bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:164/1049)

brownie z kaszy jaglanej 183

Wersja dla tych co to mają ochotę na coś słodkiego, a jednak liczą się z ilością kalorii (cukier można zamienić na coś jeszcze zdrowszego). No i moje je właściwie bezglutenowe (bo gdyby użyć proszku do pieczenia to trzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy). przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jaja

Gotowanie z pasją
Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc 191

Kolejny eksperyment z pasztetem bezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Pasztet jaglany z warzywami – przepis na pasztet warzywny 163

Przepis na pasztet bezglutenowy na bazie kaszy jaglanej z warzywami o pomidorowym aromacie. Przepis na pasztet jaglany sprawdzi się na co dzień, jak... The post Pasztet jaglany z warzywami – przepis na pasztet warzywny appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku 235

Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok. Ja lubię podawać go z domowym sokiem malinowym. Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasteczka bezglutenowe, polecam te: Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 222

Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki(...)ekstrakt i jabłka. Na końcu wmieszać bakalie, orzechy i skórkę z pomarańczy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Naleśniki pomidorowe ze szpinakiem i parmezanem 175

mąka ( u mnie bezglutenowa uniwersalna) - 1 szklanka woda - 3/4 szklanki olej rzepakowy ok. 50 ml jajo - 1 szt. koncentrat pomidorowy małe opakowanie - 1/2 szt. np. Tomatenmark Rapunzel ( dostępny w sklepie ekologicznym) oregano - 1 łyżeczka czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki papryka w proszku - 1 łyżeczka szpinak świeży - 1 opakowanie czosnek - 1 ząbek sól - 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek - 1 łyżka parmezan(...)łyżki ( Ferrari Bio)  Z mąki, jaja, wody, koncentratu pomidorowego, papryki, oregano, soli czosnku zrób naleśnikowe  ciasto ( u mnie mąka uniwersalna bezglutenowa, ale użyj mąki jaką lubisz) olej wody w miarę potrzeby. Usmaż cienkie naleśniki na oleju rzepakowym.  Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmaż czosnek tak aby oddał smak i aromat. Dodaj szpinak i duś. Dopraw solą

AZgotuj!
Pasztet z soczewicy z orzechami 197

Kolejny pasztet warzywny – pasztet z soczewicy z orzechami. Jest pasztet wegański i bezglutenowy, więc każdy będzie mógł go zjeść :) Idealny pasztet... The post Pasztet z soczewicy z orzechami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej 215

pęczek koperku łyżka płaska soli (z przyzwyczajenia gotuję zawsze kasze i ryże bez soli) pół łyżeczki kukrumy * poza smakiem fajnie podkręca zielony kolor łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g mąki bezglutenowej np. jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli + olej do smażenia klopsików Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż przed 4-5 minut, a na samym(...)ogniu”)Moja rada: smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju, po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, dzięki czemu odsączy się nadmiar tłuszczu. Smacznego!         Artykuł Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Gofry gryczane (bezglutenowe) 217

Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość). Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej(...)mąk jest naprawdę dowolne, można dać mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość mleka też zależy od wchłanialności mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia). 2. Następnie dodajemy masło, żółtka i 1/3 mleka i mieszamy mieszadłem.  3. Wlewamy pozostałą część mleka i mieszamy na gładką masę. 4. Z pozostałych dwóch białek

Kawa z mlekiem
Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe) 164

Przedstawiam przepis na bezglutenowe ciasteczka kukurydziane. Nie jest to łatwe zadanie. Mąka kukurydziana nie jest tak wdzięczna jak mąka pszenna, źle się zagniata, kruszy, pęka, ale czego nie zrobi się dla dziecka. Z podanego przepisu wychodzi około 3 blach ciasteczek. Najtwardsze są te z pierwszego rozwałkowania, następne ciasteczka rozwałkowywane ze skrawków są niestety coraz bardziej kruche, a po upieczeniu też(...)bardzo się kruszą. Niemniej jednak to są bardzo smaczne ciasteczka, z minimalną ilością cukru, aby nasze bezglutenowe pociechy nie były tak całkiem pozbawione słodyczy. Składniki: 270 g mąki kukurydzianej (z firmy Melvit) 20 g skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25 g miękkiego masła 1/3 szklanki mleka 1 jajko Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie

