 0,5 szklanki pociętych, suchych glonów wakame 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 liść
Dorota Smakujejedne z najlepszych śledzi, jakie robiłam. I niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo jak przyszły goście to dosłownie zjedli wszystko! Śledzie należy przygotować 2-3 dni przed podaniem, wtedy będą smakować najlepiej. Składniki: 7 płatów śledziowych (w oleju i occie) 1 główka czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą 1 mała cebula zioła prowansalskie 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)czosnku. 2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone). 3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. Smacznego!!! Źródło: wilkuchnia.pl
Kuchnia domowa Ani