Dawno nie było na blogu ciasteczek. Dzisiaj więc to nadrabiam. Nie dość że są smaczne, to jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Pomysł zaczerpnięty z tej strony. Szybko się je robi, a potem szybko znikają. 1 szkl ( 250 g ) masła orzechowego* 2 łyżki
Polska ZupaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kolejna propozycja na zrobienie domowej mąki bezglutenowej. Tym razem jest to mąka sojowa. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)text-autospace:ideograph-other; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt;} Staram się nie kupować mąk bezglutenowych. Na szczęście jestem posiadaczką młynka do kawy i mogę mielić do woli. Podpieczone ziarna soi wyglądają i smakują jak niesolone orzeszki ziemne. Mniam :) Krok pierwszy to ugotowanie
apetytnapieczeniesklepach na półkach możemy znaleźć wiele gotowych mieszanek mąk bezglutenowych. Jednak gdy bliżej przyjrzymy się składom...taka mieszanka moze okazać jeszcze bardziej niezdrowa niż czysta mąka pszenna. Ponadto wiele z dodatkowych składników w gotowych mieszankach może wywołać efekt alergizujący... Najlepiej jest po prostu taką mieszankę przygotować samemu! Nie będzie kosztować więcej niż gotowa mieszanka (a nawet mniej w przeliczeniu(...)uczucie sytości. Zalecana porcja błonnika oczyszczającego na dzień to 12 gramów. POLECAM BŁONNIK OCZYSZCZAJĄCY ZE SKLEPU COSDLAZDROWIA.PL Jedynie 32,90zł za 1kg!!! KLIKNIJ TUTAJ ABY KUPIĆ DOMOWA MIESZANKA MĄK BEZGLUTENOWYCH Z BŁONNIKIEM WITALNYM przepis autorski // ok. 1kg mieszanki ~130g mąki jaglanej ~130g mąki (skrobi) z tapioki ~300g mąki gryczanej ~300g mąki ryżowej (jeśli macie taką możliwość najlepiej
chili & sugarelastyczność, miękkość i delikatność ciasta. Gluten jest białkiem strukturalnym - nadaje kształt. Jeśli potrawa nie ma glutenu trzeba dodać inne składniki, które będą tworzyły "szkielet". Takim składnikiem w wypiekach bezglutenowych jest skrobia (np. ziemniaczana lub kukurydziana). Jęśli robimy danie, w którym ważny jest kształt ciasta, czyli np. pierogi czy uszka najlepiej jest użyć 50% skrobii i 50% bezglutenowej mąki. Przy
pyszne zdrowościwięc oficjalnie rozpoczęłam moją przygodę z kuchnią bezglutenową. Zbierałam się długo, trochę trwało zanim kupiłam potrzebne mąki. Teraz juz nie ma wyjścia. Musi być smacznie, bo pieczywo kupowane było prawie niejadalne. skoro córka ma być na diecie, postaram się żeby było smacznie. Oczywiście przejrzałam wiele blogów z przepisami bezglutenowymi. Wyszło mi, że muszę zacząć
Polska ZupaProste danie, które można zrobić własciwie ze wszystkiego. Ja kupiłam śliczne małe cukinie. Żeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć, że różnicy nie czuć. Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie taka straszna :) 4 – 5 małych cukini 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 200 ml pasaty pomidorowej
Polska ZupaMojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z czystym sumieniem polecić, szczególnie tym którzy zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. Proporcje składników z tej strony, sposób wykonania mój. 1/2 szkl mąki z brązowego ryżu 1/2 szkl mąki ryżowej
Polska ZupaMój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym przepisie. Chyba nie do końca tak miało być, bo ciasto wyszło bardzo płynne, ale pierwsze koty za płoty :) Zastanawiałam się czy publikować ten wpis, ale może komuś się
Polska Zupadział z książkami kucharskimi w nadziei, że kupię książkę z ciekawą zawartością. Przeglądałam wiele. W jednej z nich, której tytułu niestety nie pamiętam znalazłam przepis na placuszki z cukinii. Bezglutenowe i smaczne. W oryginalnym przepisie jest użyta mąka kukurydziana. Cukinię kujemy często. Szczęśliwie się złożyło, że w lodówce miałam też mozzarellę, więc postanowiłam wypróbować przepis. Efekt jest dość ciekawy. Choć(...)ciecierzycy. Do placuszków potrzebna jest : 1 średniej wielkości cukinia kulka mozzarelli lub 100 g. sera żółtego( startego na tarce o grubych oczkach) 1 duże jajko 2 łyżki mąki bezglutenowej ( robiłam wersję z mąką z ciecierzycy z żółtym serem) sól, pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i odstawić
apetytnapieczeniesię zbuntował i nie toleruje już glutenu. Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie. Po miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis. Od razu wypróbowałam i tym razem się(...)zawiodłam. Chleb jest doskonale wyrośnięty, trudno poznać, że to bezglutenowy. Wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga żadnych robotów do wyrabiania ciasta i długiego wyrastania. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i gotowe. Dokonałam w nim pewnych modyfikacji, ale zanim o nich napiszę chcę serdecznie podziękować autorce tego przepisu Ani z bloga „Kuchnia w wersji light
Wiem co jemfasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła(...)szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki
Domowa Cookierenka Agichcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 jajka(...)szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~180g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Łączymy razem obie mąki. Następnie do jednej miski wsypujemy 175g mąki, a do drugiej pozostałą mąkę (125g) i kisiel, jeśli kolor będzie mało intensywny można dodać szczyptę barwnika. Do obu misek wsypujemy po 90g cukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy
chili & sugarformie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki i układamy
chili & sugarletnie jagody ;) Tak jak wcześniej pisałam - użyłam mrożonych, ale w sezonie używamy świeżych! ;) Jeśli będziecie używać mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zapraszam do pieczenia! KUKURYDZIANE CIASTO Z JAGODAMI (BEZGLUTENOWE) przepis autorski // keksówka o dł. 23cm składniki w temp. pokojowej! ~250g jogurtu naturalnego ~40g rozpuszczanego i ostudzonego masła ~230g mąki kukurydzianej ~sok z jednej średniej cytryny ~3 jajka ~170g cukru(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-200g jagód W jednej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Do drugiej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka
chili & sugarsię stałym elementem naszych wspólnych, weekendowych ceremoniii śniadaniowych. Jogurtowe ciasto przerodziło się więc w słodki chlebek, który po jakimś czasie trafił w moje ręce. I takim sposobem najpierw powstał bezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy(...)erytrytolem i 1 łyżka ksylitolu) 1 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej i amarantusowej (pół na pół, można użyć tylko ryżowej) 1 szklanka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia skórka z 1 małej/średniej pomarańczy 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli płatki migdałowe do posypania + 1 łyżeczka agawy Przepis: -Rozgrzewamy piekarnik do 180C- Dokładnie myjemy/szorujemy pomarańczę
Fill The Bowl