zbóż. Macie ochotę? Low-Carb Tiramisu Składniki na biszkopt: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-) Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego
Marta próbujeKolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik
MintTasteKolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra
Marta próbujerazem coś szybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
Marta próbujeboczek. Dopiero wtedy mamy okazję usiąść wszyscy przy stole i razem wszamać jakieś pyszne śniadanie. Ostatnio na blogu było takie Hash Browns : A dzisiaj prawdziwa petarda – naleśniki bezglutenowe. Tym razem zainspirowały mnie moje dzieci. One również mają swoje ulubione dania, a jednym z nich są właśnie naleśniki. Uwielbiają je, mogą je wcinać na śniadanie, obiad i kolację. Wystarczy(...)zdrową wersję nutelli z awokado, albo dżem z porzeczki i Chia. Chciałem im udowodnić, że zdrowe mogą być równie smaczne jak te, które dotychczas znały! Te bezglutenowe naleśnik i wyglądają, smakują i dają się zawijać tak samo jak ich “normalna” wersja. Na dodatek, ale do tego chyba już się przyzwyczailiście, można je zrobić dosłownie w kilka chwil. Składniki (na około
PaleoLifeDziś nie będzie przepisu, będzie natomiast o glutenie , diecie bezglutenowej , celiakii i jej diagnostyce . Jakiś czas temu dieta bezglutenowa stała się bardzo modnym sposobem odżywiania oraz odchudzania. Ale czy na pewno gluten tuczy i jest taki "zły" jak go malują? I czy rzeczywiście wszyscy powinniśmy go unikać? O co właściwie chodzi z tym glutenem? Gluten jest mieszaniną białek i występuje(...)tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli to co tygryski lubią najbardziej. A skoro lubią, to się objadają. Stąd przekonanie, że dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej jakości pieczywo jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam Was do przygotowania bezglutenowej przekąski na słodko - smażonych plasterków jabłek w cieście na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania. Jabłka w cieście są miękkie i bardzo smaczne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać twarde jabłka, ponieważ podczas smażenia idealnie zmiękną. Poniższe smażone jabłka są tak samo smaczne, jak te przygotowane na mące pszennej(...)jabłek 1 szklanka mąki kukurydzianej (125 g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (45 g) 3/4 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar l) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego!) cynamon szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia do dekoracji cukier puder Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wbić
Ugotowaćoraz podsmażoną wcześniej cebulką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Porządnie wymierzać. Można "faszerować" nasze cisto pierogowe!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody
BezglutenowaIzabelamusi być gorsza! Jedno jest pewne.. po domowej kanapce brzuch z pewnością nie rozboli.. no chyba że zjemy za dużo :)) Zapraszam do przepisu. Co potrzebujemy - bułkę bezglutenową (u mnie była to ciabata) usmażony kawałek piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach w bezglutenowej bułce tartej dwa plasterki pomidora ser żółty kilka listków sałaty sos ( może być ketchup, majonez(...)czosnkowy - bezglutenowy oczywiście! ) Ciabatę podpiekłam chwilkę w piekarniku, posmarowałam sosem, następnie kolejno sałata - mięsko - ser żółty - pomidor - sos - buła. Jestem szczęśliwa :)) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabeladzieła!! Lasagne zrobiłam na bazie naleśników bezglutenowych. Najlepszym przepisem z którego wychodzą mi naleśniki, jest tradycyjny przepis, jak na pszenne naleśniki - wystarczy mąkę pszenną zastąpić bezglutenową. Aa więc - zaczynamy od usmażenia naleśników. Jeśli już je mamy idziemy krok dalej..... ---> FARSZ mięso mielone cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w puszce sól, pieprz BESZAMEL 40 gram mała(...)gram mąki bezglutenowej 160 ml mleka pieprz, sól, gałka muszkatałowa + masło aby posmarować formę lub naczynie żaroodporne oraz ser żółty Smażymy cebulkę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomidory z puszki. Dusimy wszystko do momentu zredukowania się sosu. Doprawiamy dodatkowo bazylią. Zabieramy się za sos beszamelowy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę enegricznie mieszajac zeby nie było grudek
BezglutenowaIzabelaprzepis, który urodził się w mojej głowie. Ciasto nie dość, że z cukinią i młodym jęczmieniem to upieczone na bazie mąki pszennej, mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej i mixu mąk bezglutenowych w łącznej ilości równej trzech szklanek. Pomimo tego, że wykorzystałam różne rodzaje mąk oraz warzywo ciasto się udało a dla Was jest to informacja, że możecie również poeksperymentować z rodzajami(...)szklanka oleju 3 łyżki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki (użyłam 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki orkiszowej typ 2000, 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych marki Schar oraz 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, natomiast możecie użyć zarówno mąki pszennej, orkiszowej typ 2000 oraz mixu mąk bezglutenowych) 1/2 szklanki młodego jęczmienia 5 jaj 1 szklanka cukru
Mango Papajaląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 100 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) /lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 75 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skóry; tj. mniej więcej trzy(...)całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również gotowy, sprawdzony mix mąk bezglutenowych. Zapisz Zapisz
Even Better Foodposzukiwaniu idealnego chleba bezglutenowego, wyruszałam w podróż (czytaj podróż samochodem po wielu sklepach, w tym eko) O jakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka(...)rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie :) Mając zakwas żytni, wpadłam na pomysł, aby użyć go wyprodukowania zakwasu owsianego. Potrzebujecie zatem łyżkę aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki owsianej i wody tyle, aby konsystencja nie była za gęsta bo owies chłonie wodę. Odkładamy na zakwas na 10-12 godzin, po tym czasie z tego zakwasu bierzemy łyżkę i dokarmiamy
Delicious Titbitsprzez kilka dni. Co będą jeść? Przecież nie schabowy. Wtedy ratunkiem może być zamówienie cateringu dietetycznego. Takich życiowych przykładów znajdziemy więcej. Są przecież osoby, które zdecydowały się na dietę bezglutenową np. ze względów zdrowotnych, bo cierpią na celiakię (Uwaga! Osoby chore na celiakię powinny korzystać z firm cateringowych posiadających oficjalny certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie(...)Bezglutenowej (Menu bez glutenu)) lub nietolerancję na gluten. Co wtedy? Czym ugościć takie osoby, czym nakarmić, gdy nasza wiedza o glutenie ogranicza się jedynie do wyboru między pszenicą zawierająca gluten, a kaszką kukurydzianą będącą wolną od tego składnika? W takim przypadku warto złożyć zamówienie w jednym ze sklepów oferujących catering dietetyczny. Na www.cateromarket.pl znajdziemy wyszukiwarkę, która pomoże nam odnaleźć odpowiadającą
Kuchnia co dniakokilkach. Wystarczy 10 minut w piekarniku, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie, które z pewnością was pozytywnie zaskoczy. Warto wspomnieć, że tak przygotowane śniadanie sprawdzi się zarówno w diecie bezglutenowej, diecie paleo, diecie samuraja, diecie tłuszczowej, jak i w innych systemach żywieniowych, ponieważ występują tu tylko zdrowe, bezglutenowe składniki zawierające mnóstwo wartości odżywczych. Składniki Jajka Boczek wędzony Szczypiorek Oliwa
Programista w kuchni