Mąka bananowa Wedo jest produkowana z niedojrzałych, jeszcze zielonych bananów. Mąka jest odpowiednia dla osób na diecie paleo i bezglutenowej, a co najważniejsze, świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, zagęszczania zup, a także do... smoothie i jogurtów :) Tak! Można spożywać ją na surowo, podobnie jak mąkę kokosową :) Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka bananowa pozwala na użycie mniejszej ilości mąki wymaganej(...)nawet o 30%). Przykładowo, zamiast szklanki mąki danego rodzaju, wystarczy użyć 2/3 szklanki mąki Wedo. Mąka bez wątpienia jest również... substytutem glutenu ! Jak zapewne wiecie, wszystkie wypieki zawierające mąki bezglutenowe są mniej puszyste i słabiej wyrastają. Mąka z bananów daje efekt użycia mąki pszennej :) Smak, zapach i wygląd surowej mąki Zielone banany nie mają zbyt wyraźnego smaku, gdyby zachciało się
Poranek na słodkowszystkich czytelników tego bloga :)), a także tych, którzy zamiast niezdrowych słodyczy, wolą zjeść w ramach przekąski dobrej jakości bakalie. W ofercie firmy możemy znaleźć zarówno organiczne, bezglutenowe jak i wegańskie produkty. Ponadto wiele z nich posiada certyfikat Fairtrade, który m.in. gwarantuje farmerom i pracownikom należyte wynagrodzenie za ich trud włożony w produkcję. Firma oferuje szeroki wybór organicznych orzechów(...)dodatku GMO - bogate w błonnik, witaminy i minerały - owoce nie są siarkowane (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - odpowiednie dla wegan (opakowania też są wegańskie :)) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku Z bogatej oferty firmy skusiłam się na produkty z rożnych serii: - chipsy kokosowe - dzikie migdały - oliwę extra virgin - sycylijskie pistacje - prażone
Poranek na słodkoDzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze smaczniejsze niż wersja z glutenem , ale to już rzecz gustu. Niemniej jedne i drugie bardzo godne polecenia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, ale nie tylko. Z podanych ilości wyszło mi ponad 30 ciasteczek, robiłam bardzo(...)cienkie. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych bezglutenowych (u mnie 320g) - 200g miękkiego masła - 1 szklanka* mąk bezglutenowych (u mnie po 1/4 szklanki: mąki teff, owsianej, kukurydzianej i kokosowej) - 3/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g czekolady
Smaczne ZdroweBezglutenowo to też smacznie;D magia smaków, połączenie przypraw i klasyczne produkty zamieniają się w pyszne jednogarnkowe bezglutenowe i kolorowe danie;) Dziś przedstawiam Wam makaron bezglutenowy z boczkiem, cebulką i kukurydzą. Proste, szybkie i smaczne danie;) Składniki: 200 g makaronu świderki bezglutenowego (użyłam makaron kukurydziany SamMills - świder, Pasta d'oro, gluten free) 200 g wędzonego boczku 100 g sera
Zasmakuj Kuchnidrugim gorączkują i słodkości się domagają. Mają to po mnie, że osłabienie organizmu jest równoznaczne ze wzmożonym zapotrzebowaniem na coś słodkiego Całość, to modyfikacja wcześniejszych przepisów na tarty bezglutenowe, jednak uproszczone na tyle, aby w kuchni za długo nie siedzieć. Składniki na spód tarty: 50 g płatków owsianych 200 g suszonych daktyli 3 łyżki płatków amarantusa 6 łyżek gorącej
gutfutNaleśniki z mąki ryżowej Naleśniki z mąki ryżowej to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki(...)zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem. A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki bezglutenowe i wybrania swojego ulubionego przepisu. Naleśniki z mąki ryżowej Wydrukuj przepis Porcji: 4 naleśniki Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 150g mąki ryżowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej 100ml
Blendmanfunkcjonowanie mojego organizmu, ma nie tylko aktywność fizyczna ale przede wszystkim zróżnicowana i szczególna dieta. O diecie bezglutenowej słyszałam ale sądziłam, że ona mnie nie dotyczy. W naukowych pracach i artykułach poświęconych chorobie Hashimoto , wszyscy jednogłośnie zalecają przejście na dietę bezglutenową. Dlaczego? Gluten zawarty w pieczywie a dokładnie(...)pszennego pieczywa? Zdecydowanie TAK! Wyeliminowanie go z diety nie stanowiło dla mnie problemu. Zastąpiłam je pieczywem ryżowym. Trzeba urozmaicić swoją dietę, dlatego postanowiłam sama upiec własne pieczywo bezglutenowe. Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej
