Zapraszamy na przepis z książki „Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki
Kuchenne Wariacjewątpienia moglibyśmy stworzyć pierogową mapę Polski. :) Niestety w jedzeniu pierogów ruskich nastąpił koniec i już myślałam, że wiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz nie będzie
Smakuje zdrowozostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie […] Post Świąteczne ciasto(...)makowe – proste i bezglutenowe pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa ProstaPyszny, słodki, orzeźwiający a przy tym bezglutenowy tort. Świeże owoce, chrupiące bezy i śmietana przełożona Waszymi ulubionymi lodami daje wspaniałe połączenie smaków, które w ponure dni przywoła słoneczne wspomnienia upalnego lata, a w te upalne będzie pysznym orzeźwieniem. Jeżeli nie przepadacie za pieczeniem, lub najzwyczajniej chcecie zyskać na czasie- możecie kupić gotowe bezy i pominąć etap pieczenia ich w domu(...)Uwaga jednak, jeżeli zależy Wam aby tort był bezglutenowy- bo nie wszystkie kupne bezy są wolne od glutenu! Zwracajcie uwagę na etykiety, aby zakupić właściwy produkt, dostosowany do Waszych potrzeb. To naprawdę pyszny tort, któremu ciężko się oprzeć- u nas w domu zniknął w ciągu godziny! Ciekawa jestem czy u Was będzie podobnie ?! Życzę Wam Wielu Słonecznych dni i Smacznego
Domowe TortyIntensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^ I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe(...)soli, stopniowo dodając zmiksowaną kaszę. Następnie dodawać kolejno : 1,5 szklanki pur é e z dyni, miód, rodzynki i przyprawy. Keksówkę lekko natłuścić i oprószyć mielonym siemieniem lnianym lub bezglutenową mąką. Następnie wyłożyć ciasto i posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 45-60 minut. Przed podaniem ostudzić i bardzo ostrożnie wyjąć z formy. Smacznego
Kuchnia Ellieczas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z twarożkiem, konfiturą lub owocami. Smacznego :) Artykuł Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpróbowałem już chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki “ Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych, drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową(...)gumy guar . Nie ma niestety możliwości obejścia się bez nich. Na szczęście dodaje się ich naprawdę niewiele i są one szeroko dostępne w Internecie. Nowy post Chleb bezglutenowy pojawił się w Wypieki i Rumie
Wypieki i RumieńcePyszne i zdrowe placuszki na leniwe weekendowe (i nie tylko) śniadanie :) Podajcie je z ulubionymi dodatkami! 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 1/4 szklanki mąki ryżowej 0/5 szklanki maślanki 0/5 szklanki zmielonego twarożku 2 jajka 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu olej kokosowy do smażenia dowolne dodatki np. jogurt, owoce, domowa konfitura Wszystkie składniki mieszamy ze sobą(...)oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowe placuszki owsiano-serowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogproste i najważniejsze - smaczne. Żeby było ciekawiej dodałam do nich kardamon, który w dzemie wiśniowym sprawdził się doskonale - w tym przypadku było tak samo. Muffiny najlepiej smakują pierwszego dnia. BEZGLUTENOWE KARDAMONOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI przepis autorski // ok. 8-9 muffinek ~200g mąki ryżowej ~100g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~100g cukru ~2 jajka ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki
chili & sugarwymaga specjalnej maszynki do lodów ani też uciążliwego mieszania, co skutecznie odstrasza wszystkich od robienia lodów w warunkach domowych. Przepis nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej , wystarczy podane w przepisie ciasteczka zastąpić tymi bez glutenu lub pominąć je zupełnie. Podobnie ma się w przepisie użycie cukru - można go również pominąć, jeśli słodycz owoców w zupełności(...)Podane w przepisie składniki wystarczą na 10 sztuk, będziemy zatem potrzebować 10 plastikowych kubeczków oraz tyle samo patyczków do lodów. Składniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego
Garniec Magaliełyżki skrobi kukurydzianej - kilka gałązek szczypiorku - sól morska (do smaku) - pieprz grubo mielony - 1,5 łyżeczki oregano - do przybrania kwiaty oregano Dodatkowo: - mąka pszenna do panierowania kotletów (do wersji bezglutenowej – mąka ryżowa) - olej rzepakowy do smażenia Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki – całość podsmażamy i odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki(...)rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne, ale równie smaczne. Używając do panierowania mąki ryżowej otrzymamy danie bezglutenowe. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety ziemniaczano ryżowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci. Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła(...)gram bezglutenowych płatów owsianych po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki letniej wody 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka suszonych daktyli posikanych drobno 2 suszone figi drobno posiekane Suche składniki wsypałam do dużej miski i dodałam mokre. Wymieszam odstawiłam na 2 godziny. Potem całość przełożyłam
AZgotuj!obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak(...)deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) opakowanie Habżyków opakowanie serka mascarpone 100 ml mleka kokosowego, 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ksylitolu Serek wyłóż do misy dolej mleczko, ksylitol. Wymieszaj razem. Na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę kilku łyżka wrzątku. Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu
AZgotuj!Ciasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka
AZgotuj!