bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:162/1016)

Gofry gryczane z komosą ryżową 89

Gofry gryczane z komosą ryżową to moja propozycja na bezglutenowe danie, które może występować w roli pieczywa lub deseru. Jeszcze kilka lat temu kiedy próbowałam gryczanych wypieków wydawały mi się dziwne w smaku. Kasza gryczana z sosem mięsnym pycha, ale do słodkiego to niekoniecznie. Po raz kolejny jeśli o smaki chodzi sama sobie udowodniłam, że jest to kwestia poznania, rozsmakowania(...)się i przyzwyczajenia. Nietolerancje dzieci postawiły przede mną wyzwanie testowania z bezpszennymi, bezglutenowymi mąkami. Niektóre z powstałych dań na stałe weszły do naszego menu. Mąka gryczana okazała się smakować nawet niemowlakom. Wychodzą z niej pyszne chleby , naleśniki , placki , kopytka czy gofry. Podane z domowymi powidłami – niebo w gębie! Dzisiejsza wersja wzbogacona jest w komosę ryżową i proso, przygotowana

Dorota Smakuje
Brownie z malinami 64

Czas czytania: 2 min Brownie z malinami, to kolejny eksperyment z ciastem czekoladowym i owocami. Przypominam, że przepis na ciasto podstawowe jest bezglutenowe! Uwielbiam czekoladowe ciasta i ciągle testuję nowe połączenia, smaki i dodatki do nich. Do tego przepisu dodałam whisky i maliny, smak alkoholu jest delikatnie wyczuwalny i świetnie podkreśla smak ciemnej czekolady. Maliny, natomiast są tą kropką(...)mnie połączenie to jest fantastyczne! Ciasto poza smakiem ma tę zaletę, że jest bezglutenowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Brownie można podawać na zimno i na ciepło, wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów lub kieliszkiem likieru malinowego. Polecam! Print Brownie z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Brownie, to ciasto kochają wszyscy! Course Desery Cuisine Polska

SprawdzonaKuchnia.pl
Kluski śląskie 89

mąkę ziemniaczaną. W moim przepisie jest jajko i dodatek mąki pszennej, nie jest to konieczne, ale moim zdaniem kluski są lepsze z tymi dodatkami. Podam również wersje wegańsko – bezglutenową. Kluski śląskie można podawać z sosem, pieczenią lub gulaszem. Kluski świetne smakują z masełkiem, parmezanem lub śmietaną, sposobów na ich podanie jest wiele. Smacznego! Print Kluski śląskie .wprm-recipe-rating(...)wgłębienie, wciskając palec do połowy kulki, układać na blacie. Kluski wrzucać na gotującą się wodę, gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego! Notes !Wersja wegańsko-bezglutenowa: Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie ze śliwkami 86

Czas czytania: 2 min Przepis na brownie bezglutenowe już poznaliście w przepisie brownie z porzeczkami . Dziś kolejna wariacja na ten temat, tym razem ze brownie ze śliwkami smażonymi na maśle z cukrem trzcinowym, likierem Amaretto oraz cynamonem. Śliwki przygotowane w ten sposób są fantastycznie aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu(...)również zmiksować je w blenderze, a powstałym sosem polać lody lub inny przysmak. Polecam! Print Brownie ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, śliwki Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 10 dużych śliwek

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety wegetariańskie 80

Czas czytania: 3 min Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Pulpety wegetariańskie przygotowane są na bazie brązowego ryżu, pieczarek i prażonych orzechów. Niezbędnymi dodatkami są w tym przepisie są takie składnik jak. Skórka z cytryny, kumin, czosnek i kilka innych aromatycznych składników(...)tymianku sól do smaku 2 łyżki drożdży odżywczych opcjonalnie 40 g orzechów laskowych mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów 1/4 szklanki 2 łyżki tartej bułki w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki Składniki na sos 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka zielonej natki kolendry

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka czekoladowe 79

Czas czytania: 3 min Ciasteczka czekoladowe Słodki dzień czekolady to błogi raj dla wszystkich łasuchów! Z tej okazji chciałam zaproponować szwedzkie ciasteczka czekoladowe w wersji bezglutenowej . Spód ciasteczek składa się tylko z czterech składników i jest bezglutenowy. Przygotowany z mielonych migdałów , białek i wiórków kokosowych , które można pominąć w przepisie, a zamiast nich dodać więcej mielonych migdałów. Chciałam, żeby ciasteczka

SprawdzonaKuchnia.pl
Burgery z kaszy jaglanej 105

gotowania pozostawiam kaszę w garnku przez około 10-20 minut, kasza w tym czasie dojdzie i będzie nadawała się do dalszej obróbki. 🔄 Zamienniki Przepis jest w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Oczywiście jeśli nie jesteście na którejś z tych diet, to oczywiście możecie użyć zamiast płatków jaglanych na przykład tartą bułkę do zagęszczenia masy i obtoczenia burgerów. Orzechy laskowe można zastąpić(...)bułce lub z zestawem surówek jako klasyczne danie obiadowe Smacznego! Notes Usmażone burgery po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa trzy dni. Tag „bezglutenowe” dotyczy oczywiście tylko burgera, czyli kotlecika. Artykuł Burgery z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Rabarbarowe crumble bezglutenowe z migdałowo – owsianą kruszonką + film! 96

