Cześć Kolejną potrawą kojarzoną z Wielkanocą są różnego typu pasztety. Moją wersję pasztetu znajdziecie tutaj . Ostatnio na blogu Doroty znalazłam bardzo ciekawy przepis na pasztet z gęsi . Jest to receptura na pasztet jako rodzaj domowej wędliny. Nie jest to pasztet pieczony tylko pasztet w słoikach. Dzięki pasteryzacji można się dłużej cieszyć domowym przysmakiem. Pasztet z gęsi Przygotuj nóż i deskę do krojenia, duży garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, maszynkę do mielenia mięsa, słoiki, miski odporne ...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Jestem zwyczajną kobietką jakich wiele na polskich ulicach. Urodziłam się w 1984 r. i mieszkam w Bydgoszczy. Tak jak wiele Polek czytam, zajmuję się robótkami ręcznymi, gotuję. I można powiedzieć, że kolekcjonuję przepisy kulinarne. :) Receptury zbieram wśród znajomych, w sieci, w książkach i gazetach.
Do moich ulubionych autorów należą Magdalena Kozak, Marion Chesney jako M. C. Beaton, Dean Ray Koontz, Terry Pratchett i Andrzej Sapkowski.
W chwilach wolnych od kucharzenia i czytania lubię zająć "czymś pożytecznym" ręce. Najczęściej jest to haft krzyżykowy lub druty. Zawsze mnie jednak ciągnęło do innych rodzajów robótek ręcznych.