mięso - 63110 przepisów (strona:101/4208)

Domowa szynka gotowana 221

szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (u mnie oliwa z oliwek) + 1/4 do smażenia Zalewa: 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1,7 - 2 l wody Mięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i smarujemy oliwą/olejem. Można dodać inne ulubione przyprawy Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy(...)lodówki na 4 dni. Po dwóch dniach należy mięso wymieszać z przyprawami Po 4 dniach wyjmujemy mięso i smażymy. Należy bardzo mocno, na dużym ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oliwy i nie zmniejszając ognia smażyć mięso z każdej strony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy 236

sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki(...)suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy 2-3 kulki jałowca olej do smażenia 1 łyżeczka masła Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć

Czerwień i błękit
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 127

łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie blaszki oraz na zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy. Mięsa mielone umieszczamy(...)głębokiej misce.  Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące. Pamiętajmy aby nie przypalić mięsa. Gdy będzie już gotowe przekładamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Starajmy się to robić łyżką

ClauditteMissCooking
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki z jagnięciny 226

zapraszam na rewelacyjnie proste i smaczne greckie szaszłyki z jagnięciny - souvlaki. Danie nie wymaga wiele wysiłku, ani wymyślnych składników (z wyjątkiem samej jagnięciny), a smakuje identycznie jak w Grecji. Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości(...)serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. W tym celu pokroiłem je w kostkę o boku około 2 cm i przełożyłem do miski. Jestem wielkim fanem jagnięciny, uwielbiam charakterystyczny lanolinowy słodkawy posmak tego mięsa, dlatego też uważam

Wyprawy kulinarne
Domowa mielonka prasowana z galaretką 225

mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry(...)duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło

OstryKęs
Domowa kiełbasa toruńska 284

toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień to wędzenie, potem odpoczynek, parzenie i najprzyjemniejsza część – konsumpcja. Po raz pierwszy zastosowaliśmy metodę(...)suchego peklowania mięsa. Peklowaliśmy je przez 2 doby (zaleca się dłuższy czas peklowania). W tym czasie 2 razy mieszaliśmy mięso. Na koniec przed nabiciem sprawdziliśmy czy nie trzeba dodać soli. Dodaliśmy trochę ciepłej wody i bardzo dokładnie i długo wyrabialiśmy. To bardzo ważne – im dłużej będziemy wyrabiać kiełbasę tym będzie bardziej delikatna i soczysta. Następnie kilka godzin wędzenia, suszenia

OstryKęs
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 313

mielone, które zawsze są pyszne i niezwykle soczyste, a to dla mnie w dobrych mielonych jest najważniejsze. Te kotlety za każdym razem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso(...)dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane

OstryKęs
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 237

bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła(...)prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 271

mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy karkówkę. To klucz do sukcesu, bowiem spowoduje, że mięso nie będzie twarde(...)upieczeniu, a pozostanie soczyste i miękkie. Karkówki nie kroimy ani nie dzielimy na mniejsze części. Moczymy co najmniej 45 minut. Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej

PastelFood
Korma z wołowiną 225

ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być śmietana.Korma oznacza dusić i faktycznie warto dać mięsu czas, żeby odpowiednio doszło. Polecam szybkowar, który przyspiesza gotowanie. Dodatkowo wszystkie przyprawy buzują w nim uwalniając swój pełen czar. Jeśli zdecydujecie się go użyć, kolendrę, migdały, chilli i śmietanę dodajcie(...)już po jego otwarciu, kiedy mięso jest miękkie. Ostatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego mydlanego (dla niektórych) posmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze

W kuchni wieczorem
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 187

Delikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak cudowny. Cielęcina to niezbyt popularne mięso, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji, a szkoda. Głównie kupujemy je dla dzieci, bo jest bardzo delikatne, dietetyczne i zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej(...)mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię

Smaczne Zdrowe
Schab w pomarańczach 163

naszym stole. Pojawiła się też na stole w Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi. Składniki: 1,5 schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku czosnek  3 łyżki kuminu  3 pomarańcze sól  3 kostki rosołowe  2 łyżki koncentratu pomidorowego pół(...)czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna  2 łyżki miodu Przygotowanie:  Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy

Smaki Brazylii
Mielona karkówka na szpadkach - grill 204

jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1- 2 łodygi selera naciowego5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych)1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki1 cebula1 łyżeczka(...)Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać.Podzielić

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 203

Nieczęsto  kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena  (niewysoka) i  przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było(...)miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam!składniki600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę1 cebula pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania2 łyżki oleju roślinnegosól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku3 -4 ziarenka ziela angielskiego1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winaok 1/3 szklanki

Stare Gary
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 199

Super karczek na niedziely lub inny swiateczny obiad,upieczony w rekawie.Pieczenie miesa w rekawie to gwaracja zawsze udanej pieczeni,by mieso bylo miekkie i soczyste.Upieklam je z warzywami,ktore sa rownoczesnie baza sosu.Przedtem dobrze mieso zamarynowalam.Pieczen nafaszerowalam papryka i szpinakiem dzieki czemu mieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam! Skladniki(...)blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec w 200°C okolo 20 minut,az skorka sczernieje.Ostudzic i obrac papryke ze skory szpinak umyc,osuszyc i pozbawic grubych ogonkow mieso umyc,osuszyc i rozkroic jak ksiazke.Na powstalym placie miesa ulozyc warstwe swiezych lisci szpinaku i upieczonej papryki.Uprzednio mieso posolic i oproszyc pieprzem.Zrolowac i zwiazac nicia Instrukcje wiazania miesa znalazlam tutaj: klik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania