bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:165/1049)

Migdałowe muffinki z bananami i cukinią 117

śniegu nie było ale był kominek i książka i dobre jedzenie. Mama przywitała mnie faworkami, zrobiłą pączki a ja upiekłam te migdałowe muffinki z bananami i cukinią – bezglutenowe, pełne przypraw (cynamon i imbir) wilgotne i długo zachowujące świeżość ( co generalnie nie jest łatwe w przypadku muffinek, które następnego dnia są już twarde i niesmaczne). Świetny przepis na po feriach(...)szkolnej lunchówki. Print Recipe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } 5 from 2 votes Migdałowe muffinki z bananem i cukinią Bezglutenowe muffinki na bazie migdałów i mąki ryżowej z dodatkiem banana i cukini, pachnące cynamonem Prep Time 10 mins Cook Time 25 mins Total Time 35 mins Servings: 12 Ingredients 2 dojrzałe banany 2 jajka

Cooking for Emily
Ciasteczka jaglane z migdałami, rodzynkami i czekoladą (bez cukru i glutenu) 106

słodyczy. Idealnie też sprawdzą się w przypadku osób zmagających się z cukrzycą, lecz z umiarem (IG rodzynek wynosi 64, a IG płatków jaglanych ponad 70) oraz będących na diecie bezglutenowej. Przyznam, że opracowując ich recepturę bardzo kusiło mnie o dodanie choć jednej łyżki miodu, ale na szczęście zrezygnowałam z tego zamysłu. I wiecie co? Bardzo dobrze zrobiłam, bo ciasteczka nawet(...)fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny. Tu chodziło mi o niedosładzaniu ciastek miodem, cukrem, czy nawet klasyczną czekoladą. (**) Użyłam czekolady gorzkiej Torras z zawartością 72% kakao - klik . Jest ona produktem bezglutenowym i z substancjami słodzącymi zamiast cukru. Zresztą sami zerknijcie jaki wybór podobnych czekolad oferuje firma Mercatare - klik

Di gotuje
Bezglutenowa pizza z batata 111

Jedną z moich propozycji na lekkie, zdrowe i wegańskie danie jest pizza z batata, którą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi dodatkami. U mnie przede wszystkim(...)naturalna inspiracja na nowy rok! ;) * SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki

Food Square
Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry 156

mówić, musicie wypróbować i tyle. Przepis jest prosty i dość szybki – wystarczy pół godziny do przygotowania dwóch porcji. Standardowo do noodle użyłam makaronu ryżowego, dzięki czemu przepis wyszedł bezglutenowy. To tak do wiadomości tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Smacznego! Zobaczcie również: Kurczak tikka masala – prosty przepis Fit lunch do pracy: makaron z cukinii z indykiem Filet z indyka

A to pestka
Bezglutenowe kopytka dyniowe 173

więc oczywiście podzielę się z Wami tym szczęściem. Te kopytka są mięciutkie i delikatne w smaku. Jest z nimi torchę zabawy, ale naprawdę warto. Dodadatkowo są bezglutenowe, więc będą idealne dla wrażliwców. Składniki na 4 porcje: około 2 kg dynia piżmowa łyżeczka startej gałki muszkatołowej łyżeczka soli około 300 g mąki kukurydzianej Przygotowanie: Dynie przekrój na pół, wydrąż pestki. Upiecz(...)pomoca łyżki cedzakowej. Po dłuższym gotowaniu rozpadną się. Możesz podać od razu lub je przestudzić (przeschną przy okazji) i podsmażyć je na patelni. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Bezglutenowe kopytka dyniowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Makaron w sosie śmietanowo-serowym + filmik 178

sery są źródłem tajemniczego piątego smaku zwanego umami i stanowią sedno naszej potrawy. Zakochacie się w tym daniu tak jak my, gwarantuję :-) Danie jest wegetariańskie , a jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy też będzie bezglutenowe . Do tego dania szczególnie polecam makaron wstążki . Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta :-) * * * Składniki (proporcje dla 3 osób): 300 g makaronu (np. wstążki

Kawa z mlekiem
Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 227

Pyszne filety z kurczaka w panierce z parmezanu i płatków kukurydzianych - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (c zym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Spiekła Rodem . Zapraszam do gotowania! Składniki (2 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki płatków kukurydzianych bezglutenowych * 1/4 szklanki tartego parmezanu sól, pieprz 1 łyżka oliwy

My Culinary Art
Czekoladowe placuszki z mąki kokosowej 177

się też, że lepiej się smażą i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że mogą się rozlecieć (mąka kokosowa ma to do siebie, że czasem trudno z nią współpracować ;) Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść(...)zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek.   Składniki (5 placuszków): 1 duże jajko lub 2 małe 1 średni dojrzały banan 1 kopiata łyżka kakao 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia  2 płaskie łyżki mąki kokosowej olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Jajko, banana, proszek do pieczenia i kakao umieścić w blenderze i miksujemy na gładka masę. Dodać mąkę

Healthy food explorer
Bezglutenowe gofry z kremem czekoladowym 138

już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników

Healthy food explorer
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 187

Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit Z podanych przeze mnie porcji wychodzi(...)wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi

Proponowane wyszukiwania