mamą jesteśmy obsesyjnymi fankami barszczu z pierogami. Przy czym to pierwsze nie było nigdy specjalnie problematyczne. Za to pierogi a i owszem – zwłaszcza odkąd obie jesteśmy na diecie bezglutenowej. Naturalnie mąka pszenna nie wchodzi w grę. Od kilku dobrych lat kombinujemy więc z mąkami bezglutenowymi i jakoś nam to zawsze wychodziło. Z naciskiem na „jakoś”. W zeszłym roku robiłyśmy ciasto(...)gorącej wody i dusić przez ok 5-8 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, po czym ostudzić. Zmielić w malakserze na gęstą papkę. Artykuł Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave GirlBardzo się cieszę, że tak podoba Wam się moje bezglutenowa seria przepisów na blogu! Dziś przychodzę do Was z kolejnym! Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny mus czekoladowy. Ale nie taki zwykły mus czekoladowy – jest wegański i bezglutenowy, dlatego też śmiało mogą sięgać po niego osoby będące na specjalnej diecie i nie tolerujące glutenu. Jest niesamowicie lekki i puszysty(...)Łatwy w przygotowaniu i bardzo szybki. Genialnym i niezastąpionym dodatkiem jest tutaj nowość od mojej ulubionej, bezglutenowej marki Schär – Delishios . Delishios Schär to chrupiące kuleczki, bez dodatku konserwantów i oleju palmowego. Idealne jako przekąska w pracy albo szkole. Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast. Idealny dodatek do tego musu! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * gorzka czekolada
Ostra na SłodkoHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze
moj przepis naPIERNICZKI BEZGLUTENOWE. Po raz kolejny pieczemy tzw. spéculos, czyli swego rodzaju pierniczki, tyle że tym razem w wersji: minimum cukru i z mąką tylko i wyłącznie bezglutenową. Artykuł Pierniczki bezglutenowe. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOinne przyprawy Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, babkę jajowatą lub odtłuszczone mielone siemię lniane oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski. Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą
Ola la LCHFKolejny udany eksperyment ! Chleb bezglutenowy z mąką kukurydzianą , mąką gryczaną i słodkimi suszonymi owocami . Lubię wytrawne śniadania, ale czasem nachodzi mnie ochota na kromkę słodkiego chleba z dżemem lub miodem 😋 Piekąc chleby bezglutenowe często siedzę przy piekarniku i się zastanawiam: Uda się? Czy nie... Tym razem chleb ładnie współpracował i pięknie wyrósł. Pieczywo dodatkowo jest(...)jajek, nabiału. Zapraszam do pieczenia ! Bo nic tak nie cieszy jak chrupiąca kromka domowego pieczywa na śniadanie 😉 Zapraszam też po inne przepisy na chleby bezglutenowe Składniki: 250 g mąki kukurydzianej 250 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej 250 g ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej 20 g świeżych drożdży 500 ml lekko ciepłej wody * 1 łyżka cukru
Marcepanowa kuchniamomentu pokochałam słodycze z nutką pikanterii. Brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. Taka konsystencja naprawdę kuuusi! Dodam, że możecie je również przygotować w wersji bezglutenowej (*). Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu, tak jak ja to robię! (około 15 sztuk) 100g masła 1/2 szklanki cukru białego (1 szklanka(...)piecyka, odczekać kilka minut i ciastka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.) (*) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też pamiętajcie, aby kakao było bezglutenowe . Ja użyłam surowego Criollo , gdyż często je kupuję ze względu na cenną wartość odżywczą. Cukier zwykły
Di gotujeMałe czekoladowe trufle,które osłodzą Twój dzień. Wegańskie bezglutenowe proste w wykonaniu. Trufle możesz przechowywać w lodówce,a nawet zamrozić. Kuleczki obsypałam solą morską. Masło orzechowe możesz zastąpić innym ulubionym na przykład z tahini. Zapewniam Cię, że pokochasz czekoladowe trufle tak bardzo jak ja! A do przygotowania wegańskich kuleczek potrzebujesz zaledwie 5 składników. CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE Składniki(...)papier do pieczenia, kładę kratkę, a na kratce kuleczki. Kulki posypuję solą lub wiórkami kokosowymi. Następnie kulki przekładam do lodówki. Artykuł CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE pochodzi z serwisu Kukułeczki
Kukuleczkisię refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA. Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem? Przekonamy się już 25 października w Mediolanie! Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo! Ps. ja też podjęłam(...)wyzwanie! Absolutnie nie po to, by wystartować w konkursie, ale po to, by zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki
Ostra na Słodkostatnio zaniedbałam nieco kulinarną stronę, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem. Dla mnie jesień nie może się obyć bez ciasta z jabłkami. W zeszłym roku proponowałam Wam bezglutenową szarlotkę , a dziś mam dla Was przepis na szybkie i proste ciasto z jabłkami, nazywane przez nas pieszczotliwie „placuszkiem z jabłuszek” Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo(...)szklanki oleju (ok. 150 ml) 170 g cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżeczki kakao 1 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale można śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 130 g mąki pszennej Będziecie również potrzebować formy do pieczenia oraz – opcjonalnie – papieru
Okiem Blondynki by McBlondi