bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:136/1016)

Najlepsze kluski bezglutenowe (paleo) 155

dużo bardziej od frytek, co mnie mega cieszy. No i zawsze uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki. sól(...)wrzenia. Zmniejszamy gaz (tak, aby woda przestała wrzeć) i wrzucamy je do wody. Nie może być ich w garnku za dużo, najlepiej jeśli nie będą się dotykały. Kluski bezglutenowe mają tendencję do przywierania do dna garnka, więc na początku możecie je delikatnie przemieszać. Po wrzuceniu do wody odmierzamy 5 min (w tym czasie powinny wypłynąć na powierzchnię) i wyciągamy. Smacznego

PaleoLife
ŚNIADANIA NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ 109

WITAM ! Tak jak obiecywałam kolejny wpis z propozycjami śniadań, tym razem w wersji bez glutenu :) Mam nadzieję, że okażą się pomocne i inspirujące !  SKŁADNIKI: 2 kromki wieloziarnistego chleba bezglutenowego (najlepiej domowego ) PRZEPIS / PRZEPIS 3 plastry tofu 2 plastry szynki z indyka 2 łyżki serka naturalnego warzywa Do picia: świeży sok z marchwi SKŁADNIKI: 1/2 banana 1 opakowanie napoju kokosowego(...)Alpro 1 łyżka jagód goji 20 g ekspandowanej gryki 30 g płatków kukurydzianych bez glutenu Do picia :zielona herbata SKŁADNIKI: 3 kromki chleba bezglutenowego 3 połówki jaj  twarożek  ogórek z koperkiem i jogurtem  Do picia : Bezglutenowa kawa zbożowa z mlekiem roślinnym

Marcepanowa kuchnia
Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa 159

Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała(...)smaku.  Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny. Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru

AZgotuj!
Bezglutenowa szarlotka 121

Bezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie im bardziej są kwaśne, tym lepiej. Ale oczywiście możecie posypać je cukrem, lub po upieczeniu całość opruszyć cukrem pudrem :) 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej(...)jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Kroimy wystudzone. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa szarlotka pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sezamowe babeczki – przepis na Wielkanoc! 195

Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki, czy też ciasto, do środka którego świetnie pasują bakalie. Ważne, aby sezam nie był gorzki, ponieważ wtedy babeczki nie będą dobre. Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem // Składniki: Ciasto: 60 g zmielonego

Via Gusto
Owsiane ciasteczka z marchewką i czekoladą 95

Pyszne, zdrowe i bezglutenowe ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki i czekolady kokosowej. Jakiś czas temu zorganizowałam na Instagramie szybką zabawę z nagrodą —>KLIK. Nie ma to jak jadalne prezenty, więc postanowiłam upiec owsiane ciasteczka. Na moje szczęście nie wszystkie zmieściły się do słoika, więc i ja miałam coś słodkiego do kawy ;) Wyszły pyszne i mam nadzieję, że smakowały(...)obdarowanym :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia spora szczypta soli jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego 50 g startej drobno marchewki 50 g suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady kokosowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Z ciasta

Mienta blog
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 113

pragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? :) Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki — smaży się je równie łatwo(...)rzodkiewki) kawałek czerwonej kapusty Twarożek ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę

Food Square
Bezglutenowe tiramisu 133

Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z delikatnymi biszkopcikami :) Składniki na bezglutenowe tiramisu: Biszkoptowe języczki: – 105g białka jajka (3 jaja) – 65g cukru kryształ – 55g żółtka jaj (2-3 jajka) – 20g cukru kryształ

Kuchenne Wariacje
Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą 182

środku i kruche z czekoladą na zewnątrz, wegańskie z bananem i masłem orzechowym oraz marchewkowe z żurawiną . Nie było jednak ciasteczek owsianych bezglutnowych. Oczywiście, żeby je zrobić potrzeba dorwać bezglutenowe płatki owsiane ale coraz więcej ich widzę w dużych sklepach spożywczych, więc z tym nie powinno być już teraz kłopotu. Oprócz płatków w środku jest mąka ryżowa i gryczana(...)skrobia z tapioki no i czekolada:). Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To nasze nowe ulubione ciasteczka owsiane! Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą   Drukuj Prep time 15 min Cook time 10 min Total time 25 min   Ingredients 110 g masła (miękkie) ½ szklanki trzcunowego cukru 1 jajko ½ szklanki mąki ryżowej ⅓ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanka skrobi

Cooking for Emily
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 136

dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty. Jak wiecie jestem fanem prostych i nieskomplikowanych przepisów, które można przygotować w kilka chwil(...)chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła do smaku) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C z termoobiegiem

PaleoLife
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 142

pierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie(...)upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle

Food Square
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 148

Długo głowiąc się nad tym, co przygotować jakoś przyszła mi na myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół(...)czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek

Food Square
Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) 257

utraty smaku, który znamy od dziecka Nie musicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku(...)przez 30 minut, aż zrobi się lekko złote od góry. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Nasz makowiec bezglutenowy możemy polać roztopioną gorzką czekoladą lub jakąkolwiek lubianą przez nas polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Artykuł Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Bułki bezglutenowe 200

Wczoraj jedna z czytelniczek- Pani Asia poprosiła o przepis na bezglutenowe bułeczki. Przychodzę z pomocą! ;) Przepis jest przepisem podstawowym, na jogurcie i gazowanej wodzie. Jak to wypieki bezglutenowe najsmaczniejsze są w dniu upieczenia. Na następny dzień robią się nieco suche, ale po włożeniu ich na chwilkę do mikrofalówki znów smakują jak świeżo wyciągnięte z pieca. Zamiast mąki Schar(...)można użyć dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych pamiętając o tym, że każda mąka inaczej chłonie wodę więc w razie potrzeby dolać  jej odrobinę. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile . Koniecznie wypróbujcie :)     Składniki: (na ok. 10 bułeczek) Ciasto: 500 g mąki Schar Mix B 300 ml wody mineralnej gazowanej 3 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

Nastoletnie Wypiekanie
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 126

posiadałam w danej chwili. Wy możecie je przyrządzić w dowolnych wzorach i nadać szynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek. Moje kanapki: chleb bezglutenowy (*) żółty ser serek wiejski kabanos rzodkiewka pomidor ogórek kiszony papryka czerwona marchewka (w plastrach i tarta) groszek sałata szczypiorek koperek  pestki dyni siemię lniane czarnuszka  (*) Przygotowałam kanapki w formie(...)bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba . Śmiało mogę polecić ten wypiek, ponieważ jest naprawdę smaczny i przygotowany z certyfikowanych składników. Jeśli musicie (Wy lub dziecko) być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, nie możecie spożywać cukru, mleka, jaj - to z czystym sumieniem polecam produkty z tej piekarni. Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego chlebka

Di gotuje