Kwaskowaty rabarbar idealnie współgra z intensywnym smakiem kardamonu i łagodnością migdałów. Podkręcają go płatki róży, z którymi najbardziej lubi tańczyć wśród maślanych kruchości. Rabarbarowe crumble bezglutenowe z migdałowo – owsianą kruszonką różaną z kardamonem to chyba najlepsze crumble jakie zrobiłam w życiu. I nie przesadzam Read More Artykuł Rabarbarowe crumble bezglutenowe z migdałowo – owsianą kruszonką + film! pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
AMARANTUSOWE, BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE 78

czas przygotowania: 45 minut Amarantus, inaczej szarłat, jest zbożem bezglutenowym i spośród innych zbóż ma najwyższą wartość odżywczą. Podstawowym składnikiem nasion amarantusa jest białko, jego zawartość kształtuje się w granicach 16-20%. Skład biologiczny tego białka przewyższa nawet białko mleka czy soi, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Wniosek z tego, że amarantus jest idealnym zbożem dla wszystkich tych, którzy(...)szarłatu mają tylko jeden „minus” – zawierają mało leucyny, która występuje w większych ilościach w innych zbożach, dlatego też warto go łączyć z innymi zbożami. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie bezglutenowe ciasto, które jest mieszanką czterech różnych zbóż. 1 porcja = 150 kcal składniki: 8½ łyżki mąki ryżowej brązowej 2½ łyżki mąki gryczanej 6½ łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki płatków jaglanych

Looking for Cooking
144. Zdrowo i słodko, czyli: bezglutenowe i bezmleczne placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami 95

zmęczenie odeszły w niepamięć.  Dziś jako, że w przedszkolu miałam lżejszy dzień, jak to w piątki sfotografowałam to co przygotowałam na snack'a dla dzieciaków, a mianowicie: smażone, bezglutenowe placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami. Bez dodatku glutenu, mleka i cukru, a więc idealne dla alergików i osób dbających o sylwetkę. Szybkie i proste danie, idealne na podwieczorek(...)więc po przeczytaniu listy składników gwarantuje, że nic nie stanie Wam na przeszkodzie by sobie takowe sporządzić.  Julia Składniki:  (na 30 placuszków) - 1 pełna szklanka* płatków owsianych bezglutenowych - 1,5 pełnej szklanki* mleka owsianego (lub inne roślinne) *na 3/4 wysokości szklanki z Ikea - 3 duże banany  - 2 jaja - 7 łyżek mąki ryżowej  - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Symfonia Smaków
Mąka kokosowa 61

Mąka kokosowa jest jedną z najbardziej popularnych mąk bezglutenowych. Z powodzeniem można nią zastąpić inną mąkę glutenową, jednak wypieki nie będą tak puszyste jak z innych mąk. Struktura mąki kokosowej przypomina proszek o białym kolorze, który uzyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego. Miąższ ten jest uprzednio odwodniony i odtłuszczony. Cechą charakterystyczną potraw z niej wykonanych jest lekki posmak i aromat(...)oraz przeciwgrzybicze. Zastosowanie Mąka ta zyskuje na popularności w naszym kraju. Podobnie jak mąka migdałowa może być dodawana prawie do wszystkiego. Jest ceniona przez osoby na diecie paleo, wegańskiej, bezglutenowej oraz cukrzycowej. Mąka kokosowa jest wyśmienita do ciast kruchych i ciast biszkoptowych. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu różnego rodzaju omletów i placuszków, gdzie niewielka ilość mąki jest wymagana. Może być

SmartBake.pl
Komosa ryżowa – Quinoa 66

słoniowej. Popularność zyskuje dzięki łatwości przygotowania. Jej ugotowane ziarna doskonale uzupełniają smak wielu potraw. Mąka z komosy ryżowej i jej właściwości Mąka powstaje poprzez zmielenie, surowych ziaren quinoa. Jest bezglutenowa i dostarcza sporo białka, błonnika, a także duże ilości witamin i minerałów. Ma lekko orzechowy posmak i gruboziarnistą strukturę. „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2(...)kcal)”. Zastosowanie Tak jak inne mąki bezglutenowe doskonale sprawdza się jako uzupełnienie mąk zbożowych. Dodając ją do słodkich i słonych wypieków warto zachować odpowiednie proporcje – mąka z komosy ryżowej powinna stanowić nie więcej niż ⅕ tradycyjnej. Gruboziarnista struktura i delikatnie orzechowy posmak sprawiają, że mąka quinoa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju panierek oraz ciekawych interpretacji tradycyjnych przepisów. Idealna

SmartBake.pl
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 70

zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów i wiórek kokosowych. Migdały i kokos doskonale podbijają smak maku. Biszkopt makowy nie zawiera mąki pszennej, a co za tym idzie jest bezglutenowy . Do jego przyrządzenia używamy białek i żółtek jaja kurzego, mąki migdałowej, cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający(...)powinna być gęsta i bardzo dobrze utrzymywać kształt. Mak wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. ( można zblendować całe migdały, zastąpić innymi orzechami lub inną mąką bezglutenową) Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko miksuj na wolnych obrotach. Następnie wsyp w trzech partiach suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki

SmartBake.pl
Wielkanocna Babka Ryżowa 123

Pierwszy przepis Wielkanocny, a będzie to babka na mące ryżowej z jogurtem. Jest to propozycja bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby i osoby bez problemów z glutenem sobie ja upiekły :) Składniki: 1 szkl mąki ryżowej 150 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej 1/4 szkl oleju 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka kl M 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia (bezglutenowy albo zwykły) 1/3 szkl cukru 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę (twa to około 5-7 minut) 2. Do ubitych jajek przesiewamy mąkę ryżowa oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodając po trochu jogurtu oraz oleju. Mieszamy wszystko do połączenia składników. 3. Gotowa masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę

Gotowanie...to proste !