Niskowęglowodanowe placki z cukinii, bez mąki, glutenu i innych zbędnych dodatków idealnie je zastępują. Placuszki z tego przepisu są chrupiące, pachnące, idealne zarówno na ciepło jak i zimno. Bezglutenowe placki z cukinii - low carb Składniki: ok. 350 gram cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek) 2 jajka 1 cebula 50 gram łupin babki jajowatej sól i pieprz do smaku olej
Marta próbujeinni goście. Od święta można zaszaleć. Bo życie musi być przyjemne, a świeże, naturalne jedzenie takim je czyni. I Wy wynieście coś z tej uczty. Łapcie przepis na bezglutenowy tort. Jest mocno czekoladowy i puszyście kokosowy ;-). Polecam! Składniki na dużą tortownicę: Biszkopty zainspirowane TYM przepisem : 6 dużych bananów, 5 szklanek bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę, 8 łyżek(...)oleju kokosowego, 6 łyżek cukru kokosowego, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody. Masa czekoladowa: 1 szklanka migdałów, 1,5 szklanki płatków kokosowych, 1/2 kostki masła kokosowego, 4 łyżki karobu, 4 łyżki melasy karobowej, 2 puszki mleka kokosowego (stała część). Masa kokosowa: 2 puszki mleka kokosowego (stała część), 2 szklanki płatków kokosowych, 100 ml wody, 2 łyżki soku
Jeść, by żyć w zdrowiuCzym można lepiej zacząć tydzień niż od zjedzenia na poniedziałkowe śniadanie góry gofrów? I to gofry bezglutenowe , polane tym dżemorem z czerwonej porzeczki oraz chia. Dawno nie było przepisu z mąki kokosowej, a że mam jej dość dużo to trzeba było przerobić na coś pysznego i szybkiego, czyli połączenie idealne. Takie śniadanie możecie naprawdę przygotować w kilka chwil zanim pobiegniecie(...)powinno być dość płynnej konsystencji – jak np. na naleśniki) dolewamy więcej mleka. Gofrownice smarujemy olejem koksowym i wylewamy ciasto, tutaj czas zależy od waszego sprzętu, u nas gofry bezglutenowe są gotowe w około 2-3 minuty na maksymalnym nagrzaniu. Smacznego! Artykuł Czekoladowe gofry bezglutenowe (paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeprosty dżem z czerwonej porzeczki to dajcie znać w komentarzach tutaj, albo na fanpagu, instagramie , mailem, albo gołębiem pocztowym… itp. No cóż, w kuchni się nie narobiłem, ale ciasteczka bezglutenowe z talerza znikły w parę sekund Przygotujcie podwójną porcję! Składniki: 1 ⅓ szklanki mąki migdałowej, ⅓ szklanki masła (może być też olej kokosowy), 2-4 łyżek miodu, szczypta soli. Dodatkowo dżem ! Przygotowanie(...)Delikatnie rozgniatamy i palcem robimy w środku dziurkę, w którą wrzucamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach około 8-12 minut. W trakcie pieczenia trzeba zaglądać bo takie migdałowe ciasteczka bezglutenowe szybko i łatwo się przypalają. Ich kolor powinien być lekko złoto-brązowy. Po wyjęciu dajcie im chwilę czasu, aby ostygły. Smacznego! Artykuł Ciasteczka bezglutenowe tylko 3 składniki (paleo, bez cukru
PaleoLifeGofry kakaowe Oj jak ja kocham gofry… Od momentu, gdy kupiłem gofrownicę, goszczą u mnie niemalże codziennie. Były już gofry bezglutenowe , dla fanów „innych” mąk, które uznaję za najlepsze, jak i gofry ziemniaczane , dedykowane dla tych co chcieliby gofra na wytrawny obiad. Dzisiaj przyszedł czas na gofry kakaowe , ponieważ poza byciem nowym fanem gofrów, jestem również starym(...)się w duże opakowania różnych mąk. Ja standardowo używam orkiszowej, ponieważ jest ona zdrowsza od zwykłej pszennej, ale technologicznie jedna i druga nadaje się do tego przepisu. Z mąkami bezglutenowymi w tym przypadku nie eksperymentowałem. Chcesz bezglutenowe gofry kakaowe? Zrób ciasto według przepisu na gofry z mąki jaglanej i owsianej , i dodaj kilka łyżek kakao. Na pewno wyjdą pyszne! Porady
Blendmansłodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe itp. Ciasto jest ciastem ciężkim i sycącym. Do tego wychodzi zarówno w wersji bezglutenowej jak i na zwykłej mące pszennej. Składniki: - 2 średnie cukinie - 2 szklanki mąki (pszennej, bezglutenowej*) - 2 jajka - 0,5 - 3/4 szklanki cukru - 50-100 ml oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 60-70 minut, do tzw "suchego patyczka". Wystudzić na kratce. Smacznego! * robiłam ciasto w dwóch wersjach bezglutenowych : - 1 szklanka mąki gryczanej + 1 szklanka mąki ryżowej - 1 szklanka mąki ryżowej + 1 szklanka mąki jaglanej
CookYourselfPrzepis na bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest tak naprawdę wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu. Zapakowałam(...)zastraszającym tempie :) Byłam przekonana, że będziemy jeść kanapki przez cały tydzień a tu się okazuje, że nie ma w sumie już czym dzielić i trzeba piec kolejny bochenek :) Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Drukuj Porcje: 1 bochenek - keksówka o długości 20 cm Czas przygotowania: 38 godzin czekania i 1 godzina pieczenia Składniki: 200g kaszy jaglanej 200g kaszy gryczanej
Book of spellsmoją cynamonową granolę z patelni (którą przygotujecie w kilka minut) z mlekiem sojowym lub owsianym (używam kupnych, ale bardzo dobrej jakości) ze startym jabłkiem. Natomiast jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych przy przyrządzaniu granoli. Dla przypomnienia płatki owsiane są z natury bezglutenowe , ale produkowane w zakładach, gdzie również wytwarza się żywność z glutenem, dlatego mogą być
Moja DelicjaMyślę, że taka ilość w cieście nikomu nie zaszkodzi a tylko może spowodować, pojawienie się uśmiechu na twarzy. Ciasto można także wykonać tradycyjnie. Zamiast mąki bezglutenowej dodajemy mąkę pszenną. Składniki: - 500g mąki bezglutenowej ( użyłam Schar Mix It) - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 łyżek oleju - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 5- 6 łodyg
Pan i Pani Smith w kuchniChleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym nagle stał się zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie(...)świeżych 170 g maki jaglanej 113 g tapioki - mąki skrobiowej 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 łyżeczki gumy guar (niekoniecznie) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 3 jajka (można dać same białka, miękisz będzie miał wtedy jaśniejszy i mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie
Przepisy na domowy ser i chlebsię ogromnym powodzeniem co rusz powstają nowe wariacje na temat :-) Wariantów wypróbowałam już wiele ale ten po prostu wymiata (jak mówi mój syn:-). Zapraszam po przepis na dietetyczne, bezcukrowe, bezglutenowe i bez nabiału truflowe kuleczki paleo :-) Składniki na ok. 25 kulek mocy: 2 łyżki masła orzechowego 100% 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao (lub karobu) 1 szklanka
Marta próbujebardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienia ciasta na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łągodna masa z śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆 Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis: Biszkopt bezglutenowy: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Dekoracja: 150 g czekolady deserowej lub mlecznej 4 łyżki masła Czekoladki Kinder Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder? Biszkopt Bezglutenowy: Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni . Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną
Kuchnia Łukaszawszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła do smaku (najlepiej sprawdzą(...)odparować a pomidory zmięknąć. Tak jest idealnie. Na koniec doprawiamy czosnkiem (oraz ziołami jeżeli używamy świeżych). Gotowe. Smacznego Sos możemy podawać z makaronem jako podstawę spaghetti lub dla osób bezglutenowych z kaszą, ryżem lub makaronem bezglutenowym. Do tego możemy dodać mięso kurczaka. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako podstawa obiadu
Gar Zdrowianadają temu wszystkiemu mega wyrazistego smaku. Jeśli uwzględniacie w swojej diecie paleo nabiał, to parmezan idealnie się wpasowuje w to równanie (można go zastąpić płatkami drożdżowymi). Czysta Poezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil! Składniki: ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa) szparagi boczek por parmezan 2 łyżeczki wędzonej(...)mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz. Wszystkie składniki powinny dać nam jednolitą masę, którą wylewamy na tartę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, około 25 do 30 minut. Gotową bezglutenowa tartę ze szparagami możemy posypać pietruszką. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Artykuł Bezglutenowa tarta ze szparagami pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifezupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy deser A jeśli masz trochę czasu i lubisz zaskakiwać gości, to wykorzystaj skorupki od jajek (w trakcie przedświątecznego gotowania trochę ich się produkuje) i zrób jajcarskie Jaja Brownie Pobierz: Wielkanoc(...)Sprawdź też, co proponowałam w ubiegłym roku A może skusisz się na bezglutenowy mazurek? Wykonanie Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól. Podgrzej, aż składniki się połączą. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych
Eat me! Fit me!