Kawa z mlekiem
Makowiec (bezglutenowy) 194

Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.  Link do wersji wegańskiej ->  klik * * * Składniki: kostka masła - 200 g 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej(...)szklanki mąki jaglanej półtora łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) zapach migdałowy garść rodzynków (opcjonalnie) cukier puder do posypania mąka z ziaren amarantusa od obsypania formy 5 łyżek wody Wykonanie: 1. Rozpuszczamy w garnku masło razem z cukrem i pięcioma łyżkami wody. Następnie studzimy. 2. Po wystudzeniu rozpuszczony tłuszcz z cukrem przelewamy do miski, dodajemy

Kawa z mlekiem
Kalafior - ciasto tarte (bezglutenowe) 206

mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior" i nie wyobrażamy sobie nazywać je inaczej, a tym bardziej pod nazwami mało apetycznymi. Moja wersja tego przepisu jest oczywiście bezglutenowa. Zapraszam. Składniki: 4 jajka (żółtka i białka osobno) kostka miękkiego masła (200 g) 200 g skrobi ziemniaczanej + 1 łyżeczka 100 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki(...)kukurydzianej 260 g marmolady pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 szklanka cukru (250 g) + 2 łyżki stołowe cukier puder do posypania garść mąki z ziaren amarantusa do obsypania formy okrągłej tortowej o średnicy 24 cm Wykonanie: 1. Oddzielamy żółtka od białek (białka potrzebne będą na dalszym etapie), dodajemy do żółtek 2 łyżki cukru, pokrojone miękkie

Kawa z mlekiem
Chili con carne (bezglutenowe) 186

Zapraszam do ugotowania chili con carne według mojej receptury. Doskonałe danie na zimowe chłody, aromatyczne, rozgrzewające, przepyszne i ze swej natury bezglutenowe rzecz jasna. Przepraszam tylko za złą jakość zdjęć, ale teraz tak trudno o naturalne światło, więc przez to jakość zdjęć bardzo spada. Ale nie zmienia to jakości potrawy, pod warunkiem, że postaramy się o dobre składniki. Serdecznie zapraszam(...)całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy odrobinę cukru. 7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki. 8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego) i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe. Zdjęcie zupełnie nie oddaje wspaniałości tego dania, niestety

Kawa z mlekiem
Bezy - przepis podstawowy (bezglutenowe) 160

Przedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru pudru. Otóż okazuje się, że producenci oszukują i do cukru pudru dosypują mąki pszennej, wtedy takie bezy przy pieczeniu brązowieją bardzo mocno i zamiast być chrupiące są ciągnące i z bezą nie mają

Kawa z mlekiem
Sałatka ziemniaczana zwana dalej jarzynową (bezglutenowa) 193

ziemniaki moja sałatka jest właśnie nazywana ziemniaczaną, chociaż spotkałam się z wersją, gdzie ziemniaków nie było. To jest typowa rodzinna sałatka, często świąteczna, wielkanocna i oczywiście z natury swej bezglutenowa, a w mojej wersji nawet jarska, ponieważ nie dodaję żadnej wędliny. Zapraszam. Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): ok. 9 szt. ziemniaków podobnej wielkości 5 jajek(...)majonezu (+ więcej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 4 ogórki kiszone ok. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (Roleski bezglutenowa) ok. 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w "mundurkach". Nie trzeba solić, a jajka gotujemy na twardo. 2. Następnie ostudzone ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, podobnie jajka

Kawa z mlekiem