Polubiłem mąkę gryczaną, Wy też? W zeszłym tygodniu robiłem z niej pyszny chleb , a w dzisiejszym wpisie kolejne danie, czyli buraczkowe naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej. Bardzo ciekawe, kolorystyczne urozmaicenie na talerzu – ja proponuję czerwień złamaną różnymi odcieniami zieleni ale kolorystykę dobieracie Wy! (smak też bardzo dobry, nadaję się też np. na tortillę). Nikomu chyba nie muszę tłumaczyć(...)zdrowe są buraczki. Często pojawiają się u nas w domu jako sałatka do obiadu, ostatnio w zapiekankach (nadają im fajny, słodkawy posmak), a teraz jako naleśniki bezglutenowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka soku burakowego 1 łyżka oliwy 2 jajka sól i pieprz zioła np. bazylia, oregano, kminek lub cokolwiek innego co lubicie do smaku
PaleoLifejeszcze bardziej apetyczne. Naleśniki możecie zjeść zarówno na słodko, jak i słono. Jutro pokażę Wam moją propozycję na zielonego naleśnika. Ciasto możecie przygotować zarówno z gotowego mixu mąk bezglutenowych (np. Schar) lub samodzielnie wykonanego mixu ze skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej i jaglanej. Zamiast mąki bezglutenowej możecie użyć pszennej lub orkiszowej. Składniki (na 10 naleśników): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (Schar
Mango Papajaktóry przygotujemy w kilka chwil. Mozna je przygotować na milion sposobów... Ja uwielbiam naleśniki nawet same, bez żadnego nadzienia i polewy. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z m ą ki kukurydzianej bezglutenowej z sokiem i sk órk ą z pomarańczy. Naleśniki dzięki dodatku pomarańczy są bardzo aromatyczne...Jako dodatek do tego rodzaju naleśników możecie zastosować sos pomarańczowy, dżem z pomarańczy(...)ulubiony dodatek, czyli karmelizowane pomarańcze 💗 Uwielbiam zapach pomarańczy, wi ę c często j ą wykorzystuje w przygotowaniu deserów i ciast. Polecam 😊 Składniki: ciasto naleśnikowe: m ą ka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki, mleko ok 1,5 szklanki, proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki, m ą ka ziemniaczana ok 2,5 łyżki, sok z pomarańczy 3 łyżki, starta skorka pomarańczy
kulinarne odsłony patiMarkę Rosies tworzy grupa ludzi, która pasjonuje się smaczną i bezpieczną żywnością bezglutenową o wysokiej jakości. Dużą uwagę przykuwają do prorodzinnej i przyjaznej dla środowiska metody działalności. W ofercie marki znajdziecie duży wybór bezglutenowych płatków, począwszy od standardowych owsianych, a kończąc na ciekawych chrupiących mieszankach. Ponad to marka produkuje także specjalnie stworzone mieszanki owsiane do koktajli. Produkty Rosies(...)bezglutenowe bez pszenicy bez nabiału wolne od sztucznych barwników pozbawione sztucznego smaku wolne od uwodornionych tłuszczów wolne od składników GMO głównie organiczne Od teraz, co jakiś czas będą pojawiać się recenzje poszczególnych grup produktów. Jeżeli recenzja zostanie opublikowana od razu ją tutaj podlinkuję, tak aby po kliknięciu przeniosło Cię na konkretną stronę z moją oceną :) PŁATKI OWSIANE
Zdrowie na języku :Ppozostałych. Batoniki występują w gramaturze 25 g, więc dla dzieci są jak najbardziej poręczne. Zapraszam do zapoznania się z moją ocena poniżej :) CZARNA PORZECZKA I JABŁKO bezglutenowe płatki owsiane (30%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * jabłka (6%) * syrop daktylowy * rodzynki * czarna porzeczka (3%) Czarną porzeczkę można delikatnie poczuć jeszcze pod spróbowaniem batonika. Ten wariant smakowy(...)kawałeczki są twarde i trzeba je dobrze pogryźć. Jabłko jest słabo wyczuwalne. W smaku batonik jest słodko-kwaśny. Dobry, smaczny, aczkolwiek nie kupiłabym go w przyszłości . TRUSKAWKA bezglutenowe płatki owsiane (31%) * daktyle * błonnik cykorii * masło kakaowe * rodzynki * truskawki * syrop daktylowy Truskawki nie czuć w ogóle - ani po zapachu
Zdrowie na języku :PKolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta. Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła
Pan i Pani Smith w kuchnicałe 3 lata - zachowaj paragon, najlepiej wcześniej go skopiuj). Jeśli chcesz być na bieżąco, dołącz do nas na facebook'u tutaj. Na pierwszy ogień poszedł chleb bezglutenowy z mąka kokosową, mąką gryczaną, olejem kokosowym i paroma innymi zdrowymi składnikami. Olej kokosowy mam świeżo tłoczony na zimno (tutaj można nabyć) a z pozostałości po tłoczeniu zamawiam od razu(...)Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni... ********************************* Szybki przepis na chleb bezglutenowy z mąką kokosową i olejem kokosowym. 3 łyżki zmielonego lnu + 220ml wrzątku 1 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki maki kukurydzianej
IzaGotujeDziś kolejna odsłona bezglutenowej Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc(...)bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni i białej quinoy. Przyprawiłam je miodem, imbirem, kardamonem, cynamonem i świeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość dopełnia zapach i smak cytrusów - kumkwatów i soku z cytryny
Quinoa Raz!stoiska z chlebem szerokim łukiem, a domownicy jedzą tylko chleb żytni na zakwasie. Ale czasami mam ogromną ochotę zjeść sobie jakąś kromeczkę, a gotowy bezglutenowy nie jest zbyt smaczny. Kiedy więc natknęłam się w Smakoterapii na ten przepis, od razu postanowiłam upiec bezglutenowy chlebek z ziarnami. Bez wyrabiania, bez drożdży(...)alergię). Oczywiście można je dodać pół na pół z nasionami dynii, swoją drogą jadłabym je garściami, gdybym mogła oczywiście. Chleb oprócz tego, że jest bezglutenowy, jest bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy. Zjedzenie jednej kromki całkowicie zaspakaja głód, bo jest ciężki, mokry i treściwy. Zaletą jest także to, że po tygodniu (w folii
To co kochamdawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać(...)kolei. W kwietniu ubiegłego roku dowiedziałam się, że mam (między innymi) dość wysoką nietolerancję na gluten i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie jest to taka stuprocentowa dieta, bo czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej
To co kochamMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk . Poza tym zawiera sporo białka, zdrowych tłuszczy nienasyconych i błonnika . Jednym słowem: polecam! Składniki na formę o średnicy 27cm: Spód: 2 szklanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 3/4 szklanki mąki amarantusowej, - 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku
Jeść, by żyć w zdrowiuUpiec chleb bezglutenowy to prawdziwe wyzwanie. Po wielu próbach, kombinacjach, kilkunastu lub kilkudziesięciu (wolę nie liczyć dokładnie) zakalcowatych bochenkach, nareszcie udało mi się opracować przepis na chleb doskonały! Wystarczy JEDEN SKŁADNIK (jest nim kasza gryczana niepalona) oraz TROCHĘ cierpliwości, by wyczarować bezglutenowe cudo. Ten przepis dedykuję wszystkim osobom z nietolerancją, alergią lub, po prostu, unikającym glutenu. Nie sięgajcie po chleby(...)bezglutenowe ze sklepowych półek! Jeszcze nie spotkałam takiego z dobrym składem, za to z wygórowaną ceną, drożdżami, tłuszczem i ulepszaczami owszem. Naprawdę warto poświęcić czas, by móc się zajadać domowym chlebkiem z chrupiącą skórką. Jakiż był mój zawód, gdy po opracowaniu tego przepisu, wpisałam w wyszukiwarkę frazę "chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej"... Wyskoczyło kilkanaście pozycji, a ja - głupia - myślałam
Jeść, by żyć w zdrowiuCoraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale na tym polega gotowanie aby próbować i szukać innych rozwiązań. Do ciasta kakaowego użyłam małej okrągłej blaszki. Jednak następnym razem upiekę ciasto w keksówce. Gdybym nie mówiła, że ciasto jest bezglutenowe sądzę, że nikt by się nawet nie domyślił ponieważ w smaku(...)jest naprawdę bardzo dobre. Składniki: - 100g mąki ryżowej - 80g mąki gryczanej - 60g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 85g kakao gorzkiego - 110g ksylitolu lub cukru brązowego - 100g oleju - 2 jajka - 250 g mleka Polewa: - gorzka czekolada - 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blaszkę wykładamy papierem
Pan i Pani Smith w kuchnijest gluten i co właściwie można jeść będąc na diecie bezglutenowej? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w książce ,,Pysznie bez glutenu"! Artykuł Pyszna dieta bezglutenowa! pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj mamy dla Was przepis na bezglutenowy chleb korzenny który pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”. Słodki chlebek w swoim smaku przypomina
Kuchenne Wariacje