zapach świeżego chleba? Zapach, który sprawia, że czujemy się jak w domu, bezpieczni (i głodni :)) – nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliśmy chleba! Dziś przepis na pyszny i szybki chleb bezglutenowy, rustykalny z oliwą truflową. Składniki: Miksy, które znam i polecam to: Schär – Mix B – Bread-Mix Schär – Mix it! Dunkel – rustykalny, ulubiony! Gluten Free Life – Bezglutenowa mieszanka wieloziarnista(...)drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oleju 550-600 ml lekko ciepłej wody opcjonalnie 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych GF Warto wiedzieć: mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż ta klasyczna zazwyczaj ciasto na chleb gluten free jest bardzo lepkie i nie utrzymuje kształtu – na początku polecam pieczenie w keksówce. Do dzieła: Cukier oraz świeże
Spektrum Smakunawodniona marki KOALA ze sklepu PENEGARA.PL. Zanim do przepisu przejedziemy powiem Wam trochę więcej o tym produkcie, który totalnie mnie zachwycił! Słuchajcie! Tapioka nawodniona marki KOALA to produkt: – bezglutenowy – hipoalergiczny – 100% naturalny – bez konserwantów Wytwarzany jest ze skrobi ( mączki ) pozyskiwanej z bulw manioku jadalnego, który w kuchni brazylijskiej jest podstawą żywienia. Jest to produkt lekkostrawny(...)saszetek po 70 g. Pochodzenie: Brazylia Produkt składa się tylko i wyłącznie z mąki z manioku i wody – tak jak Wam pisałam powyżej jest to produkt całkowicie bezglutenowy! Nie zawiera żadnych składników genetyczne modyfikowanych. SKŁADNIKI: Ilość produktów zależy od ilości przygotowywanych placków. * Tapioka nawodniona KOALA – KLIK! * cebula biała i czerwona * pomidory * kukurydza * fasola * czosnek * filet z kurczaka
Ostra na Słodkokruchego ciasta na maśle. W mojej wersji przygotowuję zdrowszą wersję spodu bez użycia masła. Takie ciasto wychodzi równie pyszne, kruche i delikatne. Dodatkowo w poniższym przepisie spód jest bezglutenowy. W przepisie na spód możecie wykorzystać także inne rodzaje mąk z wyjątkiem kokosowej, na przykład gryczaną czy orkiszową. Serek wiejski w przepisie możesz zamienić na jogurt, serek naturalny czy nawet pokruszony(...)kozi. Z kolei fetę, którym posypujemy tartę możesz zastąpić serem pleśniowym lub mozzarellą. Jeśli lubicie tego typu przepisy, sprawdźcie inne moje sprawdzone i ulubione opcje na blogu, między innymi: Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami Z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie Z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki Tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta
Healthycreations.plCzas czytania: 3 min Tarta z kremem brulee Tarta, na niesamowicie delikatnym spodzie bezglutenowym z pysznym owocowym kremem brulee na mleczku kokosowym. Znów zdrowa wersja deseru, zamiast śmietany użyłam właśnie mleczka kokosowego. Natomiast zamiast cukru ksylitol, a ciasto przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych. Do zrobienia kremu wykorzystałam egzotyczne owoce z puszki, ale możecie użyć świeżych i takich owoców na jakie(...)creme brulee . Tartę można podać z gałką lodów waniliowych! Print Tarta z kremem brulee .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 20 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na spód 150 g masła 3/4 szklanki mąki ryżowej
SprawdzonaKuchnia.plPapad indyjskie chipsy, a nie o klasyczne tłuste ziemniaczane chipsy prosto ze sklepu 😉 Papad jest wspaniałą przekąską i to zdrową przekąską, bo przygotowaną z mąki cieciorkowej, która jest mąką bezglutenową bogatą w białko, błonnik, potas i kwas foliowy. Przygotowałam Papad bez użycia tłuszczu, dzięki temu ich kaloryczność spadła do minimum. W klasycznym przepisie Papad smażone są na głębokim oleju(...)indyjskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cieniutkie placuszki przygotowane z mąki z cieciorki to wspaniała alternatywa dla klasycznych chipsów! Course Przekąski Cuisine Indian Keyword bezglutenowe, mąka z ciecierzycy Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 16 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 100 g mąki z ciecierzycy + mąka
SprawdzonaKuchnia.plBezglutenowe herbatniki orzechowe to ciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów: przede wszystkim są mega łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie ma tutaj nic trudnego: trzeba jedynie wymieszaj suche i mokre składniki, rozwałkować i wycinać ciastka. No i potem upiec. Dodatkowo nie zawierają składników, które(...)jajek i nabiału . Są tylko orzechy, więc jeśli nie możesz ich jeść to niestety przepis nie dla Ciebie. Jeśli chcesz możesz je wzbogacić, dodając do nich posiekaną gorzką czekoladę Bezglutenowe herbatniki orzechowe Składniki na 12 ciasteczek: 150 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki z orzechów włoskich 10 g mąki kokosowej 30 g masła z orzechów laskowych 30 g pasty
365 dni dookoła kuchniBezglutenowy keto chleb to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy są na diecie ketogenicznej, jak i osób stroniących od glutenu. Przepis na chleb ketogeniczny jest bardzo prosty i szybki, także nie musisz być doświadczonym piekarzem. W tym przepisie zaprezentuję Ci keto chleb z mąki migdałowej… The post Keto Chleb Bezglutenowy appeared first on Z Gruntu