Pan i Pani Smith w kuchniKrakowie Światowe Dni Młodzieży. Miałam okazję gościć w swym domu grupę 9 przemiłych Czeszek. Zaraz po przyjeździe jedna z nich podeszła do mnie i poinformowała, że jest na diecie bezglutenowej. Pomyślałam sobie: "O nie!", ale zaraz naszła mnie myśl, że przecież muszę sobie z tym jakoś poradzić i sobie poradziłam :). W dzień wyjazdu chciałam zrobić dla dziewczyn niespodziankę i przygotowałam(...)pigwą i kruszonką na drogę powrotną (przepis niebawem). Brownie wyszło super - nie za słodkie i wilgotne - takie jak powinno być! Polecam wszystkim - nie tylko tym na diecie bezglutenowej! Dla kogo: dla osób na diecie bezglutenowej dla kochających brownie dla lubiących eksperymentować z kaszą Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej - suchej (ok. 130g) 50 ml oleju (polecam słonecznikowy
Mania WypiekaniaNaleśniki bezglutenowe z ciecierzycy to pyszne i błyskawiczne danie. W mojej rodzinie tolerujemy gluten ale naleśniki z ciecierzycy są wyjątkowo smaczne, więc robię je często. Naleśniki z ciecierzycy to smaczny posiłek na słodko i na wytrawnie . Lubię je z twarogiem i dżemem, a moje dzieci z nutellą. Na śniadanie, na podwieczorek czy na deser . Jeśli więc lubicie ciecierzycę to polecam(...)skorzystać z tego przepisu. Naleśniki bezglutenowe Składniki: 7,5 dl mąki z ciecierzycy 2,5 dl skrobii kukurydzianej 5 dl mleka 5 dl wody 100 ml oleju, u mnie rzepakowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej do smażenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i odstaw na godzinę. Używając oleju w spray zwilż nim patelnię. Smaż cienkie naleśniki
codojedzeniafalse false MicrosoftInternetExplorer4 Te złociste kotleciki są efektem mojego testowania produktów z quinoą, które kupiłam jakiś czas temu i wrzuciłam na facebooka :) Dziś przedstawiam trzeci i ostatni z nich - bezglutenową bułkę tartą z dodatkiem komosy ryżowej. Kosztowała niestety dużo za dużo, ale skład perfekcyjny w porównaniu z innymi bezglutenowymi bułkami tartymi. Uważam ten produkt za bardzo udany i będę(...)dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko 1 łyżka masła bezglutenowa bułka tarta z quinoą natka pietruszki - mały pęczek czosnek niedźwiedzi majeranek słodka papryka pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: Surowego kurczaka i ugotowaną quinoę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, pokrojony
Quinoa Raz!Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka(...)sałatę, kawałeczki bezglutenowej szynki z jelenia, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, kiszonego ogórka i sos majonezowo - chrzanowy. Domownik patrzył na moje śniadanie z zawiścią (dodam, że miał swoje kanapki ;) ). Podaję przepis na placek śniadaniowy - sztuk 1. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki bezglutenowej mąki owsianej (może być inna BG) pół łyżki skrobi ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, lub mąki
Quinoa Raz!jest dobra do świętowania. Zatem nie mogło się obyć bez tortu ;) Tym razem nie pracowałam sama, mój kochany domownik chciał się zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia(...)winogron 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka żelatyny 25 ml ciepłej wody 3/4 szklanki mieszanki naturalnych mąk bezglutenowych* 3 jajka 150g cukru 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki BG kakao 1 łyżkaka octu winnego 1 łyzeczka BG proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt
Quinoa Raz!Smak kwiatów akacji i zapach kwitnącego czarnego bzu kojarzy mi się z dzieciństwem, tym razem wykorzystałam te kwiaty do stworzenia wyjątkowych, sielskich, aromatycznych i bezglutenowych racuchów. Wyszły pyszne :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka kwiatów akacji 1 szklanka kwiatów czarnego bzu 1/2 szklanki kwiatów białego lilaka 70 gram mąki z quinoy 70 gram bezglutenowej mąki owsianej 60 gram(...)bezglutenowej mąki ryżowej 10 gram mąki z tapioki lub ziemniaczanej 300 ml mleka 1 jajko 7 gram drożdży instant 3 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Z mleka, jajka, mąk, drożdży i cukru robimy ciasto (trzepaczką, lub mikserem), powinno wyjść trochę gęstsze, niż naleśnikowe. Odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce
Quinoa Raz!