filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony olej do smażenia Sos 1 mały jogurt typu greckiego łyżeczka soku z limonki łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony
kgwjanczewoWitam mam teraz trochę więcej czasu, więc nareszcie mogę eksperymentować na większą skalę. Zrazy mielone to tradycyjne polskie mięsko, ale dlaczego go trochę nie wzbogacić? Przygotowałam mielone z niespodzianką. SKŁADNIKI: 0,80dag.łopatki mielonej kawałek pora 1/2 papryki czerwonej, żółtej kulka młodej mozzarelli lub ser żółty 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka bułka(...)czosnek, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, obie papryki, mozzarellę, kawałek pora kroimy w drobną kosteczkę, formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa, na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś), formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około
Kuchnia Beatymięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz suszona bazylia Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia Mięso jeśli mamy zmielone to już nic z nim nie robimy, jeśli natomiast kupiliście w kawałku, do czego ogromnie namawiam, mielimy(...)grubym sicie w maszynce do mielenia. Cebulę najlepiej również zmielić w maszynce, jeśli z niej nie korzystacie pokrójcie ją w miarę jak najbardziej drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Cebulę, czosnek, zmielone mięso, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i suszoną bazylię łączymy razem, wyrabiając masę jak na normalne kotlety mielone. Duży wafel kroimy
MamaOskarkacytuję przepis bez większych zmian. Składniki: 6 jajek (białka oddzielone o żółtek) 225 g cukru (dałam 180) 25 g mąki (dałam typ 550) 175 g mielonych migdałów, najlepiej mielonych ze skórką starta skórka i sok wyciśnięty z jednej całej cytryny (mnie wystarczyła połowa tej ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę(...)minut. 3 . W drugiej misce ubić białka na sztywną masę. Stopniowo (na 3-4 razy) wsypywać cukier, po każdym razie bardzo dobrze ubijając. 4 . Połączyć mąkę, mielone migdały, skórkę cytryny i pomarańczy. Na zmianę dodawać porcjami do żółtek białka i mąkę z migdałami. Dodać esencję migdałową. Wlać do formy. Posypać płatkami migdałowymi. 5 . Piec 35-40 minut
Kuchnia Prezydentowejrazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś(...)Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta, bo podejrzewam, że Arabowie mają jakieś swoje specjalne arabskie przyprawy. Takie, które własnie z wałka mielonego mięsa czynią koftę. Ja takich przypraw nie miałem więc zrobiłem koftę środkowoeuropejską :) Użyłem po prostu przyprawy grillowej z AleDobre.pl . I ta przyprawa pozamiatała, już nic więcej nie musiałem dodawać
Marder&Marder Manufacturetego typu przysmaki z grilla. Żadna kiełbasa nie będzie tak smakować, a przygotowanie mięsa na to danie to dosłownie chwila. 300g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 100g mielonej łopatki wieprzowej 1 szklanka wody pół łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Obydwa rodzaje mięsa mielonego mieszamy z przyprawami i ziołami z listy oraz szklanką wody. Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy wybieramy się następnego dnia na grilla, jest to świetne rozwiązanie. Można przygotować potrawę wcześniej i zupełnie nie przejmować się nią z rana, gdy szykujemy się do wyjścia. Pakujemy
Kuchenna KontrrewolucyaDziś zapraszam na zieloną bombę witaminowa, czyli szpinakowy koktajl z ananasem i bananem, z dodatkiem odtłuszczonego złotego mielonego lnu. Mielony len zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane i dzięki temu jest mniej kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią(...)tego jak dojrzałe są banany i ananas. Natomiast szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim szpinaku :-). W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment
Kulinarne przygody Gatitygrecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE . Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego sera natka pietruszki kilka gałązek świeżego oregano sól,pieprz 15 dag fety 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek(...)żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała
Z Majeczką w kuchniwersja zawijanych, mięso mielone sprawia, że karkówka nie jest taka sucha. Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromatywięc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki pszennej 30 gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię(...)łyżek masła 5 łyżek cukru 3 jajka 125 gram mielonych migdałów 2 pełne łyżki kakao Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połówki, pozbawiając ogryzka. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy 2 łyżki kakao, oraz mielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy wyłożoną ciastem foremkę
Kuchenne aromatywrócę. Składniki: 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć) duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki duża szczypta soli niepełne 1/2 szklanki wody olej rzepakowy(...)smażenia pestki granata do posypania świeża kolendra do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć) duża szczypta pieprzu
Poezja smakujogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka z 1 niewoskowanej cytryny + odrobina soku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego(...)typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże jajko
Poezja smakusztuk) na ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy(...)czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką
Symfonia smakowaziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru duża szczypta ostrej papryki sól morska (ok. 1 łyżki) świeżo mielony pieprz (najlepiej grubo mielony)'; document.write(" "); Kapustę przecinamy na ćwiartki i z każdej wycinamy korzeń (tzw. głąb) – nie będzie potrzebny. Kawałki kapusty kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie paseczki (można też użyć szatkownicy/mandoliny). Paseczki przekrawamy na dwie – trzy
Poezja smakuSmakują i pachną jak te serwowane w przedszkolu (może nie każdy ma tak dobre wspomnienia jeśli chodzi o kuchnię przedszkolną). Jednak my wszyscy chodziliśmy do jednego przedszkola, gdzie mielone były przepyszne (gorzej już z kleistymi ziemniakami, ale nie o tym mowa). Kiedy pierwszy raz zrobiłam je sama Mąż był po prostu zawiedziony. Chyba spodziewał się, że zrobię(...)inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka posiekanego kopru bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz 1 bułka ususzona
Kuchnia po mojemu