ZGruntuFitLekki torcik jagodowy, który składa się z bezglutenowego biszkoptu, masy ze skyrem i jagodami, oraz drugiej z kaszy jaglanej jest świetną propozycją dla wszystkich dbających o linię i chcących się zdrowo odżywiać. Jest bardzo pyszny, jak dla mnie o wiele smaczniejszy od tortów naładowanych ciężką masą na bazie masła. Jeśli torcik podzielimy na 8 porcji (każda po około(...)jeść nawet diabetycy. Składniki na lekki torcik jagodowy: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 140 g cukru brązowego lub erytrolu 150 g (szklanka) mąki z amarantusa 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego Masa z kaszy jaglanej: 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleka (dałam mleko 1,5%, może też być napój roślinny) 2 łyżki
e-PrzepisyKulinarneśniadanie, przekąskę czy też deser. Robi się je zdecydowanie szybciej niż tradycyjne naleśniki, a dodać do nich można co tylko nam dusza zapragnie. Moja dzisiejsza wersja jest bezglutenowa, przygotowałam ją na bazie zmielonych płatków owsianych. To fajna odmiana dla tych tradycyjnych pszennych pankejków. Na blogu jest przepis na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym oraz na klasyczne pancakes z owocami(...)Owsiane pancakes (bezglutenowe) z owocami Owsiane pancakes (bezglutenowe) z owocami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 10 placuszków Składniki: 150 g błyskawicznych płatków owsianych 2 jajka 6 czubatych łyżek jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: ulubione owoce jogurt naturalny Inspiracja
Kulinarne przygody GatityCoś dla fanów śledzi i tatarów ;) z chrupiącymi wiosennymi warzywami, quinoą, jajkiem przepiórczym, dobrze doprawione bezglutenową Vegetą Natur. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam! Klasycznego tatara od dzieciństwa, a śledzia od kiedy musiałam przejść na dietę bezglutenową. Wcześniej go nie ruszałam i uważałam za zło wcielone, ale zmuszona do szukania nowych smaków, w końcu spróbowałam i okazało się(...)świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy na tatarze, posypujemy koperkiem dodajemy kilka kropli ostrego sosu piri-piri. Można podać samodzielnie, lub z dodatkiem młodych ziemniaków, albo grzanek z bezglutenowego pieczywa, przed zjedzeniem wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Smacznego
Quinoa Raz!jakościowo chleb, to ten – który upieczemy sami. Lista zalet dodatkowo wzrośnie, gdy zdecydujemy się upiec nasz chleb na zakwasie. Zakwas nie tylko odpowiada za lepszy smak i teksturę chleba bezglutenowego, ale również zwiększa jego wartość odżywczą i obniża Indeks Glikemiczny, a to tylko niektóre z jego dobroczynnych wpływów. To prawda, że ‘wychodowanie’ zakwasu wymaga od nas trochę cierpliwości, ale warto(...)się na nią zdobyć, bo smak oraz właściwości domowego chlebka na zakwasie wynagradzają wszelkie, ewentualne trudy. Zapraszam Was do mojego przepisu, w formie ‘krok po kroku’, na zakwas bezglutenowy (ryżowy) oraz chlebek gryczano ryżowy. Mam nadzieję, że przekonacie się, iż upieczenie własnego, smacznego i zdrowego chleba, nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać. The post Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy
Domowe TortyMój przepis na bezglutenowy chlebek bananowy fit jest idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i słodki dodatek do kawy. Chlebek bananowy w wersji fit jest bez cukru, bez laktozy, bez glutenu i bez mąki pszennej. Innymi słowy mogą sięgać po niego zarówno osoby chore na… The post Bezglutenowy Chlebek Bananowy Fit appeared first on Z Gruntu
ZGruntuFitmarchewka i pasta bezrybna … Jak widać, jest w czym wybierać. Brakowało mi w tej układance prostego przepisu na paluszki bezrybne, ale teraz już są. Czy można je zrobić bezglutenowe? Tak, bez problemu. Mąkę “do zamoczenia” daj dowolną bezglutenową, a do obtoczenia użyj bułki tartej bezglutenowej lub np. zmielonych orzechów włoskich. Z czym podawać wegańskie paluszki rybne? Standardowo
BlendmanDopadło i nas - sprawdzamy co możemy jeść a co nie. Ale, żeby nikomu nie było przykro - wypieki robimy dla wszystkich takie same - bezglutenowe! Bałam się, kojarzyłam sobie zawsze, że to jest gorzkie, nie smaczne i w ogóle ble! Bardziej pomylić się nie mogłam. Jak na razie, wypieki sa nie tylko lekkie ale i smaczne. Dlatego warto czasem sobie zrobić(...)alternatywie ciasto bezglutenowe. A może już tak zostanie? jedyny minus? Cena składników. Składniki na szarlotkę bezglutenową: Kruchy spód: 200g masła śmietankowego 100 g mąki ryżowej (białej) 100 g maki kukurydzianej 100 g mąki z amarantusa 3 żółtka 100 g cukru Farsz: 5 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka cynamonu Kruszonka 70 g cukru 120 g mąki kukurydzianej
Słodkie PrzyjemnościSzybki, prosty i dietetyczny obiad. Jest bezglutenowy i bez laktozy. Do szpinaku dodałam zamiast śmietany domowe mleko migdałowe. Podałam go z makaronem z grochu ale może być inny bezglutenowy albo jaki lubicie. 450 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml mleka migdałowego sól, pieprz czarny i czerwony zioła włoskie 400 g filetów mintaja 200 g makaronu bezglutenowego
wesoła kuchnia