chleb może odmienić życie wszystkich, którzy muszą unikać glutenu, drożdży, czy mąki kurydzianej, która tak często pojawia się w bezglutenowych przepisach. Robi się go bardzo prosto, a wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość i zaplanować wcześniej jego pieczenie. Oto bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką Read More Artykuł Bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką i migdałami – bez mąki i drożdży pochodzi
Flymetothespoonautomat. Jestem innego zdania. Nie zauważyłam, aby moje rachunki znacząco wzrosły odkąd używam automatu do chleba. Poza tym dobry chleb z piekarni też swoje kosztuje. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej powinieneś zauważyć, że domowe pieczywo bezglutenowe z automatu jest znacznie tańsze od pieczywa ze sklepu (nie wspominając już o jego składzie). Automaty do wypieku chleba dostępne na rynku różnią się(...)zrobisz. Wiąże się to także z gabarytami urządzenia. Zwróć uwagę jakie programy są Ci potrzebne. Mój ma ich 12 (widoczne na zdjęciu), w tym program do wypieku chleba bezglutenowego. Tak naprawdę używam 4 programów (na ciasto zagniatane, ciasto razowe, konfitury oraz makaron). W tym ostatnim trybie nie robię wbrew pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi
Fabryka pomysłówBezglutenowe placuszki bananowe z dynią to pyszne i łatwe do zrobienia danie. Placki są bardzo delikatne i nie zawierają dodatkowego cukru. Bez dużego wkładu pracy w ich przygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód. Placuszki bananowe z dynią są słodkie od banana i nie trzeba dodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka i dobrze(...)zbyt gęste. W placuszkach zamiast mąki ryżowej dobrze sprawdzi się mąka kukurydziana lub kokosowa (kokosowej dodawać o połowę mniej). Placuszki na pewno przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej i dbającym o zdrowe odżywianie. Delikatne w smaku i łagodne dla naszego układu trawiennego, polecam je szczególnie dzieciom. Ilość porcji: dla 2 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki na placuszki
Gotuj w domuwymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Ciasto wykładać łyżką, po 2 łyżki na 1 placek. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Placki waniliowe (bezglutenowe) Placki waniliowe (bezglutenowe) Artykuł Placki waniliowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineBrak pieczywa to jedna z największych bolączek osób, które muszą przejść na dietę bezglutenową. W przypadku mojej córki też tak właśnie było: to za chlebkiem tęskniła najbardziej. Zaczęłam więc testować różne kombinacje i oto, z czym do Was przychodzę: jedno ciasto- dwa rodzaje pieczywa! Kiedy postanowiłam upiec pierwszy raz pieczywo bezglutenowe, to złapałam się za […] Artykuł Pieczywo bezglutenowe
WiszniówkaProste w wykonaniu, smaczne i zdrowe brownie bezglutenowe! Nawet nie czuję, że mi się rymuje..bo obecnie czuję wyłącznie obłędny zapach czekoladowego wypieku 😉 Rozpędziłam się w tych bezglutenowych przepisach, ale mam wrażenie, że jednak takich dań nigdy za wiele. Nawet jeśli nikt z nas nie będzie miał być na diecie, to takie urozmaicenie zawsze w […] Artykuł Brownie bezglutenowe
WiszniówkaMiałam tak ogromną ochotę na naleśniki, że robiłam je w ciągu tygodnia kilka razy: na słodko i wytrawnie. Korzystam ostatnio z mąki bezglutenowej i muszę przyznać, że życie bez glutenu wcale nie jest ograniczone. Ja powiedziała mi Ela P. - brak glutenu otwiera nowe możliwości kulinarne, bo można poznać smak np. mąki kasztanowej, której normalnie by się nie spróbowało, bo łatwiej(...)kokosowymi podsmażonymi na maśle z cynamonem i uraczyłam Loczka takim naleśniorem :) Tym razem zrobiłam coś na kształt krokietów, delikatne i łagodne w smaku. Na fan page wklejałam listę produktów bezglutenowych, jeśli Was to interesuje. Naleśniki: mąka bezglutenowa (ci, którzy mogą - zwykła) mleko roślinne lub woda gazowana 2 jajka (lub 6 jajek przepiórczych) szczypta soli odrobina tłuszczu do smażenia Nadzienie
Cytryna&Co.Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym. Składniki(...)się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą. Podałam z gnocchi. Składniki na gnocchi: W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam 250-300 g mąki bezglutenowej (u mnie owsiana, skrobia ziemniaczana i z lenistwa mix bezglutenowy - lub zwykłej pszennej) + mąka do podsypywania 1 jajko łyżeczka soli około 800g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych Ziemniaki miksujemy lub przepuszczamy przez
Cytryna&Co.były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli(...)się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie Składniki: (blacha 12cm średnica) Ciasto: 2 szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki erytrolu 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła
PaleoLifesprawiła , że potrafiłam piec je nawet kilka razy w tygodniu :) Czy jest coś lepszego niż puszysta , jeszcze ciepła muffinka z bakaliami? Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne ! Bez dodatku nabiału, jajek i masła . Jeśli wolicie jeszcze bardziej "fit" możecie zamienić cukier na słodzik , ksylitol lub erytrytol. Zapraszam do pieczenia(...)Składniki: 2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej - proporcje poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego
Marcepanowa kuchniawiększości osób będących na diecie bezglutenowej owies jest zazwyczaj dobrze tolerowany. Jednak ta tolerancja dotyczy owsa "czystego", czyli nie zanieczyszczonego podczas różnych etapów produkcji. W Polsce zwykły owies wykazuje wysoki poziom zanieczyszczenia glutenem, jednak w ostatnim czasie na naszym rynku coraz więcej pojawia się produktów na bazie tego zboża ze specjalnym oznaczeniem - wolny od glutenu. I jedną z takich(...)marek jest Pięć Przemian , która to m.in. oferuje bezglutenowe płatki owsiane, na bazie których to przygotowałam poniższą, banalnie prostą owsiankę kakaową. Składniki: 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian) 1 łyżka makao, czyli kakao z ksylitolem (Pięć Przemian) 125 ml wody 125 ml mleka ryżowego dodatki: banan, maliny, daktyle w czekoladzie (Pięć Przemian), prażone migdały z ksylitolem
Zdrowie na języku :Pprawdziwe z mleka owczego no i bunc i bryndza W tym wpisie postanowiliśmy podzielić się naszą miłością do oscypków w połączeniu z naleśnikami. Dziś podrzucamy wam przepis na naleśniki bezglutenowe , chyba najprostszy i najszybszy jaki znam. Aby było ciekawiej to tym razem nie będzie na słodko bo ile można je polewać czekoladą? No dobra można i to dużo(...)oscypkiem! Ostatnio próbujemy trochę innego podejścia do fotografii więc zrobiliśmy je z grillowanym oscypkiem i bryndzą ( nie załapała się do zdjęć bo zdjęliśmy ją całą ) Ten przepis na naleśniki bezglutenowe jest tak prosty, że nawet nauczyliśmy go Hankę i sama sobie je robi, oczywiście oprócz smażenia. Składniki: czubata szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego
PaleoLife